Skip to content

Varför Reels är skohornade på Instagram

28 de juni de 2021
116422401 2641314529455624 8197379027773218932 n 3ebb814ebee54d16934f79e9fb284814

Viktiga takeaways

  • Du kan nu få en TikTok-liknande ström på Instagram.
  • Reels är Facebooks försök att hindra Instagram-användare från att åka till TikTok.
  • Rullar är faktiskt ganska bra.

När Instagram lägger till en ny TikTok-stilfunktion som heter Reels i sin app kanske du undrar varför den inte skapade en ny app helt och hållet. Den Facebook-ägda fotodelningsappen känns redan lite överfylld med funktioner som till exempel har kopierats från Snapchat, och TikToks sätt att presentera virala videor är så annorlunda än Instagrams att det verkar som om Reels har blivit skohornade till en plats som den inte passar . Det finns dock en god anledning.

Reeling It In

Instagrams nya Reels-funktion är Facebooks försök att ta bort TikTok. Reels lägger till ett nytt avsnitt i Instagram-appen, där du kan se en ström av videor som skapats av andra Instagrammers. Vridningen är att dessa videor kommer från främlingar, snarare än människor du har valt att följa. TikTok är en enorm framgång, så Facebook gör samma sak som för att begrava Snapchat: klona det och lägga till det på Instagram. Reels själv har testats i flera månader, så den sista lanseringen i en vecka när TikTok dominerar nyheterna kan faktiskt vara en äkta tillfällighet. Det här är dock inte första gången Facebook använder sitt dominerande fotodelningsnätverk för att motverka konkurrens. Instagram Stories, som har varit en enorm hit, lades till i januari 2016 för att tävla med Snapchat. Precis som Stories har Reels nu skjutits in på Instagram istället för att starta som en fristående app.

Socialt nätverk vs videokanal

Instagram är ett socialt nätverk baserat på foton (och några videor). TikTok är mer som YouTube, där du tittar på videor från ett algoritmiskt genererat flöde. På Instagram följer du människor och du ser bara de foton, videor och berättelser de lägger upp. På TikTok öppnar du appen för en ström av föreslagna klipp. Algoritmen lär dig vad du gillar och ger dig mer. Så här beskriver Instagram rullar i ett blogginlägg:

Reels in Explore visar det bästa av trendkulturen på Instagram. Upptäck ett underhållande urval av rullar gjorda av vem som helst på Instagram, i ett vertikalt flöde anpassat för dig. Om du älskar en rulle kan du enkelt gilla, kommentera eller dela den med dina vänner.

Hur Reels ser ut på Instagram

I praktiken är det inte så tydligt, men det är den generella skillnaden, och det är ganska stor. Om du redan använder YouTube och Facebook vet du att dina skäl för att besöka den ena eller den andra är helt annorlunda. Men en sak är exakt densamma för Facebook, Instagram och TikTok: de är hur du dödar några minuter när du är uttråkad. Vad de alla vill ha är din uppmärksamhet, och det är det som gör den superberoendeframkallande, oändliga strömmen av TikTok till ett hot mot Facebook.

Vad är Facebooks plan?

Facebook kanske inte kan dra in miljontals användare kraftigt in i TikTok, men det kan förhindra Facebook och Instagrams användare från att hoppa skepp. En nyckel är demografisk. ”Jag tror att den viktigaste demografin i FB idag är babyboomers”, sa professor i social kommunikation Raquel Herrera till Lifewire i ett direktmeddelande. Dessutom ”Millennials och Gen-Xers migrerade till Instagram för länge sedan.” De tunga användarna av TikTok, å andra sidan, är ”född för tonåringar och unga vuxna.”

Facebook själv har alltså lite hopp om att fresta TikTok-användare. Facebook är ju platsen som dina föräldrar och farföräldrar umgås. Det skulle vara bättre att fokusera på att hålla sina befintliga användare kvar. Och det är därför Reels är inbyggt i Instagram. Det kan komplicera appen, och den passar kanske inte lätt in i filosofin för Instagrams sociala nätverk, men det är ett utmärkt sätt att hindra människor från att ens testa TikTok. Varför registrera dig för en ny tjänst när du redan har den i den du använder? En separat app, å andra sidan, skulle ta mycket mer arbete att starta, särskilt för långvariga Instagram-användare som vägrar att använda Facebook korrekt. ”När Instagram kopierade Berättelser från Snapchat byggdes det in i appen”, säger Herrera. ”Så jag antar att de använder samma logik på Reels: enkel videomontage och effekter kopierade från TikTok”, men riktade mot en äldre demografi.

The Reel Deal

Med detta i åtanke är integrationen av Reels i Instagram vettig. Och det fungerar faktiskt, ganska. Att publicera en rulle är lika enkelt som att publicera en berättelse, om än med nya redigeringsverktyg och effekter. Och det är också lätt att ta en titt på Reels, som är en enda knapptryckning borta från ditt huvudsakliga Instagram-flöde. Men de verkliga vinnarna här kan vara befintliga Instagram-stjärnor, eller stjärnor i väntan. Istället för att behöva börja om, bygga upp tillräckligt med följande för att börja trender på TikTok, kan de använda sin befintliga kraft. Facebook står också för att vinna om Reels skapar några TikTok-superstjärnor.