Skip to content

Varför kan iPad aldrig köra macOS

17 de juni de 2021
photo 1615515056946 73c10be5fb3f c454f8153ee84a5a8af4cf792ad31d2a

Viktiga takeaways

  • Mac kräver en exakt noggrannhet hos en muspekare.
  • M1 driver nu stationära, bärbara datorer och surfplattor.
  • iOS 15 kan föra iPad närmare Mac.

Nu när iPad använder samma M1-chip som Mac, är det inte dags att Apple lägger macOS på sin surfplatta? Kanske, men vi kan sluta med det värsta av båda världarna. Båda Apples datorplattformar – iOS och macOS – körs nu på samma Apple Silicon-chips. M1 Mac-datorer kan köra iPhone- och iPad-appar, precis där bredvid Mac-appar, så borde inte det motsatta också vara sant? I teorin borde du kunna installera macOS på de nya M1 iPadsna och starta den som en Mac-surfplatta. Men i verkligheten skulle det vara en hemsk upplevelse. ”De [Mac] Användargränssnittet är inte byggt för pekskärmar, säger teknikjournalisten Andrea Nepori berättade Lifewire via Twitter. ”Du kan enkelt lägga till en väldesignad pekinteraktion till ett användargränssnitt för pekskärmen, men tvärtom är en katastrof, vilket många Windows-hybridenheter tydligt visar.”

Finger vs mus

Apple designade Mac-datorn runt musen. Det var dess gimmick när den första Mac lanserades 1984 och muspekaren är fortfarande central för hur den fungerar idag. IPad var dock designad för beröring. Förra året lade Apple till stöd för mus och styrplatta till iPad och säljer till och med ett styrplatta / tangentbordstillbehör som gör surfplattan till en kapabel bärbar dator. Kunde det inte göra detsamma, men i andra riktningen? ”Du kan enkelt lägga till en väldesignad pekinteraktion till ett gränssnitt för pekskärmen, men tvärtom är en katastrof.” En muspekare är mycket mer exakt än fingertoppen, så det är enkelt att använda iPad med en mus. Redan innan Apple lade till ordentligt stöd för styrplattan till iPadOS fanns det en halvbakad tillgänglighetsinställning som låter dig ansluta en mus för att använda den, i huvudsak som ett fingerbyte. Men att lägga till touch-stöd till Mac är ett helt annat problem. Att bara navigera i en meny skulle vara super frustrerande. Menyalternativen är för nära varandra. Och vad sägs om att stänga eller minimera ett fönster med de små ”trafikljus” -knapparna i musstorlek? ”Det skulle inte fungera med beröring”, iOS-utvecklare och grafisk designer Graham Bower berättade Lifewire via Twitter. ”Klickområdena är för små för att vara knackningsområden.”

Om du behöver mer övertygande kan du prova något som Edovias skärmapp, som låter dig styra din Mac från en iPad. IPad-appen visar din Macs skrivbord och du kan interagera med allt via beröring. Upplevelsen är hemsk (även om Screens-appen är fantastisk och fungerar bra när du ansluter en mus och tangentbord till iPad). Även Sidecar – Apples egen metod för att köra Mac-appar på en iPad-skärm – låter dig bara använda en Apple Pencil. Pennan har en exakt pekare som liknar en mus, men även då är det en dålig upplevelse.

UI

Storleken på beröringsmålen är inte det enda argumentet mot macOS på iPad. En muspekare kan göra en sak som ett finger inte kan: Den kan sväva. Om du håller muspekaren över en länk ser du en förhandsgranskning av länkens URL och så vidare. Mouseover-logi på Mac är legion och viktigt för dess funktion. Men på iPad är det omöjligt för skärmen att veta var ditt finger är förrän du rör vid den. Omöjligt är också Mac-häftklamrar som högerklick, shift-klick, ⌘-klick (för att öppna flikar i bakgrunden etc.) och mer. Dessa kräver alla en mus eller styrplatta och ett tangentbord.

person som sitter i mörkret med MacBook, iPad och stationär dator

Det finns en enkel väg runt detta: Apple kan göra att macOS på iPad kräver ett tangentbord och en mus för att fungera. Men det skapar andra problem. Till exempel, om du startar en Mac-app utan tangentbord och mus, vad händer? Vägrar den att starta? Startar den, men sitter där och gör ingenting? iPhone-appar som körs på Mac är inte bra när det gäller känsla, men åtminstone är de användbara. ”Apple skulle inte göra detta om de inte hade omarbetat macOS för beröring”, säger Bower. ”Och jag ser dem inte göra en touch-version av macOS eftersom det är vad iPadOS är för. Även om de gjorde en touch-version av macOS, skulle tredje parts programvara inte stödja den.” Apple har placerat M1-chipet i två MacBooks, en Mac mini, en iMac och nu iPad. Historien verkar vara att chipet är detsamma över linjen, och du väljer storlek, form och nu operativsystemet som du behöver göra jobbet.

iOS 15 kan inte komma snart nog

När folk säger att de vill köra Mac-appar på en iPad, vad menar de exakt? Vill de att iPad ska starta upp som om det vore en Mac? Eller vill de bara ha Mac-bekvämligheterna? Vid sin världsomspännande utvecklarkonferens i juni beskriver Apple vanligtvis nästa version av iOS. I år kan iOS 15 se några radikala förändringar, som syftar till att göra iPad mer som Mac och mindre som iPhone. Och så länge det inte tar bort iPad: s utmärkta surfplatta-datorupplevelse, kommer detta att vara ganska välkommet. Just nu har vi ingen aning om vad dessa förändringar kan vara. Men med tanke på att den nuvarande iPadOS inte kunde bli mycket sämre när det gäller att organisera filer och använda mer än en app samtidigt kan saker bara bli bättre.