Saltar al contenido

Varför fungerar inte mitt modem?

14 de julio de 2021
close up of modem against white background 1191022542 67c7b601744f4d6084bf510d27773657

Innan du frågar, «Varför fungerar inte mitt modem?» du bör se till att ditt modem, inte din router, är den bakomliggande orsaken till dina Wi-Fi-problem. När du har gjort det är du redo att fixa ett modem som inte ansluter till internet.

Orsaker till att modem inte ansluter till internet

Det kan finnas flera anledningar till varför du inte kan ansluta till internet, men här är några vanliga problem med modemet:

 • Lösa kraft- eller koaxialanslutningar
 • Skadade Ethernet-kabelanslutningar
 • Felkommunikation med routern
 • Överhettning
 • Föråldrad firmware eller utrustning

Innan du börjar felsöka modemet, försök ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk på en annan enhet. Om du kan, ligger problemet på din enhet. Om du inte alls kan ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk ligger problemet sannolikt hos din router, inte ditt modem. I sådana fall bör ditt fokus vara att fixa ditt Wi-Fi-nätverk. Om du kan ansluta till ditt nätverk men fortfarande inte har internetåtkomst är det troligtvis något fel med ditt modem.

Så här fixar du ett modem som inte ansluter till Internet

Prova dessa korrigeringar i ordning och kontrollera längs vägen för att se om problemet är löst innan du går vidare till nästa steg.

 1. Kontrollera lamporna på ditt modem. Lamporna på sidan av ditt modem kan berätta om ditt modem är anslutet till din router och internet eller inte. Om inget av lamporna på ditt modem lyser, tänds inte ditt modem, så du bör kontrollera strömkabeln.

 2. Kontrollera strömförsörjningen och koaxialkablarna. Undersök alla kablar på ditt modem för att se till att det inte finns några lösa eller slitna anslutningar. Om lamporna på modemet blinkar när du flyttar strömkabeln är det förmodligen dags för en ny nätadapter. På samma sätt, om anslutningsstiftet för koaxialkabeln (den stora, runda kabeln som ansluts till väggen) är böjd, måste du byta ut den.

 3. Starta om din router och modem. Uppdatering av enheten kan rensa bort tillfälliga tekniska hicka som oundvikligen händer då och då. Om du ska starta om modemet bör du starta om routern också. Omstart är annorlunda än att återställa. Omstart stänger bara av modemet och slår på det igen.

 4. Kontrollera dina Ethernet-kablar. En Ethernet-kabel ansluter ditt modem och din router. Om du har ett reserv, byt ut dem för att se till att det inte finns något problem med den fysiska anslutningen.

 5. Anslut din dator till ditt modem. Om din dator har en Ethernet-port kan du ansluta den direkt till modemet. Om du kan använda internet är modemet bra och problemet ligger på din enhet eller router.

 6. Håll ditt modem svalt. Om ditt modem fortsätter att återställas kan det bli överhettat. Håll den 6 tum från andra enheter och se till att luftöppningarna är dammfria. Förvara den inte nära en värmare eller i en fuktig miljö.

 7. Uppdatera modemet och routerns firmware. Din Internet-leverantör hanterar vanligtvis programvaruuppgraderingar för ditt modem, men om du använder en router-modem-kombinationsruta, kontrollera om routerns firmwareuppdateringar ser till att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna och buggfixarna.

 8. Återställ routern / modemet till standardinställningarna. Leta efter ett litet hål på modemets undersida och använd en rät gem för att trycka på den lilla återställningsknappen inuti. Återställa routern till fabriksinställningarna rensar alla problem med routerns inställningar, men det tar också bort alla lösenord, anpassade DNS-inställningar och brandväggar som du har konfigurerat.

 9. Koppla bort alla anslutna enheter. Om du har många enheter anslutna till ditt nätverk (smarta hemenheter, flera datorer etc.) kan ditt modem bli överväldigat. Koppla bort alla enheter, starta om modemet och anslut sedan dina enheter igen. Om internet börjar fungera men sedan stannar vid en viss punkt kan modemet vara vid sin gräns, så du bör prata med din Internetleverantör om en uppgradering.

 10. Ändra Wi-Fi-kanalen. Om du har en router / modem-kombinationsenhet kan det tilldela för många enheter till en Wi-Fi-kanal. Om det är möjligt kan du dela dina enheter manuellt mellan de två kanalerna och välja den bästa trådlösa kanalen för varje enhet (inte alla enheter kan ansluta till 5 GHz).

 11. Kontakta din internetleverantör (ISP). Din ISP kan berätta om det finns ett avbrott i ditt område och kontrollera om det finns problem i slutet. Om de inte kan lösa problemet kan de peka dig i rätt riktning.

 12. Köp ett nytt modem. Om du inte hyr ett modem från din Internetleverantör stöder modemet du använder kanske inte de senaste trådlösa standarderna. Eller så kan du ha fler enheter anslutna än ditt modem klarar. Kontrollera med din ISP om de rekommenderade modemspecifikationerna för din internetplan.