Skip to content

Varför människor fortfarande älskar småstenklockor

23 de juni de 2021
GettyImages 526939828 565c76ed89f746cbb640fbe6931a8c30

Viktiga takeaways

  • Den enkla, pålitliga Pebble-smartklockan går fortfarande starkt år efter att den avbröts.
  • Ett community-driven mjukvaruprojekt släppte nyligen en uppdaterad app för att hålla Pebble-klockor funktionella på nyare enheter.
  • Lång batteritid är den största dragningen för många småstenägare.

Pebble smartwatch är långt borta från butikshyllorna, men vägrar på något sätt att dö. En grupp diehard Pebble-ägare älskar klockans enkelhet och långa batteritid och arbetar för att hålla klockan och dess programvara igång. Ett community-driven mjukvaruprojekt släppte nyligen en uppdaterad app för att hålla Pebble-klockor funktionella på nyare enheter. Pebble lovers säger att det är värt besväret med att hantera äldre teknik. ”Med arkaisk teknik inuti gör det fortfarande allt jag behöver”, sa Pebble-ägaren Charles Duffield i en e-postintervju. ”Jag kan styra min musik eller ringa ett samtal när min telefon är låst i en vattentät lucka. Den har en timer. Den låter mig läsa mina meddelanden, skjuter kalenderhändelser och berättar tiden. Och även efter alla dessa år har jag fortfarande få 4-5 dagar av en laddning. ”

Ibland är Less is More

Pebble var en av de första smartklockorna vid lanseringen 2012. Men företaget stängdes av 2016, så dess fanbase samlades för att hålla sina favoritklockor fungerande utan en central server. Den senaste versionen av Rebble-programvaran som stöder Pebbles låter dem nu arbeta med de senaste Android- och iOS-telefonerna. Lång batteritid är den största dragningen för Pebble-ägaren Steve Brecht, sa han i en e-postintervju.

”Att veta att jag inte behöver ladda min Pebble dagligen gör hela skillnaden”, sa han. ”Jag har ofta rest 3 eller 4 dagar utan att ta en laddare med mig utan att oroa mig. Som sagt, bara för batteriunderhåll kommer jag vanligtvis att fylla på den varje dag eller två.” Brecht älskar också Pebbles primitiva skärm. Klockan har en LCD-skärm på 1,26 tum, 144 × 168 pixlar i svartvitt med en transfektiv LCD med ultra-låg effekt som saknar belysning. ”Bakgrundsbelysta LED-skärmar är mycket svåra att läsa utanför utan att öka ljusstyrkan”, sa Brecht. ”Dessutom gömde jag ständigt mina klockor medan jag var i en biograf eftersom bakgrundsbelysningen var alldeles för ljus och onödig. I ett mörkt rum är Pebble-bakgrundsbelysningen mer än tillräckligt, och ute i solen är den svartvita skärmen perfekt lösning. ”

Ju fler knappar desto bättre

Shawn Joseph har använt en Pebble sedan 2017. Han äger nu en Pebble Time Steel och har inga planer på att uppgradera till en nyare smartwatch. ”En viktig funktion som bokstavligen inga andra tillverkare verkar ha är 100% knappkontroller”, sa han i en e-postintervju. ”Det betyder att jag kan använda klockan utan att blockera skärmen, och jag kan styra musik som spelas på min telefon utan att titta på klockan.” Pålitlighet är också en oavgjort för många stenägare. För det mesta hänvisar folk till en Apple-produkt när de säger att något bara fungerar. Men i hans fall säger stenägare Benjamin Liles det om sin klocka.

En närbild av en kiselstenklocka på någons handled med bilskärmar i bakgrunden.

”Varje annan klocka jag har provat har problem med att hålla kontakten med min telefon”, sa han i en e-postintervju. ”Under de år jag hade Pebble-klockor hade jag problem en gång, och det var en dålig appversion som snabbt fixades. Jag behövde aldrig oroa mig för att klockan inte skulle meddela mig om något.” Liles säger att han också gillar Pebbles operativsystems enkelhet, som erbjuder färre funktioner än många moderna smartklockor. ”Jag letar inte efter en andra telefon”, tillade han. ”Jag vill ha en klocka som för det mesta bara berättar för mig vad klockan är och kan visa meddelanden från min telefon så att jag inte behöver ta ut den ur fickan.” Duffield sa att han skulle vara öppen för att hitta en modern ersättare för sin Pebble, men gillar inte nuvarande modeller.

”Vissa företag kommer nära, men ingen har fastnat landningen tillräckligt bra för att motivera att gå vidare”, sa han. ”Det verkar alltid finnas en onödig avvägning gjord, troligen ett fall av överteknik för marknadsföring. Jag är osäker på om någon annan än en startup faktiskt skulle kunna göra det.” Förtvivla inte om du längtar efter en sten. Du kan fortfarande hämta en begagnad Pebble-klocka på eBay för ungefär $ 50, eller så kan du göra en ny på webbplatsen för cirka $ 100.