Skip to content

Varför Android-användare kanske vill ha en iPhone istället

30 de juni de 2021
GettyImages 1270790424 aae5ebcd201340f1a878e564df5e7a56

Viktiga takeaways

  • Samsung-användare verkar vara mest sannolika att uppgradera till en iPhone nästa gång.
  • Bättre integritetsskydd är en av de främsta anledningarna till att Android-användare kan titta på att byta.
  • Andra skäl som användare kan byta är längre enhetsstöd, mer frekventa uppgraderingar och ett enhetligt ekosystem.

En nyligen genomförd studie visar att en stor andel Android-användare troligen skulle köpa en iPhone nästa gång de uppgraderade, säger en förändringsexpert som leds av en mängd olika problem. När det gäller att hitta din nästa smartphone finns det många saker att ta hänsyn till. Tre av de viktigaste är dock hur säker plattformen är, tillgängligheten till det ekosystem du köper in och hur länge du kan förvänta dig att enheten stöds. Enligt experter kan dessa tre bekymmer vara drivkraften bakom en kommande våg av Android-användare som byter till iPhone. ”Det är lätt att se varför människor som jag föredrar Apple-plattformen framför Android-plattformen. Det beror på att Apples programvara kompletterar sin hårdvara så bra”, säger Andrey Bogdanov, som har 14 års erfarenhet av att hantera och konsultera inom teknikindustrin, till Lifewire i en e-post. ”Jag älskar hur bra alla Apple-produkter fungerar på alla enheter och hur bra Apple-ekosystemet är integrerat.”

Mindre är mer

Medan det anslutna ekosystemet är en fin touch för Apple-enheter, är det inte det enda företaget som erbjuder en sådan sak. Faktum är att Samsung och Google båda erbjuder liknande system på sina Android-telefoner, även om det finns andra drivande faktorer som gör att Apple känner sig mer ansluten. ”Det första stora problemet med Android-telefoner är det faktum att systemet måste optimeras för tusentals olika enhetsmärken”, berättade Alina Clark, grundare och marknadschef för CocoDoc, till Lifewire i ett e-postmeddelande. Å andra sidan behöver Apple bara optimera sitt operativsystem för att fungera med en mindre pool av enheter, som alla delar likheter när det gäller intern struktur och hur det kör programvara. ”Jag älskar hur bra alla Apple-produkter fungerar på alla enheter och hur bra Apple-ekosystemet är integrerat.”

The Big Privacy Push

Naturligtvis kan Apple erbjuda den bästa tillgängliga enheten, men om du inte har säkerhetsanvändarna letar efter, kommer de troligen att ta med sina data någon annanstans. Clark säger att detta är en annan stridspunkt för Android-ägare. Medan Google har vidtagit åtgärder har mängden användarskydd som Apple tillhandahåller i iOS över Android varit en diskussionspunkt, särskilt sedan lanseringen av iOS 14.

Apple har ännu fler planer på att göra den kommande uppdateringen, iOS 14.5, ännu mer ett tryck för användarnas integritet genom att begränsa hur annonser spårar användardata och genom att låta användarna veta när appar använder sin mikrofon eller kamera. Några av dessa förändringar är redan på plats, med mer inställt att komma fram när iOS 14.5 släpps för allmänheten. Det här är förändringar som Google också implementerar på Android, även om de ännu inte är lika etablerade som de som finns på iPhone.

Alltid uppdaterad

Den sista anledningen till att experter säger att Android-användare kan tänka sig att byta är enhetens livslängd. När Android och iOS fortsätter att utvecklas kommer nya uppdateringar att finnas tillgängliga. För Android-användare kan det dock vara besvärligt att få de senaste uppdateringarna, med flaggskeppsenheter som ofta klipps ut från stora OS-uppdateringar några år efter att de släpptes. Faktum är att Samsung inte levererade den senaste stora uppdateringen, Android 11, till enheter som är äldre än Galaxy S10-serien, vilket innebär att de äldre enheterna också missar Android 12. Och även om en uppdatering är planerad att anlända till en Android-enhet, tar det ofta månader innan operativsystemen är fasta med förstapartsappar och bloatware innan uppdateringen äntligen är tillgänglig. ”Det första stora problemet med Android-telefoner är att systemet måste optimeras för tusentals olika enhetsmärken.” Som jämförelse, när iOS 14.5 kommer någon gång i år, kommer användare som äger en iPhone 6S eller nyare att kunna ladda ner uppdateringen och dra nytta av dess sekretessfunktioner. iPhones släpps också utan någon av bloatware som ofta ses på Androids, som kan innehålla appar som Facebook, operatörsbaserade appar som Verizon’s Messages + och mer. iPhones startas med förstapartsappar som Notes och Maps, men de kan enkelt döljas, tas bort eller till och med begränsas på olika sätt. ”iPhone släpper uppdateringar ganska ofta och tillämpar dem samtidigt på alla kompatibla enheter. Medan de som använder äldre iPhones kan komma åt iOS måste de som använder Android-enheter skaffa en ny enhet för att kunna använda Android 11”, säger Clark.