Skip to content

Varför Framework lanserar reparationsbara, anpassningsbara bärbara datorer

22 de juni de 2021
Framework 4c7479e3c0a74a5992525f08c46857f1

Viktiga takeaways

  • Framework är en modulär, reparerbar bärbar dator.
  • Du kan enkelt fixa det eller uppgradera delar själv med vanliga verktyg.
  • Den är varken ful eller enorm och kommer att skickas sommaren 2021.

Framework’s nya bärbara dator är modulär, repareras och kan uppgraderas, samtidigt som den fortfarande är tunn, kraftfull och snygg. Du kan till och med betrakta det som anti-MacBook. Framework Laptop är nästan absurt konfigurerbar, ända ner till vilka portar visas på dess sidor. Vill du ha fyra HDMI-portar på en enda bärbar dator? Inga problem. Men användbart eftersom det här är, är konfigurerbarheten nästan en biprodukt av något viktigare.

Framework Laptop är helt reparerbar och helt uppgraderbar. Det finns inte längre ett behov av att köpa en helt ny dator, bara för att skärmen är sprucken eller om du har slut på lagringsutrymme. ”En uppgradering kan göra en 5-årig bärbar dator till en maskin med högre prestanda än vad som säljs nu”, berättade Janet Gunter, grundare av Startprojektet, till Lifewire via e-post.

Reparerbar

Framework-grundaren Nirav Patel grundade också Oculus och har arbetat på Apple. Innan Framework hade han inte varit nöjd med hur teknikindustrin drivs av ständig försäljning, som härrör från oändlig föråldring. Framework-datorn är tänkt att behållas och användas under lång tid. Basspecifikationerna är en 13,5-tums 2256 x 1504-skärm, en 1080p, 60 fps webbkamera (med en hårdvarukopplare för paranoiden) och ett 55Wh batteri. ”Reparationsförmåga måste vara regeln, inte undantaget.” Du kan lägga till upp till 4 TB SSD-lagring (via NVMe-kort som kan bytas) och upp till 64 GB RAM. Den väger 2,86 pund och är 0,62 tum tjock.

Med andra ord är det ingen MacBook Air, men det är inte heller en enorm platta. Alla dessa delar kan repareras, men modulariteten gör det enkelt att reparera. Du kan öppna maskinen utan att behöva smälta lim med värmepistoler eller jaga en esoterisk skruvmejsel. Framework gör också reservdelar tillgängliga, ända ner till specialfärgade ramar för skärmens surround. Och denna reparationsförmåga går hand i hand med anpassning. Förutom de interna lagrings- och minnesalternativen kan du byta ut portarna på sidan, som små Lego-block. Dessa enheter innehåller alla typer av anslutningar, från standard USB-C, till HDMI, DisplayPort och microSD. Utrymmet kan också användas för att lägga till upp till 1 TB extra lagring med en snabb USB 3.2 Gen 2 intern anslutning.

Rätt till reparation

Patels ramverk kommer precis vid rätt tidpunkt. Brist på reparationsförmåga är dyrt. En ny rapport från US PIRG säger att USA ensam genererar nästan 7 miljoner ton elektroniskt avfall varje år. Om den siffran är för stor för att förstå, är det 176 pund per familj per år. Om vi ​​kunde reparera dessa prylar istället för att ersätta dem skulle USA spara 40 miljarder dollar årligen.

Medan många människor gärna drar åt skruvarna på en Ikea-möbel då och då, eller till och med hanterar hushållsrör och elektriska reparationer, är elektronik något av en svart låda. Men reparationssajter som iFixit erbjuder guider för att fixa allt från spelkonsoler till kameror, och om fler företag följde exemplet med Framework skulle dessa reparationer vara mycket enklare. Även en trasig skärm kan enkelt bytas ut istället för att behöva köpa en helt ny dator och dike den gamla.

Lagstiftningen börjar också komma ikapp, vilket är viktigt eftersom inget elektronikföretag medvetet kommer att hämma sin egen försäljning genom att göra sina produkter längre. I Frankrike måste Apple nu visa ett reparationsindex för sina produkter, precis där på sina butikssidor. Kanske bryr sig ingen när de handlar efter den senaste iPhone, men det är en början. Reparationsförmåga är också en välsignelse för tillverkaren. För att använda Apple som ett exempel igen kan iPhone 12 repareras lättare än tidigare modeller.

Framework Laptop

Om du av misstag spricker tillbaka glaset, behöver Apple-tekniker inte längre ta isär hela telefonen för att byta ut den. Det innebär billigare reparationer och en snabbare vändning för kunden. I slutändan är den nuvarande modellen för konstant köp inte hållbar. Den modellen måste ändras. Det är bara en fråga om det ändras tillräckligt snabbt. Framework Laptop är en utmärkt start, men reparationsförmågan måste vara regeln, inte undantaget.