Skip to content

Varför Apples ryktade VR-headset kan möta utmaningar

5 de juli de 2021
GettyImages 692048707 53fb8f760c354274972c616d5d727349

Viktiga takeaways

  • Apple kommer enligt uppgift att lansera ett virtuellt verklighetsheadset på 3000 dollar nästa år.
  • Headsetet kommer att innehålla kraftfulla processorer och avancerad skärmteknik.
  • Experter skiljer sig åt om klockor och visselpipor kan motivera headsetets höga pris.

Apples ryktade kommande virtual reality (VR) headset kommer att behöva leverera extraordinära nya funktioner för att motivera dess möjliga $ 3000 prislapp, säger experter. Enligt en nyligen publicerad Bloomberg-rapport kan det nya VR-headsetet komma fram nästa år och omfatta kraftfulla processorer och avancerad skärmteknik. Det går upp mot en rad nuvarande VR-headset som Oculus Quest 2 som vinner beröm från granskare och kostar en tiondel av priset. Men Apples tekniska fördel kan vara en spelväxlare för användarna. ”8K-skärmen och kamerorna, särskilt de som passerar igenom, motiverar ett så högt pris”, säger Varag Gharibjanian, chefsintäktschefen för virtual reality-programvaruföretaget Clay AIR, i en e-postintervju. ”Skärmupplösningen och bildhastigheten gör en verklig skillnad i VR, vilket gör upplevelsen mer uppslukande, realistisk och minskar risken för illamående.”

Högre upplösning, snabbare marker

Detaljer om den ryktade Apple-enheten är vaga men lockande. Enligt Bloomberg kommer headsetet att ha snabbare marker än Apples senaste M1 Mac-processorer. Mycket högupplösta skärmar kommer också att sötra affären. Men de här avancerade specifikationerna innebär att headsetet genererar tillräckligt med värme som det behöver för att använda en fläkt, till skillnad från befintliga produkter som de från Oculus.

Någon som bär ett VR-headset medan du spelar in en video.

Men vissa observatörer säger att Apples 8K-skärmar och andra klockor och visselpipor kanske inte gör tillräckligt stor skillnad för användarna att skilja det från billigare alternativ. Antony Vitillo, en VR-konsult och ägare av XR-bloggen The Ghost Howls, sa i en e-postintervju att han hade provat HP Reverb VR-headsetet, som redan har 2K x 2K-upplösning per öga. Han sa att upplösningen ”redan var tillräckligt stor för skärm-dörr-effekten (det är det faktum att du kan se pixlarna på skärmen på ett VR-headset) [and it was] redan nästan obefintlig. 8K är inte så bättre än vad som redan finns idag på marknaden. ”Vitillo sa att Apples headset kan vara mest meningsfullt för proffs, snarare än vardagliga användare.” Mac-bärbara datorer används av artister och kreativa människor, och om detta headset bär med sig det är en förbättrad realism och vissa applikationer som ger arbetet för den här typen av människor, det kan motivera priset, ”tillade han.

Voila, det är också AR

En nyckelfunktion i Apple-headsetet utöver VR är att det också kan ha begränsad AR-funktion (augmented reality), så att användare kan se den verkliga världen medan information visas samtidigt, enligt Bloomberg. ”Genomgångskameran är en kritisk skillnad”, sade Gharibjanian. ”Hittills har ingen OEM på konsumentmarknaden lyckats ge högkvalitativa AR- och VR-upplevelser i en enda enhet, med en enkel knapptryckning. Mångsidigheten med genomgångskameran, om den är bra gjort, är en riktig första -fördelar som konsumenterna kommer att leta efter. ” ”Skärmupplösningen och bildhastigheten gör en verklig skillnad i VR, vilket gör upplevelsen mer uppslukande, realistisk och minskar risken för illamående.” Om de ryktade specifikationerna visar sig vara korrekta – att Apples headset kommer att ha 10-20 gånger antalet pixlar som Oculus Quest 2 – kommer Apple att tävla när det gäller pixlar. Det kommer också att lägga till ett annat headset i Mixed Reality (XR) -området och ansluta sig till den enda konsumentenheten som för närvarande erbjuder tekniken, Valve Index. ”XR-entusiaster gillar verkligen blandade reality-funktioner, men hittills är det inte funktionellt”, sa Gharibjanian och tillade att det finns problem med förseningar, snedvridning och låg upplösning.

Men Gharibjanian sa att han är övertygad om att Apple kommer att övervinna dessa tekniska utmaningar. ”Apple har fördelen att de är extremt integrerade och kontrollerar variabler som kan göra skillnad när man bygger den formfaktor som kommer att leda till att konsumenter antas”, tillade han. Det finns också den obestämbara lockelsen av Apple-produkter som kan få användare att flockas till headsetet oavsett pris. När allt kommer omkring släpptes Apples nyligen släppta AirPods Pro Max-hörlurar av tidiga användare trots deras prislapp på $ 549. ”Apple har tidigare visat att de har varumärkeskraften och ekosystemet att verka mycket mer attraktiva för konsumenterna än konkurrenterna,” sa Gharibjanian. ”Även med motsvarande tekniska specifikationer och funktioner.”