Skip to content

Varför behöver du en brandväggsapp för din iPhone

16 de juli de 2021
GettyImages 985629056 7c8f6ffb00d44e06bfdfb23280d4f268

Viktiga takeaways

  • Apples inbyggda teknik skyddar dig bara när du använder Safari för att surfa på nätet.
  • Tredjepartsappar som Guardian och Lockdown blockerar tvivelaktiga anslutningar i alla appar.
  • Du bör se till att du 100% litar på en app innan du litar på att den filtrerar all din internettrafik.

Intelligent Tracking Prevention är en ny iOS 14-funktion som hindrar webbplatser från att spåra dig och stjäla din personliga information, men den fungerar bara i Safari. Vad gör du med trackers i appar? Du kan bli förvånad över hur många appar som spårar dig och stjäl privata data från din iPhone och iPad. Trots Apples strikta App Store-regler får appar samla in och dela din plats, dina kontaktuppgifter och mer. Även utan din tillåtelse kan de också stjäla all slags information som du förmodligen föredrar att hålla privat. Lösningen är att installera någon form av brandvägg på din enhet. ”Många uttryckte chock just från det vi kunde visa i vår första release”, berättade Will Strafach, skapare av iOS-antispårningsappen Guardian. Lifewire via direktmeddelande, ”och nu med Push för att meddela användare i realtid är jag väldigt nyfiken på att se vad folk tycker.”

Vad är trackers?

En tracker är allt som spårar dig på internet. När du till exempel söker efter, till exempel, en telefonladdare på Amazon, kan du se annonser på andra webbplatser för samma telefonladdare. Det är en form av spårning. Ett annat exempel är Facebook. Alla dessa Facebook-widgets på webbplatser runt om i världen samlar in data om dig, din dator, din plats och mer. Även när du inte är på det sociala nätverkets webbplats vet Facebook vad du gör.

Det är inte bara Facebook heller. Nyligen visade sig många väderappar sälja din platsinformation. Du bör också vara paranoid om en app som använder dina e-postuppgifter eller får åtkomst till dina kontakter och foton.

Guardian Firewall

Guardian Firewall var den första brandväggsappen på iOS. Det fungerar genom att skapa ett virtuellt privat nätverk (VPN) på din enhet, som det du kan använda för att ansluta till dina arbetsservrar, eller för att vara säker när du använder offentlig Wi-Fi. Denna VPN dirigerar alla dina internetanslutningar genom Guardians servrar och blockerar spårare och andra anslutningar som skyddar sekretess. Blockeringen är helt anonym. Det finns också några andra fina biverkningar. Eftersom din anslutning dirigeras via Guardians servrar kan webbplatser inte se var du är i världen. Du vet hur Google gissar din plats och berättar längst ner på varje söksida? Det kan inte hända med en VPN.

Appen kan visa dig en lista över alla anslutningar den har blockerat, men eftersom Guardians utvecklare är så fokuserade på integritet kan den inte berätta vilken av dina appar som försökte skicka data. I version 2.0 finns det dock nya verktyg som hjälper dig att spåra dåliga appar. Guardians nya Firewall Pro-paket ($ 125 per år) ger dig nu en standard iOS-varning när en anslutning blockeras. Den här feedbacken i realtid låter dig räkna ut vilka appar som är de värsta förövarna. ”Jag personligen känner att det hjälper till att hamra i hur omfattande den här typen av aktivitet är”, säger Strafach. ”Med vissa appar verkar de pinga spårare nästan direkt.”

Nedstängning

Ett annat säkerhetsalternativ är Lockdown, som har fördelen att det fungerar helt på din enhet. Den dirigerar all din internettrafik genom ett filter som blockerar oönskade anslutningar. Blocklistor uppdateras varje vecka och du kan lägga till dina egna objekt i listan. Lockdowns skapare gjorde appen efter att ha fått ett udda förslag: de ombads att lägga till en bit spårningskod i sina andra appar, i utbyte mot pengar.

Enkelt diagram som visar hur appar samlar in data och vad Lockdown gör

”Vi fick reda på att företaget som kontaktade oss var ett gruvföretag, och den” lilla biten kod ”skulle i hemlighet rapportera en användares plats, IP-adress och användningsmönster till sina servrar”, skrev Lockdowns skapare Johnny Lin och Rahul Dewan. ”De skulle då sälja användardata till en annan tredje part, som bokstavligen kunde ha varit vem som helst: reklamföretag, marknadsföringsföretag, fientliga statliga aktörer – vem vet?”

Kan du lita på dessa appar?

Ett problem med att ladda ner din säkerhet till ännu en app / tjänst är att du måste lita på den. När allt kommer omkring släpps dina känsliga data via deras appar och / eller servrar. ”Jag tror faktiskt att folk vänder sig mot appar som våra eftersom Apple har lämnat dem i dammet genom att fördröja tillämpningen av trackervarningarna.” Jag har använt både Lockdown och Guardian, på och av sedan de lanserades, och jag har också gjort en hel del forskning på båda produkterna. Jag litar gärna på dem just nu, men om du planerar att använda dessa tjänster eller något liknande, bör du också göra din egen forskning.

Gör inte iOS 14 allt detta redan?

I iOS 14 lade Apple till många nya spårningsfunktioner, men de är i bästa fall förvirrande. Det har också försenat några av dess antispårningsfunktioner efter klagomål från annonsörer. Fördelen med att använda Apples inbyggda verktyg är att du redan litar på plattformsleverantören. Nackdelen är brist på konfigurerbarhet. Safaris intelligenta spårning fungerar bara i Safari. Det blockerar inte appar. Apples sekretessfunktioner är bra, men ibland kan de behöva vara försiktiga, så att det inte ses som att mobba andra företag. ”Jag tror faktiskt att folk vänder sig mot appar som våra eftersom Apple har lämnat dem i dammet genom att fördröja tillämpningen av trackervarningarna”, säger Strafach.