Skip to content

Varför HDR på iOS YouTube App Matters

8 de juli de 2021
YouTubeAppHDR 9414a8311bf44298baf839b4ded5d158

Viktiga takeaways

  • HDR står för High Dynamic Range.
  • Dolby Vision är mer eller mindre densamma som HDR10, bara smartare om vad den fångar.
  • iPhones och många Android-telefoner med OLED-skärmar stöder HDR-uppspelning.

YouTubes iPhone-app stöder nu HDR-video, så du får mörkare svarta och ljusare vita när du tittar på video på iPhone 12. Men vad är HDR exakt? Är det värt att veta om? Och vilka appar stöder det? HDR står för High Dynamic Range, men det har ingenting att göra med de hemska bilderna med samma namn. Det är ett sätt att fånga ett bredare spektrum av ljus (och mörkt) och sedan spela upp det. Den är tillgänglig på HDR-TV, men är en ganska ny teknik för mobila enheter. Nu är den tillgänglig i iOS YouTube-appen, men det finns också andra appar som stöder den. ”Om du är producent kan HDR-video höja ditt arbete eftersom det helt enkelt är ljusare och färgstarkare än standardvideo”, skriver EngadgetSteve Dent, som beskriver ett HDR-projekt. ”Fördelarna är mer dramatiska än 4K, som bara ger extra upplösning som många inte ens kan se.”

Se mer med HDR

Om din telefon eller surfplatta har en OLED-skärm stöder den förmodligen HDR-video. Det beror på att OLED har ett mycket bättre dynamiskt omfång än vanliga LCD-skärmar. LED-paneler har en alltid tänd panel bakom rutnätet med LCD-pixlar. Pixlarna själva är inget annat än färgfilter. Om dessa pixlar är avstängda blockerar de ljuset och blir – förmodligen – svart. Men ljuset blöder alltid runt kanterna eller genom pixlarna, vilket gör det mindre än totalt svart. OLED tar bort bakgrundsbelysningen. Varje pixel skapar sitt eget ljus, och när den är avstängd är den avstängd. Det betyder att svart på en OLED-skärm inte bara är mer svart utan också använder mindre ström.

På iOS kan du titta på HDR-video på iPhone X och XS, iPhone 11 Pro och alla iPhone 12-modeller. Inga iPads har OLED-skärmar, och de senaste avancerade Android-enheterna har OLED-skärmar. Du bör kontrollera tillverkarens specifikationer för att ta reda på det.

HDR-appar

För att titta på HDR-video i YouTube-appen, tryck bara på ikonen för de tre vertikala prickarna längst upp till höger i appen. Detta öppnar inställningarna för videostreaming och du kan se om det finns en HDR-version av videon tillgänglig. Flera upplösningar kan listas – till exempel 1080p60HDR – så välj den du vill ha. Det finns även andra appar som stöder HDR-uppspelning. Den ena är Apples videoredigeringsapp, Clips, som också spelar in i HDR. Ett annat bra alternativ är Infuse, en av de bästa videoklippsapparna på iOS och Apple TV. Infuse stöder automatiskt HDR-video så snart du spelar upp det, så länge som din enhet stöder det.

Inspelning av HDR Dolby Vision

Slutligen kan du också spela in din egen HDR-video. IPhone 12 kan ta HDR-video med Dolby Vision, vilket innebär att dess inspelade ljusstyrka kan ändras. Till exempel, om du är inne på kvällen kommer utbudet av tillgängligt ljus att springa från de mörkaste hörnen i ditt rum till de fortfarande relativt svaga upplysta delarna av rummet. Flytta dig ut under dagen och räckvidden förändras, det är mycket bredare. Fördelen med Dolby Vision är att den kan anpassa sig till dessa förändrade intervall scen-för-scen eller bild-för-bild-basis, istället för att ta ett genomsnitt av hela filmen.

Och självklart kan vilken HDR-video du själv skjuter spelas upp (och till och med redigeras) i Photos-appen. HDR kan tyckas gimmicky nu, särskilt på en telefon, men det är bara ytterligare ett exempel på den ständiga förbättringen av foton och videor på våra telefoner. ”Inspelning direkt i Dolby Vision är en verkligt imponerande funktion som säkert kommer att förbättras i på varandra följande iPhones”, skriver Joseph Keller på jag mer. När du tittar tillbaka på dina hemvideor år efter nu kommer du vara glad att du har tagit den bästa möjliga videon.