Skip to content

Varför Apple blockerar sidladdade appar på M1s

21 de juni de 2021
GettyImages 510405290 2b151c665e494d6b9c5ade29fbaab96c

Viktiga takeaways

  • Apple har stängt ett kryphål som låter användare sido-ladda iOS-appar på sina M1 Mac-datorer.
  • Blocket implementeras på Apples servrar.
  • Detta blockerar nya installationer och förhindrar att redan installerade appar startas.

Apple har stängt av möjligheten att manuellt installera iOS-appar på din M1 Mac. Nu, om en utvecklare säger nej, betyder det verkligen nej, men det kan finnas goda skäl för det. M1 Mac-datorerna kan köra alla iPhone- eller iPad-appar – du installerar bara den från Mac App Store. Fångsten är att utvecklaren kan välja bort och göra sin app otillgänglig. Hittills kan du kringgå denna gräns med hjälp av verktyg från tredje part för att ladda ner dina lagligt köpta appar.

Nu har Apple stängt detta kryphål. Är det bra eller dåligt? ”Det här är exakt det slags auktoritära beteende från Apple som gnider mig på fel sätt”, skriver musikappbloggeren Tim Webb. ”Deras [sic] Walled Garden filosofi känns mer som ett fängelse för konsumenter och deras rättigheter. Jag är upprörd över tanken att användarna är begränsade i hur de kan använda sina lagligt köpta appar. ”” Många utvecklare tillåter nu att deras iOS-appar kan användas på Mac efter en period av testning och felkorrigering. ”

Serversidan

Som standard är alla appar från iOS App Store också tillgängliga för Apple Silicon Mac-datorer. Tidigare köpta appar kan laddas ner och allt annat kan köpas. Om inte det vill säga utvecklaren väljer. Det finns många goda skäl för att blockera en iPhone- eller iPad-app från Mac App Store. Det kan vara testat på M1 Mac-maskinvara. Utvecklaren kan redan skapa en Mac-inbyggd version av appen. Eller kanske handlar det om pengar.

Mac-appar kostar vanligtvis mer än sina iOS-motsvarigheter. Det hade dock funnits ett kryphål. Med hjälp av tredjeparts backup- och hanteringsverktyget iMazing kunde användare ladda ner IPA-apppaketet för alla appar de hade köpt. Sedan släpade du det bara till din applikationsmapp och det skulle fungera. Nu blockerar Apple detta trick på servernivå, vilket innebär att ingen av dessa sidladdade appar kommer att starta. Just nu fas Apples block in och ut. YouTuber David Harry visar att även tidigare installerade appar misslyckas med att starta, medan 9to5 Mac rapporterar att, från och med tisdag, kan du än en gång kunna sidladda och starta appar, men tillade ”vi förväntar oss inte att det ska vara länge.”

Sekretess kontra tillstånd

Mac-användare är inte nöjda. Medan du inte har någon verklig rätt att installera appar som inte skapats för Mac, får en känsla av rättigheter människor att tro att om de betalar för det kan de göra vad de vill. Å andra sidan var apputvecklare maktlösa att stoppa sina appar från att användas på en helt ny plattform, även om de uttryckligen hade förbjudit det. ”Om du utvecklade en app som antingen inte fungerade bra eller som du inte var säker på att skulle fungera bra på MacOS, skulle du vilja lägga ut den där för att människor ska ha en dålig upplevelse med?” svarade AudioBus forumanvändare Wim på en tråd som startades av Lifewire. Apple har alltså gjort rätt sak när det gäller att genomdriva sina egna regler. Men genom att göra det på serversidan känns det som att det går in i användarnas datorer och stänger av saker.

Moog Synthesizer-appen på Mac.

Moog Synthesizer-app för Mac.

Sanningen är mycket mindre skuggig – det här verkar mer som att Apple korrigerar en tillsyn – men för att vara rättvis mot de mer konspirationssinnade ser det inte bra ut om du inte bryr dig om att kontrollera fakta. Det finns dock hopp. Många utvecklare tillåter nu att deras iOS-appar används på Mac, efter en period av testning och buggfixning. En av dessa är den fantastiska modell 15-synthesizern från Moog, och det kommer säkert att finnas många fler att följa.