Skip to content

Varför kanske du vill prova en webbläsare

17 de juni de 2021
GettyImages 1263407866 2b5d3fc8bd8b405a8fdedff56ac69983

Viktiga takeaways

  • Cloud-webbläsare börjar bli mer och mer populära, med nya alternativ som lanseras i år.
  • Experter säger att molnwebbläsare erbjuder bättre prestanda än lokala alternativ och kan till och med erbjuda bättre säkerhet mot skadlig kod och virus.
  • Många av dessa webbläsare kommer med månatliga kostnader och byggs mer för företags- och företagsanvändare, men vi kan se mer personliga alternativ i framtiden.

Molnbaserade webbläsare börjar bli mer tillgängliga med lanseringen av nya alternativ som webbläsaren Mighty. Förutom bättre prestanda erbjuder dessa typer av appar bättre säkerhet för användarna, säger experter. Även om det är ett fantastiskt verktyg kan internet också vara en farlig plats. Skadlig programvara, virus och andra hot mot din integritet och säkerhet online kan lura i nästan varje hörn. Medan det finns många antivirusalternativ där ute, säger experter att använda en molnbaserad webbläsare – som i huvudsak skapar en ny miljö för webbläsaren att köra i – kan bidra till att minska några av dessa risker genom att förhindra att hot når din lokala maskin. ”Säkerhet är förmodligen den primära faktorn vi bör titta på,” berättade Bernadette Welch, en molnbaserad surfexpert som arbetar med Uke-Tuner, i Lifewire i ett e-postmeddelande. ”När man jämför molnwebbläsare med traditionella webbläsare tenderar de molnbaserade alternativen att överstyras när man tittar på säkerhet specifikt.”

Bygga säkrare sandslott

Det mest intressanta med molnwebbläsare är att de tar en grundläggande idé – med hjälp av en webbläsare – och utrustar den med kraften i molntjänster. Där molnspel och molntjänster blir mer och mer attraktiva för användarna kanske molnsurfning inte verkar vara så stort. Men det kan det vara. Utöver att erbjuda mindre belastning på din lokala dator, tjänar molnbaserade webbläsare också ett annat syfte – att blockera oönskad skadlig kod.

Kan webbläsarens logotyp

En studie utförd av Georgetown University 2018 visade att molnbaserade webbläsare som Silo erbjöd bättre skydd mot länkar som är infekterade med skadlig kod än Chrome gjorde. Av 54 filer som författarna försökte ladda ner kunde åtta infektera maskinen som kör Chrome. Även om 13 hämtades via Silo, raderades alla dessa filer när de lämnade webbläsaren och nådde aldrig användarens dator. Naturligtvis är molnbaserad surfning inte 100% idiotsäker, vilket noteras av resultaten från den studien, men det viktiga att notera här är att Chrome och andra lokala baserade webbläsare tenderar att ladda ner filer innan de informeras om skadliga program. Vid den tiden finns skadlig programvara redan på din dator och kan orsaka problem. Antivirusprogramvara kan hjälpa till att mildra detta, men om du letar efter maximal säkerhet kan en molnbaserad webbläsare vara värt att titta på.

Går personligt

Medan molnbläddrare inte nödvändigtvis är en ny sak, är de flesta fortfarande byggda med företags- och affärsanvändare i åtanke. Det betyder inte att du inte kan dra nytta av prestanda och säkerhet som de erbjuder som en personlig användare.

Welch säger att molnbaserade webbläsare har blivit en integrerad del av hennes liv – både på jobbet och när hon surfar på Internet själv. ”Resurser hanteras mer effektivt av molnbaserade webbläsare,” sa hon. Hon fortsatte med att säga att, enligt sin erfarenhet, har molnwebbläsare presterat bättre och tagit upp färre resurser än andra alternativ som Chrome, vilket har blivit lite av en minnesgris, särskilt de senaste åren. Där Chrome kan ta gigabyte minne (RAM) för att köra flera webbläsare, säger molnwebbläsare som Mighty att de låter dig ha 50 eller fler flikar öppna utan att ta upp mer än 500 MB av din dators resurser. Denna skillnad är inte lika stor med de rapporterade resursanvändningarna för webbläsare som Firefox, men det kan fortfarande vara användbart för dem med lägre eller äldre bärbara datorer.

Många av dessa webbläsare erbjuder också krypterad data, såväl som säkra maskiner där data lagras. Ändå, om du är orolig för konsekvenserna av att lita på dina data i molnet kan du alltid använda en VPN eller annan säkerhetsapp för att skydda din personliga information och data. Resurser hanteras mer effektivt av molnbaserade webbläsare. Det finns dock en annan faktor att ta hänsyn till utanför säkerhet och prestanda. Kosta.

De flesta molnwebbläsare har nu en månadsavgift, vilket innebär att du måste avgöra om den extra prestandan och sandlådesäkerheten är värda att betala för. Om inte, fortsätt bara använda de webbläsare du redan använder. Det finns många alternativ tillgängliga som prioriterar säkerhet för användarna. Om du inte har något emot att dela med lite pengar varje månad, kanske du bara tycker att molnsurfning passar perfekt för dig. Hur som helst är det något som är värt att hålla koll på, särskilt om dessa webbläsare fortsätter att öka sina säkerhets- och prestandafunktioner.