Skip to content

Varför Flash förmodligen är borta för alltid

7 de juli de 2021
GettyImages 681907451 177597b9129f4425a1001c198cd075cd

Viktiga takeaways

  • Flash startade som ett ritprogram 1993.
  • Steve Jobs spikade nästan kistan med sin uppsats ”Tankar om Flash” från 2010.
  • Förtvivla inte. Det finns fortfarande många sätt att snabbt tömma den bärbara datorns batteri.

Adobe har äntligen släppt Flash, programvaruplattformen som körde spel, appar och annonser i din webbläsare, samtidigt som du tappar batteriet på din bärbara dator. För Flash-älskare är den goda nyheten att du fortfarande kan beskatta din dator och hamra batteriet, helt enkelt genom att installera Googles Chrome-webbläsare. För Flash-hatare har nedgången tagit så lång tid – börjat med iPhone 2007 – att det verkar tråkigt att fira just nu. Flash övergavs officiellt av Adobe 2015 och den 31 december 2020 dog det. Men varför varade det så länge? Var det något bra med det? Om du var utvecklare, då ja. ”Först hatade jag det”, berättade den långvariga Flash-utvecklaren Gerrit Dijkstra Lifewire via direktmeddelande. ”Sedan [Adobe] köpte Macromedia, och de lade till skript i Flash. Detta ActionScript var så minimalt, men som jag hörde Peter Gabriel säga i en dokumentär igår, ”kreativa är lura, berätta för dem vad de inte kan göra och de hittar en väg runt det för att göra det ändå.”

Vad var Flash?

I praktiken var Flash en mjukvaruplattform som lät utvecklare skriva program för att köras i ett webbläsarinsticksprogram. Detta innebar att så länge du installerade Flash-plugin-programmet kunde du köra någon av dessa appar. Det spelade ingen roll om du använde Safari, Internet Explorer, Firefox eller Chrome. Dessa dagar, såvida inte ditt företag kör egen programvara baserad på Chrome, kommer du att köra över mycket få webbläsarkompatibiliteter – kanske din banks webbplats inte fungerar som till exempel i Safari. Men då var Flash ett sätt att säkerställa att upplevelsen skulle vara densamma överallt. Problemet var dock upplevelsen. Med Flash kan du spela spel, köra appar och designa hela webbplatser, komplett med animationer och interaktivitet som annars var omöjliga. Det användes också för videouppspelning (YouTube byggdes på Flash innan man bytte till videouppspelning) och för att visa påträngande annonser. Och hela tiden tappade det din bärbara dators batteri snabbare.

Flash var inte heller en infödd upplevelse. På Mac såg inte ut eller uppförde sig något som andra Mac-program. I den meningen var Flash en föregångare till Electron, en webbläsarbaserad programvaruplattform för att köra plattformsappar (som Slack and Notion), som också är känd för sin borttagna användning av datorresurser. Och det här är ledtråden till Flash framgång. Användarna bryr sig inte om hur saker fungerar. Vi vill bara ha våra interaktiva webbplatser, vår video och alla andra saker vi är vana vid på webben. Utvecklare, å andra sidan, älskar Electron och älskade Flash.

Flash-utvecklare

Till att börja med var Flash enkelt. Och det var mycket mer som lek än arbete. ”Flash tillät dig att börja med grafik och lägga till kod i den experimentellt för att animera den”, säger Dijkstra. Utvecklaren Akashic Seer berättade Lifewire via direktmeddelande att ”[it] var fantastiskt att kunna skapa karaktärer och animera dem. ”När Adobe lade till fler och fler skript blev Flash en kraftfull plattform som uppmärksammade” seriösa kodare. ”Dijkstra förklarade att de” följde med det, men [I] var inte så nöjd med det. ”Problemet var att, eftersom Flash blev mer komplex och kodarvänligt, blev det svårare och mindre roligt för icke-programmerare att använda. Samtidigt gjorde den här kraften Flash oumbärlig. Och sedan med kom iPhone.

Tankar om Flash

I april 2010 publicerade Steve Jobs Tankar om Flash, ett öppet brev som förklarade varför Apple inte tillät Flash på iPhone, iPad och iPod touch. Anledningarna var säkerhet, påverkan på batteriets livslängd (avgörande för en mobil enhet), bristande beröringskompatibilitet och det faktum att Flash inte var ”hela webben”. Intressant var att den ”viktigaste anledningen” för att inte tillåta Flash enligt Jobs var att Flash effektivt skapade ett annat sätt att få appar till iOS-enheter – sådana som inte kontrolleras av Apple. Jobs vinkel var att dessa plattformsappar skulle vara långsamma att använda sig av ny teknik. Och han hade en poäng. Från uppsatsen:

Adobe har varit smärtsamt långsamt med förbättringar av Apples plattformar. Till exempel, även om Mac OS X har levererats i nästan tio år nu, antog Adobe det helt (Cocoa) för två veckor sedan när de levererade CS5. Adobe var den sista stora tredjepartsutvecklaren som helt antog Mac OS X.

Detta förskuggar Apples nuvarande syn på App Store, och även om den här gången vägrar att tillåta programvaruutvecklare som Epic, Google och Microsoft att inkludera appbutiker i sina iOS-appar, är motivationen densamma: kontroll.

Slutet av blixt

Flash, ursprungligen en vektorritningsapplikation från 1993 kallad SmartSketch, köptes av Macromedia 1996 och förvärvades sedan av Adobe när de köpte Macromedia 2005. År 2015 berättade Adobe för folk att sluta använda Flash och 2017 tillkännagav det officiella ”slut- of-life ”av Flash, som var den 31 december 2020. Inte för att någon verkligen använder det längre ändå.

Skärmdump av Adobes Flash-slutet av livssidan och information

Du kanske fortfarande stöter på den udda webbplatsen som säger att det krävs ett Flash-plugin för att fortsätta, men du bör nog bara gå vidare till flikfältet och klicka på stäng-knappen. Det verkar vara rätt att göra.