Skip to content

Varför förinstallerad programvara laddad på en ny dator kan vara ett problem

11 de augusti de 2021
GettyImages 626645104 9acdfefeeb734f07909d8723f657739b

Chansen är stor att när du köpte ett datorsystem kom det ytterligare program installerade ovanpå operativsystemet. De innehåller vanligtvis verktyg, multimedia, internet, säkerhet och produktivitetsprogram. Är programvaran som medföljer ett nytt datorköp lika bra som datortillverkarna hävdar?

Var är CD/DVD?

Först var det industrin som gav ut bild -CD -skivor snarare än fysiska CD -skivor för all programvara. Nu inkluderar branschen inga fysiska medier alls med nya system. En del av detta beror på att fler och fler system nu inte skickas utan CD- eller DVD -enhet. Som ett resultat använder företagen en separat partition på hårddisken som innehåller bilden tillsammans med ett installationsprogram för att bygga om den återstående delen av hårddisken till den ursprungliga installationen. Användare har möjlighet att göra sin egen återställnings -CD/DVD men måste själva tillhandahålla det tomma mediet och detta är bara om deras system faktiskt har enheterna för att göra dem.

Stora bilder och begränsad flexibilitet

Detta har en enorm effekt på konsumenterna; återställa systemet från en bild betyder att hårddisken måste formateras om. Alla data eller andra program på systemet måste säkerhetskopieras och sedan installeras om efter att bilden har återställts. Det förhindrar ominstallation av ett enda program som följde med systemet om det har problem. Detta är en stor olägenhet jämfört med att få de faktiska fysiska installations -CD -skivorna. Det finns lite konsumenter som kan göra åt detta eftersom tillverkare inte säger hur användare kan återställa sina system. Slutligen, om hårddisken blir skadad, kan den helt förhindra att systemet återställs.

Mer är bättre?

Det har skett en explosion av applikationer som kommer förinstallerade på datorsystem. Vanligtvis är detta resultatet av marknadsföringsavtal mellan programvaruföretag och tillverkare som ett sätt att antingen få en större publikpublik eller få pengar på grund av användningen av programvaran. Ett exempel är WildTangent -spelapplikationen som vanligtvis marknadsförs som ett spelsystem från tillverkaren. Allt detta har dock sina problem. Titta till exempel på skrivbordet och aktivitetsfältet efter att en ny dator har startats för första gången. Den typiska Windows -installationen har mellan fyra och sex ikoner som finns på skrivbordet. Jämför detta med ett nytt datorsystem som kan ha upp till tjugo ikoner på skrivbordet. Det här röran kan verkligen förringa användaren från en bra upplevelse. På samma sätt har systemfältet till vänster i aktivitetsfältet bredvid klockan cirka tre till sex ikoner i en standardinstallation. Nya datorer kan ha upp till 10 eller fler ikoner i det här facket.

Problemet med ”Bloat”

Budgetsystem kan uppleva stora avmattningar också med den nya Windows 10 Start -menyn. En av de nya funktionerna är Live Tiles. Det här är dynamiska ikoner som är animerade och kan hämta information. Dessa Live Tiles tar upp ytterligare resurser när det gäller minne, processortid och till och med nätverkstrafik. De flesta budgetsystem har begränsade resurser och ett stort antal av dessa kan verkligen påverka prestanda. Denna typ av programvara brukar kallas bloatware. Den mest frustrerande delen med detta är att 80% av de program som kommer förinstallerade på nya datorer kan laddas ner och installeras av användarna gratis. Vi rekommenderar i allmänhet att nya användare går igenom sitt system och avinstallerar alla förinstallerade program som de inte använder. Detta kan spara mycket systemminne, hårddiskutrymme och till och med öka prestanda.

Trialware

Trialware är en av de senaste förinstallerade programtrenderna med nya datorer. Vanligtvis är det en fullständig version av ett program som är installerat på datorsystemet. När användaren först startar programmet får de en tillfällig licensnyckel för att använda programvaran var som helst från trettio till nittio dagar. I slutet av testperioden inaktiverar programmet sig själv tills användaren köper en fullständig licensnyckel från mjukvaruföretaget. Vanligtvis är detta hela applikationen, men ibland kan det bara vara delar av programmet som kan användas på obestämd tid med avancerade funktioner som bara kan låsas upp vid köp. På många sätt är testprogram både bra och dåligt, eftersom det gör att användaren kan se om de vill eller behöver programmet innan de vill köpa det. Detta kan ge användaren en bra inblick i om applikationen är funktionell eller inte. Om de inte gillar det tar de bara bort det från datorsystemet. Det stora problemet med detta är hur tillverkarna märker denna programvara. Ofta listas testprogramvaran antingen utan meddelande till köparen att den har en begränsad licens eller att användningsvillkoren skrivs ut i liten text som en fotnot som får användaren att tro att de får hela programvaran när de köper datorn .

Vad kan en köpare göra?

Det finns lite som kan göras innan du köper ett system. Nästan inga företag erbjuder applikationsinstallationsmedia, så det är bäst att anta att det inte följer med det. Titta också på de fullständiga specifikationerna för programvarorna för att avgöra om programmet är en fullständig version eller en testversion. Detta är gränsen för vad som kan göras innan köpet. Ett annat alternativ kan vara att gå med en systemintegrator istället för en datortillverkare eftersom de tenderar att tillhandahålla applikations -CD -skivorna. Nackdelen med detta är den begränsade mängden programvara och vanligtvis högre priser. Efter att ett datorsystem har köpts är det bästa att göra rent huset. Hitta alla applikationer som ingår i datorn och testa dem. Om det inte är program som du tror att du kommer att ta bort, ta bort dem från systemet. Om det finns program som du kommer att använda sällan, försök att inaktivera alla autoladdare eller systembaserade program som kan använda systemminnet. Detta kommer i allmänhet att hjälpa till att rensa upp röran i datasystemet och kan bidra till att förbättra systemets prestanda.