Skip to content

Varför 46 stater och FTC stämmer Facebook

21 de juni de 2021
GettyImages 1229653673 538cc2b74cb14182a630b01ac8770770

Viktiga takeaways

  • FTC och staterna stämmer Facebook för vad de anser vara ”olagliga” monopolmetoder.
  • Facebooks dominans inkluderar sociala medieappar, webbplatser och reklam, som bryter mot olika sektorer.
  • Annonsörernas förhållande till Facebook är en av dess många dominerande aspekter.

Federal Trade Commission (FTC) och nästan alla amerikanska stater inlämnade tvistemål för att minimera Facebooks dominans genom att bryta upp teknikjättens förmåga att fungera över plattformar. Klagomålet anklagar Facebook för att ha förankrat sig i miljarder människors liv genom att absorbera konkurrenter och bete sig på ett allmänt konkurrensbegränsande sätt. Alabama, Georgia, South Carolina och South Dakota är de enda stater som misslyckades med att gå med. Landmärket antitrustdräkt syftar till att dela upp Facebook, Instagram och WhatsApp, och hävdar att Facebooks förvärv av de två senare var ett försök att dämpa konkurrenter och hålla konsumenterna från mer integritetsfokuserade alternativ. ”I nästan ett decennium har Facebook haft monopol på den personliga marknaden för sociala nätverk i USA …”, säger klagomålet. ”Facebook upprätthåller illegalt den monopolmakten genom att använda en buy-or-bury-strategi som motverkar konkurrensen och skadar både användare och annonsörer.”

Facebooks dominans

Facebooks grundare och VD Mark Zuckerberg har hävdat att att absorbera olika konkurrenter på sociala medier gör att företaget kan skapa en ”konkurrenskraftig vallgrav”. Liksom medeltida vallgravar tillåter denna metaforiska barriär företaget att dominera relativt ostörd. Du kan se denna strategi i dess tidiga förvärv av både Instagram och WhatsAppm eftersom båda apparna blev allt populärare. ”I nästan ett decennium har Facebook haft monopol på den personliga marknaden för sociala nätverk i USA …” Facebook förvärvade Instagram 2011 för 1 miljard dollar och WhatsApp 2014 för uppskattningsvis 19 miljarder dollar. Teknikjättens appar ger åtkomst till minst 2,7 miljarder aktiva användare varje månad, enligt Statista. Enbart Facebook har 1,8 miljarder människor som besöker den sociala nätverkssajten dagligen från nästan alla länder. Och från och med 2020 kontrollerar och driver företaget fyra av de 10 mest nedladdade mobilapparna: Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp och Instagram.

”Eftersom Facebook-användare inte har någon annanstans att gå för den här viktiga tjänsten, kan företaget fatta beslut om hur och om de ska visa innehåll på plattformen och kan använda den personliga informationen det samlar in från användarna enbart för att främja sina affärsintressen, fritt från konkurrensbegränsningar, även där dessa val strider mot Facebook-användarnas intressen och preferenser, ”hävdar stämningen. De massor av data som företaget samlar över plattformar gör det också mottagligt för storskaligt missbruk. År 2019 tillät en osäker databas hackare tillgång till 419 miljoner användares privata data, vanor och personlighetsprofiler. I ett populärt exempel kunde Cambridge Analytica utnyttja Facebook-data under 2016 års val för att anta sofistikerade, riktade inflytande kampanjer.

Annonsdilemmaet

Medan andra sociala nätverksappar som TikTok, Twitter och Reddit finns, erbjuder få samma typ av all-service som Facebook. Dessutom är Facebooks förhållande till annonsörer bara konkurrerade av Google – ingen social medieplattform kommer nära. Ur marknadssynpunkt har Facebook motverkat innovation genom sina metoder som sätter konkurrenter i företagets hårkors. Och det är inte bara den sociala mediesektorn heller. ”Mellan teknikjättens tre appar har företaget tillgång till minst 2,6 miljarder användare.” Facebook är reklambranschens guldgås. Tillsammans med Google stod företaget för cirka 85% av de globala digitala annonsintäkterna 2018. Annonsörer betalar miljarder för att få tillgång till de personuppgifter som Facebook har samlat in genom sina stora nätverk under det senaste decenniet.

Detta gör det möjligt för annonsörer att nå konsumenter med oöverträffad noggrannhet. I vissa fall kuslig noggrannhet. ”Det har varit tillfällen där jag har sagt en sak eller skrivit ett meddelande till någon och sedan plötsligt ser jag en annons i mitt flöde medan jag rullade strax efter”, sa Instagram-användaren AJ Fontenot i en telefonintervju om sin allmänna oro över sociala medieplattformar. ”Jag vet inte, det hände alldeles för många gånger för att vara en slump”, fortsatte han. ”Till och med bara prata i DM på Instagram; det är väldigt konstigt om de faktiskt lyssnar på oss genom våra mikrofoner eller läser våra DM.”

Avlyssning av Facebook har blivit lite av en urban legend bland användare av sociala medier, även om teknikjätten lovar att den inte lyssnar på användare. ”Jag kör annonsprodukt på Facebook. Vi har inte – och har aldrig använt din mikrofon för annonser. Bara inte sant”, twittrade Rob Goldman, företagets tidigare vice vd för reklam, 2017, även om det inlägget sedan har tagits bort. . Denna fabels uthållighet talar till den växande Big Brother-berättelsen kring Silicon Valley och de oroliga konsumenterna känner för sin tekniska produktion. I en kultur som successivt blir skeptisk till Big Techs inflytande kunde denna stämning inte ha kommit vid en mer lämplig tidpunkt. Facebook är kanariefågeln i kolgruvan. Om den här dräkten lyckas, förvänta dig fler dödsfall.