Skip to content

Varför PS5 är mitt första val

25 de juni de 2021
ScreenShot2020 10 26at1.47.15PM 6ca137db77af45d0bd29a25ab1bf8ccc

Viktiga takeaways

  • PlayStation 5 är en superkraftig konsol med snabba laddningstider och ett lovande bibliotek.
  • Det är bakåtkompatibelt med de flesta PS4-titlar.
  • Sonys erbjuder den bästa sortimentet av lanserings- och ”lanseringsfönster” -spel.

Fyra generationer sedan har Sony fastställt att de vet hur man gör en spelbox. PlayStation 4 var den första konsolen jag någonsin förbeställt, och jag lade mitt namn på efterträdaren så snart jag kunde få den överväldigade webbplatsen som jag försökte beställa den från för att acceptera min information. För att vara rättvis gjorde jag samma sak med Xbox Series X, och jag är också ganska pumpad för att få det systemet hem. Men jag ser mer fram emot att avboxa PS5 av olika skäl.

Hårdvaran

Generellt bryr jag mig mer om spel än om processorer, RAM och kylning. Så länge systemet fungerar och har mycket att spela är jag glad. Men PS5 har en imponerande teknik, både in och ut, som till och med har en spelfokuserad köpare som jag är intresserad. Sonys nedrivning ger en djupgående titt på tarmarna inuti det enorma plastskalet. Av särskilt intresse är den snabba solid state-enheten som drastiskt minskar laddningstiderna, även på äldre spel; den förvånansvärt vackra och steampunk-utseende kylflänsen; och det termiska gränssnittet mellan vätska och metall som är ett relativt nytt och extra effektivt sätt att flytta värmen processorerna producerar bort från systemet.

Den andra biten av hårdvara som jag inte kan vänta med att få i mina faktiska händer är den nya DualSense-kontrollenheten. Jag har alltid föredragit Sonys styrenheter framför Microsofts, och jag antar att det kommer att vara fallet även denna generation. DualSense förbättrar sin omedelbara föregångare, DualShock 4, med flera funktioner. En enkel och bekväm ändring är att du kan ladda den utan att ansluta den till konsolen. Men det har mer än så.

PlayStation 5 DualSense-kontrollenhet i vitt

DualSense har också ”adaptiva utlösare” som Sony säger kommer att ge mer eller mindre motstånd baserat på vad du gör. Huvudexemplet företaget har använt är att rita en båge; avtryckaren bör vara svårare att dra tillbaka för att simulera strängens motstånd. Det kan bli en gimmick som få spel slutar använda faktiskt, men jag ser fram emot att prova det.

Spelen

All den hårdvaran är inte bra om det inte finns något att spela, och lyckligtvis har PlayStation 5 en solid lanseringslinje för att säkerhetskopiera den. Den dagen det kommer ut kommer det att ha titlar med flera plattformar som Assassin’s Creed: Valhalla, Devil May Cry 5: Special Editionoch Fortnite (alla kommer också att finnas tillgängliga för de nya Xbox-konsolerna). Men det kommer också att ha en handfull exklusiva titlar som ger denna konsol fördelarna över sin konkurrens. Superhjälte spinoff Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, den efterlängtade omskapningen av Demons själaroch den uppriktigt bisarra zoologititeln Bugsnax kommer endast att finnas tillgängligt för Sonys konsoler.

En skärmdump från PS5-spelet Bugsnax

PS5 har också några kommande exklusiviteter som ytterligare hjälper till att rättfärdiga priset på $ 500, inklusive Ratchet & Clank: Rift Apart och Horizon: Forbidden West. Dessa och andra exklusiva kommer att utnyttja både PS5-hårdvaran och styrenheten till fullo och överväga Horisont är en serie som handlar om 90% på att skjuta pilar på robotdinosaurier, det kommer att ge dessa adaptiva triggers ett bra träningspass. Medan Xbox Series X har slagit Sony bakåtkompatibilitet genom att stödja spel från de senaste tre generationerna (original Xbox, Xbox 360 och Xbox One), är PlayStation 5 inte helt tom där. Sony säger att nästan alla PlayStation 4-titlar kommer att fungera med den nya hårdvaran, och de kommer att dra nytta av de snabbare laddningstiderna och några grafiska uppdateringar. Den som saknade den nuvarande generationen kommer att ha massor av bra saker att komma ikapp med, tillsammans med allt annat som kommer. Liksom Microsoft har Sony också en spel-på-begäran-tjänst, PlayStation Now, som tar upp en del av slacket genom att inkludera titlar som går hela vägen tillbaka till PlayStation 2. Så medan PS5 inte vet vad man ska göra med de äldre skivorna i din samling kanske du fortfarande kan spela dem med månadsprenumerationen.

Den mindre intressanta versionen

För 100 dollar mindre kan du hämta en version av PS5 utan skivenhet som bara spelar digitala versioner av spel. Det kommer att ha samma imponerande bibliotek, men för nuvarande PlayStation 4-ägare är det kanske inte den bästa investeringen. Eftersom de kan ha ett bibliotek fullt av fysiska skivor låter den digitala utgåvan inte dra full nytta av funktionen bakåtkompatibilitet utan att köpa digitala versioner av spel de redan har. Människor som är nya för Sony som inte nödvändigtvis har ett halvt grand att spendera under ett särskilt svårt år kommer fortfarande att ha mycket att spela på den billigare versionen. Jag handlar dock om den kompletta PlayStation 5 och dess plats för faktiska skivor, och jag kan inte vänta med att rensa mycket utrymme för det bredvid min TV.