Skip to content

Varför företag bygger konceptprodukter

5 de juli de 2021
xf50mmf1 r wr img 05 ahaf 27d2552fcd474777b557c3f8841c54fd

Viktiga takeaways

  • Fujifilms nya XF 50mm f1.0-objektiv är både en imponerande teknisk demo och en riktig leveransprodukt.
  • Konceptdesign tillverkas sällan endast för varumärkesändamål.
  • Även Apple brukade göra konceptdesign.

Fujifilms nya lins är ett ljust samlande, se-i-mörkret monster. Det ser fantastiskt ut, men det kan också vara kamerans motsvarighet till en konceptbil. Många företag visar upp konceptdesign eller släpper ut produkter som sannolikt inte kommer att säljas i stort antal. Dessa ”halo” -produkter kan vara fantastiska, som Fujifilms nya 50 mm ƒ1.0-lins, eller de kan vara stolthetsdrivna vita elefanter, som 20-årsjubileums Mac. De är nästan alltid intressanta, men varför gör företagen dem? ”I allmänhet är design och produktion av en halo-produkt ett beräknat steg för att flytta fram teknologiförmågan och varumärkets image”, säger John Carter, före detta chefsingenjör på Bose och uppfinnare av Boses brusreducerande hörlurar, till Lifewire via e-post. ”Men sällan, mycket sällan, är det bara för varumärkesansökan. Detta är en vanlig missuppfattning.”

Begrepp och glorier

Även om det kan tyckas som konceptdesigner enbart för positiv reklam, är det mycket mer komplicerat. Biltillverkare kan ha ett beroende av att visa upp snygga modeller som ser ut som om de kom ut ur en tonårings skissbok, men även konceptdesigner kan ha en smart teknik under huven. ”Fujifilm 50mm 1.0-objektivet kommer att flytta den optiska teknikplattformen för Fujifilm framåt på grund av innovationstrycket på ingenjörsteamet att skapa en sådan snabb lins”, säger Carter. ”De kommer att använda detta för att driva fram kapaciteten (inom teknik och tillverkning) för alla produkter.”

Bakifrån av Fujifilms XF 50mm f1.0-objektiv

Ibland är konceptprodukter just det: koncept eller idéer, utformade för att testa konsumenternas reaktion. ”Inom livsmedelsteknik är ibland koncept / halo-produkter till hjälp av ett antal skäl,” sa Morgan Oliveira från Grounded PR-byrån till Lifewire via e-post. ”För det första kan de hjälpa till att mäta allmänhetens intresse för en ny, ovanlig livsmedelsprodukt.” En halo-produkt, eller till och med ett offentligt koncept, är också ett utmärkt demo-verktyg, säger hon.

När bra produkter blir dåliga

Inte alla halo-produkter är bra. Ett utmärkt exempel på konceptdesign som aldrig borde ha kommit in i butikerna är 1997 Twentieth Anniversary Macintosh (TAM), en absurd sammansättning som drivits av Apples dåvarande VD John Scully. Till att börja med började det äntligen säljas ett år efter det faktiska 20-årsjubileet för bildandet av Apple Computer.

TAM hade en verkligt imponerande teknik inuti. Den hade en LCD-flatskärm långt innan de var vanliga, en subwoofer inbyggd i den överdimensionerade strömförsörjningen och en cool 90-tals högteknologisk designstämning. Men det hade också vertikala disketter och optiska enheter, som inte fungerade bra då, en radio- och TV-mottagare och en löjlig prislapp. När det meddelades kostade TAM 9000 dollar. När det började säljas hade detta pris sjunkit till bara 7499 $ och kom med en concierge-leverans som inkluderade en fullständig installation i ditt hem. Apples laboratorier är säkert fortfarande fulla av konceptdesign, men dessa dagar ses de aldrig av allmänheten. ”I allmänhet är design och produktion av en halo-produkt ett beräknat steg för att föra fram teknologiförmågan och varumärkesimagen.”

Ser bra ut

I Fujifilms fall är företaget redan ett imponerande design- och teknikkraftverk. Under det senaste decenniet har det konsekvent gått sin egen väg och skapat en stor nisch av väldesignade kameror och linser som både fotografer och granskare älskar. Den här nya linsen, som kan samla mer ljus än de flesta konkurrenter, och ändå lyckas inte byta detta mot bildkvalitet, ser ut att vara lika innovativ. Denna innovation kan förbättra företagets anseende och locka framtida anställda.

”[Prime lenses] (utan zoomfunktion) är populära bland fotoentusiaster, inklusive granskare. Denna banbrytande produkt har granskats positivt av pressen och detta kommer verkligen att ge en legitim gloria över varumärket, säger Carter. Den andra anledningen till att detta görs är att rekrytera ingenjörer. Ingenjörer för konsumentproduktföretag är ofta entusiaster och kommer att lockas av företag som gör de mest avancerade produkterna. ”Fujifilms objektiv är ännu mer imponerande eftersom det också verkar vara en äkta produkt som redan finns allmänt tillgänglig i vanliga butiker.” Om det var bara en CES-lansering, säger Carter, det kan vara en fiskexpedition.