Skip to content

Varför jag hatar iPhones glasrygg

19 de juni de 2021
apple iphone 12 color red 10132020 big carousel.jpg.large 612a2948e5174d09b2d8940586c9d46c

Viktiga takeaways

  • Glasbaksidan krävs för Qi induktiv laddning, aka trådlös laddning.
  • Det är svårare att byta ut en sprucken iPhone-baksida än en sprucken skärm.
  • Glasryggar försvinner förmodligen inte snart.

IPhone: s glasbaksida är tung, känslig och förstör annars fantastiska färger. Så varför fortsätter Apple att göra dem? Under de tidiga åren var iPhone-ryggen tillverkad av aluminium och plast. Sedan kom iPhone 4, med sin stålfälg och glasbaksida, som satte mallen för dagens tunga, brytbara iPhones. Apple såg vettigt med iPhone 5, 6 och 7, som var gjorda av lätt, tunt, tufft aluminium, men ända sedan iPhone 8 har vi tvingats leva med detta nonsens.

Vad är fel med glas?

Det största problemet med glas är att det går sönder. Om din iPhones skärm spricker ser du det och känner det varje gång du använder telefonen. Om ryggen spricker kan du bara tejpa upp den och ignorera den, eller sätta iPhone i ett fodral. Men skulle det inte vara bättre om det inte bröt alls? Att byta ut ett glas på baksidan är också svårt. Beroende på iPhone-modellen kan du behöva demontera den helt för att komma bakåt (såvida du inte har tillgång till en speciell bakglasavskiljningsmaskin).

”Glasbaksidorna på iPhone 8, X, XR och 11-serien är smälta samman med de interna komponenterna i telefonen”, skriver Trasigt ryggglas blogg. ”Apple använder epoxilim och små svetsar för att fästa kretskortet och andra komponenter på baksidan. Det gör det svårt att byta ut bakglaset. Det är faktiskt svårare att byta ut telefonens baksida än att byta ut skärmen. ”

Den andra nackdelen med glas är att den är tung. Inte bara tyngre än plast utan också tyngre än tunn aluminium. Kombinerat med stålkanten på pro-level iPhones sedan Xs, ger det ett tätt, tungt paket. Och slutligen ser det ut och känns dåligt. Den röda iPhone 12 har till exempel en vacker nyans på aluminiumsidorna, men runt baksidan tvättas den ut och pastell-y. Glaset på den vanliga iPhone 12 känns inte så dåligt, eftersom det är blankt och därför grippigt, men den sandblästrade mattfinishen på Pro är både ful och hal. Täck över det med ett fodral, säger jag, och gör det ännu tyngre.

Varför glas, i alla fall?

Det enda skälet att göra bakpanelen av glas är att låta Qi laddas. Vanligtvis kallad ”trådlös” laddning, trots den uppenbara kabeln som går till strömförsörjningen, använder Qi-laddare induktion för att stråla in i telefonen. En metallbaksida skulle blockera denna överföring, även om plast skulle vara bra. Qi har många andra nackdelar än kravet på glas. Det är ineffektivt jämfört med en direktanslutning, och effektiviteten sjunker ytterligare om du inte justerar telefonen perfekt på laddningsplattan. Du kan inte heller plocka upp och använda telefonen medan den laddas, vilket du enkelt kan göra med en kabelladdare.

Apples MagSafe Duo-laddare i vitt

Detta är bara olägenheter för individen, men på makro, global skala, att ineffektivitet att ladda är en miljökatastrof. Detta är särskilt ironiskt med tanke på att Apple slutade sätta USB-laddare i iPhone-lådor av miljöskäl. Mellan Qi och den nya MagSafe-laddaren för iPhone 12 verkar Apple engagerad i ineffektiv laddning och därmed glaset tillbaka. Så antar jag att om du är en kollegahatare måste du antingen leva med sprickorna eller köpa ett fodral.