Skip to content

Varför experter säger SpaceHey ersätter inte Facebook

14 de juni de 2021
PClaptoponsofa1 247f005686a14007b5d2aa6c50c6764c

Viktiga takeaways

  • En ny plattform kallad SpaceHey är baserad på MySpace och växer långsamt sin användarbas.
  • Även om plattformen kan ha en viss popularitet för sin nostalgi, säger experter att det inte kommer att bli nästa stora sociala nätverk.
  • Experter säger att om MySpace skulle existera idag, skulle det inte ha varit lika populärt som på 2000-talet på grund av den sociala medias nuvarande karaktär.

De goda dagarna i MySpace försöker göra en comeback med en ny plattform som efterliknar det nostalgiska sociala nätverket, men experter säger att det inte kommer att lyckas i vår tid. SpaceHey har fått ny uppmärksamhet sedan den modellerades efter MySpace-plattformen, som debuterade 2003 och toppade mellan 2005-2008. Även om det vore trevligt att anpassa din profil och sätta dina vänner mot varandra för de eftertraktade topp åtta platserna igen, säger experter att nostalgi bara kan gå så långt. ”Retroaspekten kommer att bli bra en kort stund, men jag tror inte att det kommer att vara tillräckligt för att bli nästa TikTok eller klubbhus”, berättade Tom Leach, grundare och chef för Hike Agency. Lifewire i en telefonintervju.

SpaceHey tar på MySpace

SpaceHey skapades i november 2020 och inspirerades av MySpace, så det ser ut som plattformen du kommer ihåg. Hittills har mer än 72 000 personer registrerat sig för SpaceHey – långt ifrån MySpaces topp på 100 miljoner användare och Facebooks nuvarande 2,8 miljarder profiler.

SpaceHey inkluderar många av samma funktioner som det ursprungliga MySpace, som anpassningsbara profiler – med HTML och CSS eller färdiga mallar – bulletiner, möjligheten att se vilka vänner som är online och ett utrymme för att visa vem dina bästa vänner är.

Experter säger att SpaceHeys främsta försäljningsargument är att det saknas en algoritm som dikterar vad användarna ser. Enligt Vice tar plattformens 18-åriga tyska skapare, känd som An, integritet på allvar med SpaceHey och övervakar personligen allt 72 000 människors innehåll för hatprat eller våld. ”Jag tror att det som är potentiellt bra med det är det [the moderator] modererar för närvarande allt själv, så det kan vara något som fungerar i [SpaceHey’s] favor i motsats till Facebook, ”sa Leach under samtalet. Medan SpaceHey-communityn är liten just nu sa Leach att när det växer i popularitet kommer också dess frågor att göra, vilket är fallet med alla sociala nätverk.” Om SpaceHey växer – vilket jag inte är så säker på att det kommer att göra – då måste de tjäna pengar på det för att tjäna pengar, ”sa han.” Och då blir det bara ett annat finansierat socialt nätverk. ”

MySpace 2021?

MySpace var förmodligen det första och sista ”rena” sociala nätverket – ett som inte skadades av behovet av att tjäna pengar och tillägget av tillgodoses annonser från dina personuppgifter. Men Leach sa att MySpace var framgångsrikt eftersom det kom ut vid rätt tidpunkt, och den tiden är inte nu. Experter säger att i slutändan skulle ett MySpace inte fungera 2021 av många skäl. ”SpaceHey kommer att se en hel del inledande registreringar (fånga på nostalgi) och sedan strömmas med övergivna, halvfyllda profiler, eftersom de flesta inte tar sig tid att lära sig att koda för att anpassa sina profiler,” Mary Brown, chef för marknadsföring och sociala medier på Merchant Maverick, skrev till Lifewire i ett e-postmeddelande.

Hemsida för den populära webbplatsen MySpace.

Idag är sociala medier skapade för att vara beroendeframkallande för användarna, så de fortsätter att komma tillbaka för mer, och plattformarna tjänar mer pengar. Leach sa att MySpace (och därför SpaceHey) inte är beroendeframkallande. Även om det kan vara uppfriskande för många årtusenden som är sjuka av Facebooks upptåg, kan det vara svårare att få äldre generationer ombord. ”Kan du tänka dig att försöka få dina föräldrar på SpaceHey och lära dem hur man navigerar i detta retro-tema?” Sa Leach. Även om det kan vara svårt att föreställa sig, säger experter att det inte är för långt ute att säga att människor längtar efter en annan typ av socialt nätverksupplevelse idag. ”Jag tror att det är rätt tid för en ny plattform för sociala medier. Många av mina Facebook-vänner har försökt hitta en alternativ social media-plattform, men det finns bara ingen där ute som konkurrerar med Facebook”, skrev Patty Malowney, en social mediekonsult och influencer på Badasswebgoddess.com, till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Människor letar efter mer än så.”