Skip to content

Varför människor lämnar WhatsApp för telegram och signal

18 de juni de 2021
GettyImages 1296142856 ec5ef61a2d2d4b69940f5d8cf69126c4

Viktiga takeaways

  • WhatsApp-användare måste godkänna nya Facebook-regler för ”sekretess” senast den 8 februari … eller annars.
  • Rivals Signal och Telegram har sett miljontals nya registreringar.
  • Av de viktigaste meddelandetjänsterna är bara Signal verkligen privat.

WhatsApp kommer snart att dela dina data med Facebook, och det finns inget du kan göra åt det. Den här integritetshämtningen från Facebook har lett till en ökad registrering av konkurrerande meddelandetjänster Signal och Telegram. När Facebook köpte WhatsApp 2014 upprepade WhatsApp grundare Jan Koum sitt företags engagemang för integritet. Sex år senare är Facebook på väg att suga in all din privata data, vilket visar världen exakt varför det spenderade 19 miljarder dollar för att köpa WhatsApp. Den stora frågan kan vara, varför väntade Facebook så länge? Men effekten har varit omedelbar och enorm. ”Under de senaste 72 timmarna anslöt sig mer än 25 miljoner nya användare från hela världen till Telegram,” informerade Telegram Lifewire och andra den 14 januari via — vad mer — Telegram.

WhatsApp

WhatsApp-meddelanden är krypterade, vilket innebär att ingen – inklusive Facebook – kan se vad som finns i dem. Men det är en liten del av den data du genererar när du skickar meddelanden. Först är din adressbok. Det är nästan omöjligt att använda WhatsApp utan att låta det komma åt hela din kontaktlista. Detta inkluderar namn, hemadresser, privata telefonnummer och mer för varje person du känner. Folk som vägrar att använda Facebook, WhatsApp eller Instagram bör komma ihåg detta. Om till och med en av dina vänner använder någon av dessa tjänster har Facebook alla dina uppgifter i en ”skuggprofil”.

Någon som använder smartphone på sociala medier nätverksapplikationer på språng, visar eller ger gillar i staden på natten.

Facebook säger att mycket av denna information inte behålls för dina privata konversationer, bara för dina konversationer med företag. Sedan finns det alla andra data, som vem du pratar med, när och var. På iOS App Store-sidan för WhatsApp står att appen samlar in finansiell information, din köphistorik och mycket mer. Användare måste acceptera dessa nya villkor senast den 8 februari eller förlora åtkomst till sitt WhatsApp-konto.

Telegram och signal

Rivaliserande meddelandetjänster Signal och Telegram har sett en enorm ökning av nya registreringar. ”Vi kan bevittna den största digitala migrationen i mänsklig historia”, säger Telegram-grundaren Pavel Durov i ett inlägg på Telegram. Signal såg emellertid veckovisa registreringar hoppa från 246 000 till 8,8 miljoner efter att Facebook meddelat ändringarna. ”Alla dessa plattformar stör mig något av samma anledning”, berättade teknikförfattaren Chris Ward Lifewire via Telegram. ”Om du inte betalar för det, lita inte på det … Av en massa skäl. Människor glömmer ofta att tjänster behöver intäkter för att fortsätta, och det måste komma någonstans. Om inte du, var? ” Signal, som grundades av den tidigare WhatsApp-grundaren Brian Acton, har byggt sitt rykte på integritet. Meddelanden är krypterade från slut till slut, och Signals servrar behåller inga metadata och kan inte ens se vem som skickar meddelanden till vem.

Meddelandetjänsterna WhatsApp och Signal ses på en mobiltelefon.

”För oss är dina privata uppgifter heliga”, säger ett blogginlägg från Telegram i mars 2019. ”Vi använder aldrig dina uppgifter för att rikta annonser. Vi avslöjar aldrig dina uppgifter till tredje part. Vi lagrar bara det som är absolut nödvändigt för att Telegram ska fungera.” Signal fungerar som en ideell organisation och är gratis att ladda ner och använda. Telegram är också gratis. Hittills använder Telegram extern finansiering från venture and seed-finansiering: 850 miljoner dollar, enligt Crunchbase. Men Durov hävdar att ”under större delen av Telegrams historia betalade jag för företagets kostnader från mina personliga besparingar.” Det håller dock på att förändras. ”Medan Telegram kommer att införa intäktsgenerering 2021 för att betala för infrastrukturen och utvecklarlönen, blir vinst aldrig ett slutmål för oss”, säger Telegram FAQ. Durov säger samma sak på sin personliga Telegram-kanal.

iMessage? Inte så fort

Är det inte lättare att bara hålla fast vid Apples iMessage? Om de flesta av dina kontakter använder iPhones, då ja. Och eftersom iMessage aldrig behöver tjäna pengar för Apple kan du vara ganska säker på att den inte kommer att använda dina personuppgifter för att till exempel rikta annonser. iMessages är krypterade från början till slut, men om du använder iCloud Backup för att säkerhetskopiera din enhet kan säkerhetskopian innehålla dina meddelanden (om du använder iMessage i molnet istället finns det andra problem). ”Och även om du stänger av den här säkerhetskopian så gjorde din mottagare förmodligen inte”, skriver Basecamp-grundaren David Heinemeier Hansson på Twitter.

Så vad ska du göra? Om du redan använder Facebook och WhatsApp, svett inte det. Facebook har redan all din data och kommer att fortsätta lägga till mer. Du har vetat det i flera år. Men du bör registrera dig för Signal och Telegram ändå. Om tillräckligt med dina kontakter också hoppar, kan du radera WhatsApp. Facebook kommer fortfarande att veta allt om dig, men åtminstone kommer du att ha – vänta på det–skickade ett meddelande.