Skip to content

Varför Linux på M1 Mac är spännande

23 de juni de 2021
sai kiran anagani Tjbk79TARiE unsplash a32d9be51d3146e9bb3df61b0f605072

Viktiga takeaways

  • Virtualiseringsföretaget Corellium har fått Linux att köras på en M1 Mac.
  • Du kan installera den på din MacBook Pro eller Air, men du behöver ett externt USB-tangentbord och en mus.
  • Snart kommer Mac-användare att kunna virtualisera Linux.

Linux körs nu på Apples M1 Mac-datorer. Virtualiseringsföretaget Corellium – som för närvarande stäms av Apple – har överfört operativsystemet med öppen källkod till Apple Silicon Mac-datorer. Corelliums verksamhet är virtualisering. Det låter dig köra virtualisering av iOS, Android och Linux på ARM-processorer, den typ av processor som används i Apple Silicon. Så det är ingen överraskning att det har lyckats porta Linux till M1 Mac så snart.

Men vad betyder Linux på Mac för dig? ”När Apple bestämde sig för att tillåta installation av anpassade kärnor på Mac-datorer med M1-processor, var vi mycket glada över att försöka bygga en annan Linux-port för att ytterligare förstå vår hårdvaruplattform”, säger Corellium i ett blogginlägg som publicerades på sin webbplats. ”När vi skapade en modell av processorn för vår säkerhetsforskningsprodukt arbetade vi parallellt med Linux-porten.” ”Mac-hårdvaran är riktigt bra. Även Linus Torvalds [the inventor of Linux] vill ha en. ”

Linux på Mac

Linux är ett operativsystem som macOS, Windows, Android och så vidare. Den kan användas som en stationär plattform, men det är mycket mer troligt att du hittar den i en telefon, inbäddad i elektroniska enheter eller till och med i superdatorer.

Eftersom den är öppen källkod kan den anpassas. Android-telefoner körs på Linux, liksom NASA-system. Om du har ett smart kylskåp är det troligt att det är Linux-baserat. Linux har alltså ändrats för att köra på nästan vad som helst med ett datorchip inuti. Och nu innehåller listan M1 Mac-datorer. M1 Mac-datorer stöder uppstart från icke-macOS-operativsystem, men det var inte lätt att få Linux igång.

Apple gillar att skräddarsy sin hårdvara och programvara, och detta gjorde till och med enkla uppgifter som att ansluta till ett USB-tangentbord och en mus komplicerade. Den ursprungliga porten fungerade på Mac mini, men Corellium har sedan dess fått den att köras på MacBooks. ”Idag har vi lagt till CPU-klockhantering (30% hastighetsförbättring) och stöd för MacBook Air och pro”, säger Chris Wade, Corelliums teknologchef på Twitter.

Om du vill prova det på en bärbar dator måste du följa Corelliums instruktioner. ”Det kräver fortfarande externt tangentbord, mus och USB för att starta”, skrev Wade på Twitter. ”Men vi arbetar med att lägga till stöd för dem.”

Vad betyder det här?

De flesta av oss kommer aldrig att göra annat än att köra macOS på våra nya Apple Silicon Mac-datorer, och det är bra. Men att porta Linux är praktiskt av flera skäl. En är att det betyder att du kan virtualisera Linux på din dator. Corellium-porten kräver för närvarande att du startar direkt till Linux. Virtualisering är ett alternativ som låter dig köra en instans av Linux i ett fönster på din Mac, precis som alla andra appar.

Förekomsten av Linux i det här fönstret körs direkt på Mac-maskinvaran, men det är mycket bekvämare för användarna. Men du kör det, men Linux på Mac låter människor köpa dessa fantastiska, kraftfulla maskiner och använda dem för sina jobb. Forskare och forskare använder ofta hemgjorda eller öppna källkodsverktyg för Linux, och snart kan de använda dem på en tyst bärbar dator med batterilivslängd hela dagen, inga fläktar och lite värme. ”Vi var mycket glada över att försöka bygga en annan Linux-port för att ytterligare förstå vår hårdvaruplattform.”

De kan också få tillgång till de anpassade marker som Apple sätter i sina enheter. Tensorflow, en öppen källkod för maskininlärningsplattform, använder redan Apples ”Core ML” maskininlärningsteknik på M1-datorer. Linux-användare kan använda den anpassade Apple-hårdvaran för eget bruk. Det finns också utmaningen. ”Linux-användare gillar att bevisa att Linux kan köras på vad som helst,” sa teknisk författare och Linux-användare Chris Ward Lifewire via direktmeddelande. ”Mac-hårdvaran är riktigt bra”, säger Ward. ”Till och med Linus Torvalds [the inventor of Linux] vill ha en.

”Apple vinner också här, eftersom det kommer att sälja fler Mac-datorer. Det är inte galet att tro att serverföretag kan utrusta sina datacenter med Mac-minis som kör Linux för att dra nytta av sina kraftfulla, cool-running chips. För de typiska Mac-användare, det kan inte göra någon skillnad. Men för människor som bryr sig är det verkligen en stor sak. Och det är goda nyheter.