Skip to content

Varför du bör bry dig om kiseldatorer

19 de juli de 2021
ScreenShot2020 11 05at10.02.01AM d9a99790f9a243da9241e06b420a8e7b

Viktiga takeaways

  • Apple Silicon är snabbare än Intels chips.
  • De första Apple Silicon Mac-datorerna är MacBooks, inte iMacs.
  • De nya Mac-datorerna kan ha pekskärmar, stöd för Apple Pencil, 5G-anslutningar och Face ID.

Apple kommer nästan säkert att introducera Silicon Mac-datorer vid nästa tisdagens ”One More Thing” -evenemang. Dessa kommer att vara de första Mac-datorerna som någonsin körs på chips som designats av Apple, och så småningom kommer de att ersätta Intel-chips över hela Mac-serien. Den spännande delen är att vi inte har någon aning om vad det betyder. Kanske Apple kommer att tillkännage en MacBook Air, oförändrad men för CPU inuti. Eller kanske får vi en radikalt ny, ultratunn, iPad Pro-inspirerad MacBook som har en pekskärm, går i flera dagar på en enda laddning och inte behöver en fläkt för att hålla den sval. ”Fan-less skulle vara en stor vinst för min fru, som är en berättare för ljudböcker,” sa Mac och iOS-programutvecklaren Mark Bessey till Lifewire via Twitter.

Vad är ”Apple Silicon”?

Under det senaste decenniet har Mac-datorer körts på Intel-chips, samma chips som används på datorer. Under tiden har den designat och byggt sina egna specialdesignade A-serie marker för iPhone och iPad. Under de senaste åren har Apples mobilchips blivit lika snabba som Intels, samtidigt som de använder mycket mindre ström. Apple Silicon är vad Apple nu kallar dessa specialdesignade marker. De enskilda kodnamnen för Mac-versionerna av dessa marker är fortfarande okända, men de kommer att relateras till A14-chips som driver årets iPhone 12 och den nya iPad Air.

Att använda Apple Silicon betyder att Mac-datorer inte bara kommer att vara mer kraftfulla än en motsvarande Intel-baserad maskin, men de kan också använda en hel del snygga Apple-tekniker, som Neural Engine som den använder för att bearbeta foton och göra artificiell intelligens. En MacBook som körs på Apple Silicon bör också vakna omedelbart, som en iPad, och kunna söka efter uppdateringar till, till exempel, e-post medan den sover, som en iPhone. Det borde också innebära att du äntligen kan använda din bärbara dator i knäet utan att bränna låren. ”Bättre värmehantering, sänk inte prestanda när du är ansluten till [an] extern skärm … 16 ”riktigt suger”, berättade iOS-ingenjören Johnnie Tseng till Lifewire via Twitter, som svar på en fråga om vad han vill se i en ny MacBook. Apple Silicon innebär också att Mac kommer att kunna köra iPhone- och iPad-appar, vilket skulle öppna Mac för upp till miljoner befintliga programtitlar från App Store.

MacBooks Inte iMacs

Enligt ett rykte rapporterat av BloombergMark Gurman, den ursprungliga sortimentet av Apple Silicon-baserade Mac-datorer kommer att vara bärbara datorer, inte stationära datorer. ”Apple och utländska leverantörer ökar produktionen av tre Mac-bärbara datorer med Apple-processorer: nya 13-tums och 16-tums MacBook Pro och en ny 13-tums MacBook Air”, skriver Gurman. Det här är vettigt. Intels åldrande x86-chiparkitektur, på vilken de flesta aktuella datorer och alla nuvarande Mac-datorer är baserade, skapades i en tid då datorer alltid kopplades till strömmen och hade stora, fläktkylda fodral. Apples A-serie marker skapades för iPhone, en fläktlös, tät låda som måste ta bort ett litet batteri. Att säga att Apples chips är lämpliga för bärbara datorer är en underdrift. Apple kommer säkert att vilja visa upp de nya MacBooks-batterierna med låg effekt.

En Apple MacBook som kör Xcode-programvaran.

Å andra sidan vill Apple också visa upp den stora kraften i dess kisel. Förra årets A13-chip, som hittades i iPhone 11, var redan snabbare än någon Mac som gjorts tidigare. Tänk på det en stund. Apples telefonprocessor var snabbare än till och med iMac Pro under vissa omständigheter. Gurmans endast bärbara datorförutsägelser är en besvikelse för alla som hoppas köpa en ny iMac, som fortfarande blundrar tillsammans med en design som har gått nästan oförändrad sedan 2007. Tänk dig vad årets Apple Silicon kunde uppnå i ett stort iMac-hölje, med massor av kraft och kylning? Håll fortfarande andan. ”Jag tror inte att det kommer att finnas några stationära datorer förrän i mitten av nästa år”, sa Max Seelemann, utvecklare av Mac- och iOS-appen Ulysses, till Lifewire via Twitter.

Rör?

Det finns många andra möjligheter, varav ingen har bekräftats eller skingrats av rykten eller läckor. En är beröring. Kommer dessa Mac-datorer att ha pekskärmar? Det skulle vara det perfekta sättet att interagera med dessa iPhone-appar, till exempel, även om inte alla håller med. ”Touch är bäst för iPads för alla ändamål och syften”, säger tech-kommentaren Agneev Mukherjee till Lifewire via Twitter. Andra möjligheter inkluderar FaceID, en 5G-mobilanslutning, en bättre kamera framåt och Apple Pencil-stöd. I teorin kan Apple lägga någon av dessa i nya MacBooks. I praktiken? Vi får vänta och se.