Skip to content

Varför finns det ingen efterföljare till Google Reader?

18 de juni de 2021
screenshot bf5e9f2d742c83e36edae8f550a2e1b35aade2ae98795d0cf584b12c1cd1e7b8 0cfde9d85e724f32862bfa87010cb244

Viktiga takeaways

  • Facebook låter dig stänga av algoritmisk ranking i ditt nyhetsflöde.
  • Det är enkelt att följa nya nyhetsinlägg från nästan vilken webbplats som helst, med hjälp av RSS.
  • RSS kan dra nytta av en tjänst med stora namn för att göra den populär igen.

Tänk dig om det fanns ett sätt att följa nya inlägg och artiklar från nästan vilken webbplats eller blogg som helst. Gissa vad? Det finns redan: RSS. Facebook har lagt till nya inställningar för att justera ditt nyhetsflöde för att ge den enklaste och mest begripliga bilden av alla – en tidslinjevy. Redan tillgänglig i Android-appen och kommer snart till iOS, den nya vyn sorterar uppdateringar kronologiskt. Det verkar löjligt att det inte redan är standard på Facebook och Twitter, men om du inte gillar det finns det redan ett bättre sätt. ”RSS-läsning har de traditionella värdena på internet: den är decentraliserad och ingen kontrollerar den,” Brent Simmons, skapare av banbrytande nyhetsläsarapp NetNewsWire, berättade Lifewire via e-post. ”Det är viktigare att RSS-läsare inte tenderar att optimera för engagemang – vilket innebär att de inte bidrar till den demokratidödande trenden mot extremism som Facebook och liknande gör.”

Vi saknar dig, Google Reader

Google Reader startade 2005 och stängdes av 2013. Reader låter dig följa uppdateringar på nästan vilken webbplats som helst på webben. Du klickar bara på en knapp på en sida och den läggs till i din läsare. Sedan skulle alla nya inlägg från dessa webbplatser visas i Reader, omedelbart och automatiskt, sorterade i mappar eller taggade. Det var fantastiskt, populärt och helt öppet. Och otroligt nog är allt detta fortfarande möjligt idag. Google Reader körde på något som heter RSS. Nästan alla bloggar gör fortfarande sina nya inlägg och artiklar tillgängliga som ett flöde, och detta flöde kan följas i en av många utmärkta och uppdaterade appar. Och ändå använder nästan ingen det.

Social kommentar

RSS är öppen genom att vem som helst kan skapa en app för nyhetsläsare och utnyttja alla dessa flöden, men denna öppenhet kan vara problemet. Inte bara kan RSS vara svårt att förklara, men det saknar någon form av identitet. ”Medan [Google Reader] var verkligen inte den enda RSS-tjänsten där ute, ”sa cybersäkerhetsanalytikern Eric Florence till Lifewire via e-post.” Att ha Google-märket verkligen hjälpt det att stå över några av de mindre tjänsterna där ute, eventuellt till och med överskugga många av dem. ”

När Google Reader stängdes, trodde användarna att det var slutet på allt. I själva verket kunde de ha exporterat sin lista över flöden och tagit dem någon annanstans. ”När Google Reader stängdes av”, säger Florence, ”gick många RSS-tjänster som Feedly och NewsBlur in för att fylla tomrummet.” Men säger Simmons, ”människor sammanfogade RSS och Google Reader eftersom de flesta aldrig skulle ha lagt märke till RSS-läsare från små företag med mycket små marknadsföringsbudgetar.” Under tiden flyttade många av dessa Reader-användare till Facebook och Twitter, som blandar nyheter med personliga uppdateringar, vilket ger en mycket klibbig upplevelse. Även om du kan fresta en Facebook-användare att anta en nyhetsläsare-app, kommer de fortfarande att använda Facebook för sina familj-och-vänner-saker.

RSS Fördelar

Problemet med att läsa nyheter på Twitter eller Facebook är att du måste vara där när det händer. Vissa berättelser kommer att dyka upp av retweets, men i allmänhet kommer du att sakna mer än du fångar. ”RSS-läsning har de traditionella värdena på internet: den är decentraliserad och ingen kontrollerar den.” En dedikerad nyhetsläsare, å andra sidan, gör det enkelt att hålla koll på hundratals webbplatser. Nya inlägg visas i feeds, komplett med en sammanfattning och ofta en bild. Och där sitter de tills du läser eller avfärdar dem. Det är omöjligt att missa någonting, och du kan ordna alla dessa webbplatsflöden i mappar, eller tagga dem och mycket mer. Så varför använder inte fler av oss RSS? Kanske behöver det bara bättre varumärke.

Ett stort bannermärke

Ta en titt på ett inlägg från din favoritblogg eller en nyhetsartikel på nästan vilken webbplats som helst. Följande knappar visas för Twitter och Facebook. Det kan också finnas en RSS-ikon, som en orange Wi-Fi-ikon vänd 45 grader. Föreställ dig om det fanns någon big-name-tjänst som låter dig ”följa” uppdateringar, på samma sätt som du enkelt kan följa den på Twitter, med ett enda klick. ”RSS-läsning kommer inte att vara vanligt såvida inte ett stort teknologiföretag skapar en RSS-läsare – och det behöver förmodligen ett socialt inslag, som Google Reader hade”, säger Simmons.

NetNewsWire RSS-app på iPhone

Verkligheten är att du redan kan göra det idag. Tjänster som Newsblur, Feedly och Feedbin låter dig prenumerera på ett flöde. Och sedan finns det många RSS-läsare-appar som kan synkroniseras med dessa tjänster. Och ändå använder få människor dem. ”Jag är inte riktigt säker på att RSS-läsning var så populär även hos Google Reader”, säger Simmons. ”Men i vilket fall som helst är en RSS-läsare från ett av de stora teknikföretagen förmodligen en nödvändig förutsättning för vanlig användning.”

Här för att stanna

Den goda nyheten för älskare av nyheter är att RSS inte verkar gå någonstans. WordPress har det fortfarande inbyggt, och de flesta webbpublicering bygger på WordPress. Simmons egen NetNewsWire, nu ett projekt med öppen källkod med ett team av volontärer, är en fantastisk iOS- och Mac-app. Det låter dig även prenumerera på Twitter-flöden. Dessutom är den underliggande RSS-tekniken mer populär än någonsin. ”RSS och RSS-läsning är inte samma sak. RSS är super-mainstream i form av podcasts”, säger Simmons. ”Men notera hur Apples podcastkatalog spelade och spelar en så viktig roll där.”