Skip to content

Varför bör du vara uppmärksam på datakapslar

15 de juli de 2021
GettyImages 165186248 3f6e0b3b99644b99823d3dab8f2f3c9b

Viktiga takeaways

  • Ett växande antal kabelföretag har återupptagit så kallade ”datakapslar” på sin hemtjänst.
  • Även om en gräns på en terabyte eller mer är tillräcklig för många människor, kan vissa användare överskrida dessa belopp och måste betala en straffavgift.
  • I början av koronaviruspandemin lovade många internetföretag att avstå från sina datakapslar och öka internethastigheterna.

Kraftiga Internetanvändare bör undersöka deras bredbandsanvändning för att undvika att betala avgifter nu när ett växande antal kabelföretag har återupptagit så kallade ”datakapslar” på sin hemtjänst, säger experter. Från och med den 1 januari började Comcast till exempel begränsa hushållen till 1,2 terabyte data per månad. Andra bredbandsföretag stänger också av datakranarna för sina kunder. Även om en terabyte eller mer är tillräcklig för många människor, kan vissa användare överstiga dessa belopp och måste betala en påföljd. ”Amerikaner betalar för brist på investeringar från kabelföretagen”, säger Mark Chen, ägaren till Bill Smart, ett företag som förhandlar mellan kunder och internetleverantörer, i en e-postintervju. ”Med fler som arbetar hemifrån och strömmar har kabelföretagens system varit under tung belastning. De överladdar kraftanvändare (som vi alla är nu) för att antingen få dem att använda mindre data eller ge dem mer pengar.”

Zoom är en datasug

Många användare som inte använder mycket data kommer inte att märka datakapslingarna. Men ”de som ofta strömmar på flera enheter eller förlitar sig på bandbreddsintensiva applikationer som Zoom dagligen kan påverkas oproportionerligt”, säger Tyler Cooper från internetleverantörens jämförelsessida BroadbandNow i en e-postintervju. ”Detta gäller särskilt för stora familjer som har ett stort antal enheter anslutna i hemmet.”

En konceptuell bild av en trådlös överföring till eller från en bärbar dator.

I början av koronaviruspandemin lovade många internetföretag att avstå från sina datakapslar och öka internethastigheterna. Gesten var tänkt att hjälpa människor som arbetar hemifrån och barn som går i skolan på distans. Men de generösa dagarna kan vara över. Cox begränsar data på 1,25 TB, med möjlighet att uppgradera till en obegränsad plan. För användare som överskrider gränsen kostar det $ 10 per ytterligare 50 GB. Andra företag begränsar också sina datatillägg, men det finns sätt att kringgå dessa begränsningar. För Comcast / Xfinity får användarna ett pass varje år första gången du överskrider 1,2 TB, sa Chen. Efter det passet debiteras du $ 10 för varje 50 GB du överskrider gränsen på 1,2 TB. Överskottet är begränsat till 100 dollar i månaden.

Förhandlingstaktik

”Men om du har varit med i Comcast i över ett år och har gått över, kan du generellt få överskottsavgifterna avstått genom att ringa eller chatta med dem online,” tillade Cooper. ”De överladdar kraftanvändare (som vi alla är nu) för att antingen få dem att använda mindre data eller ge dem mer pengar.” ”Om du har valet av flera kabelleverantörer, kanske du vill byta till Spectrum och CenturyLink. De har inga överskottsavgifter, även om du kommer att hitta ditt internet strypat om det finns trängsel i nätverket.” Vissa företag får tillbaka på datakapslarna. Comcast berättade nyligen för The Streamable att de nu har försenat sin datakapacitet i sin nordöstra region fram till juni. Lagstiftare i Massachusetts hade klagat på att datakapslarna skulle skada familjer med låg inkomst. ”Nätverkskapacitet är inte ett problem för Comcast eller en giltig ursäkt för att debitera kunder mer”, skrev lagstiftarna i ett nyligen skrivet brev. ”Comcast själv hävdar att det har gott om kapacitet i hela sitt nätverk, inklusive områden där det för närvarande inte införs några tak.”

Även om vissa bredbandsleverantörer går tillbaka från datakapslarna kanske du vill överväga att minska din dataanvändning om du är orolig för extra avgifter, sa Cooper. Se också till att automatiska uppdateringar är avstängda på alla mobiltelefoner, bärbara datorer och andra anslutna enheter, rekommenderade han.