Skip to content

Varför Lenovo fortfarande använder den konstiga Red Nub

14 de juni de 2021
P1050261 01bfacf3135244ba9ef702f7a23dd797

Viktiga takeaways

  • IBM tog TrackPoint till ThinkPad i oktober 1992 med ThinkPad 700 och 700C.
  • TrackPoint kan göra ett bärbart tangentbord bekvämare genom att minska handrörelser.
  • Lenovo ändrade TrackPoint under 2014 X1 Carbon och tog bort det från ThinkPad 11e, men ändrade kurs efter att fans gjorde uppror.

Öppna en ThinkPad så hittar du något unikt: en liten, ljusröd joystick, inte till skillnad från en clownens näsa, som står i kontrast till den mattsvarta som omger den. Denna miniatyrpekare, officiellt kallad TrackPoint (och inofficiellt känd som nubben eller bröstvårtan) är en hållning från en tid då bärbara datorer var portföljstora enheter och pekplattor var okända. Hannah Blair, en domare i VR-utmärkelsen 2020 och front-end-utvecklare på Hopin, satte igång en tweetstorm med ett foto av TrackPoint och en utmaning: ”använde någon någonsin den här saken?”Svaret är naturligtvis” ja. ”Men varför?

TrackPoints ergonomiska rötter

TrackPoint är förankrad i forskning av Ted Selker, en datavetare som arbetar för IBM. Han kom över data 1984 som visar att användare behöver mer än en sekund för att flytta handen från ett tangentbord till en mus. Varför inte eliminera denna bortkastade rörelse genom att lägga till markörinmatning på tangentbordet? Att göra denna observation till en användbar enhet tog år. Selker arbetade tillsammans med Joe Rutledge för att förfina konceptet genom användartestning och skickade 100 prototyper till IBMs laboratorier över hela världen.

1993: s Lenovo ThinkPad 220

Dessa blev TrackPoint när Richard Sapper, designern bakom IBM: s första ThinkPads, använde den på ThinkPad 700 från 1992. Sapper kan krediteras för TrackPoints ikoniska röda yta (officiellt kallad IBM Magenta), som han använde för att uppmärksamma den okända enheten. TrackPoints popularitet garanterades aldrig. Sappers ursprungliga ThinkPad-koncept hade ingen musinmatning, och vissa tidiga modeller, som ThinkPad 220, hade en trackball. Kritiker gynnade dock TrackPoint och det blev standard på alla ThinkPad-bärbara datorer 1995.

Är TrackPoint faktiskt bättre?

Jag stötte på TrackPoint för första gången på en ThinkPad T40 som jag köpte för college 2003. Jag blev kär i det av en specifik anledning: Jag kunde lätt nå det när jag skrev ett papper eller bläddrade i forskningskällor. Detta var naturligtvis TrackPoint avsedda syfte. Selker och Rutledge experiment fokuserade på att använda markören medan du skriver. ”Jämförelsen visade att det tog 30 till 45 sekunder att bli så bra som en pad”, sade Selker i en tre timmars intervju med Computer History Museum 2017. ”Och sedan tre minuter senare kunde du faktiskt göra textredigering så snabbt som en mus. 45 minuter senare kunde du faktiskt göra det snabbare än en mus. Så det var en riktigt stor sak. ” IBM upprepade denna fördel i en video från 1990 som beskriver fördelen med IBMs ”analoga pekdon på tangentbordet.”

Nya studier visar dock att pekplattan är överlägsen. Ett papper från 2007 som jämförde användbarheten av styrplattor och trackpoints för medelålders vuxna fann pekplattan ungefär 20% snabbare i pek-och-klicka och dra och släpp-uppgifter. Efter att ha testat nya ThinkPads som X1 Nano och X1 Titanium Yoga tror jag att fans och motståndare pratar förbi varandra. TrackPoint byggdes inte för snabba pek-och-klicka-uppgifter. Det uppfanns för att eliminera belastningen att växla mellan tangentbord och mus. TrackPoint är vettigt för författare, redaktörer eller kodare som spenderar timmar på att arbeta med text.

Kommer Lenovo att ta bort Nuben någonsin?

Lenovo, som köpte ThinkPad 2005, har visat sig vara en smart förvaltare av varumärket, men dess tid har inte varit utan kontroverser. 2014 ThinkPad X1 Carbon hade fans som grät foul. Designat i ett samarbete mellan David Hill, Tom Takhashi och den ursprungliga ThinkPad-designern Richard Sapper, gjorde X1 Carbon en liten förändring: den tog bort de fysiska vänster- och högerknapparna längst upp på ThinkPad-styrplattorna. X1 Carbon hade fortfarande knappar på den platsen, men liksom andra pekplattor integrerade de dem i pekplattans yta. Lenovo introducerade också en ny modell, ThinkPad 11e, utan TrackPoint. Användarna hatade det. Louis Rossman, en YouTuber och datorreparationsägare som är mest känd för obeveklig kritik av Apple, samlade ThinkPad-communityn. X1 Carbons andra generation tog tillbaka de fysiskt separata vänster- och högerknapparna för gott. ThinkPad 11e har nu upphört.

Lenovo lärde sig omfamna pekplattan, pekskärmen och TrackPoint utan att låta någon förringa de andra. ”Vi har många, många kunder som gör det väldigt tydligt för oss att de använder och värdesätter funktionerna i TrackPoint förutom styrplattor, möss, pekskärmar och andra inmatningsmetoder”, sa Kevin Beck, seniorhistoriker på Lenovo, i ett e-post. Idag hittar du TrackPoint på datorer av alla slag, från stora arbetsstationer bärbara datorer till 2-i-1-enheter med löstagbara tangentbord, som ThinkPad X12 löstagbar. Superfans kan till och med använda TrackPoint med ett skrivbord. TrackPoint är avsett att förvirra ThinkPad-nykomlingar i många år framöver – och nubens största fans skulle inte ha det på något annat sätt.