Skip to content

Varför självkörande bilar aldrig får träna

24 de juni de 2021
photo 1573460759824 d66f62bf2be9 865907c7b68d43febf2bc7ec40c82b65

Viktiga takeaways

  • Tesla medger att Elon Musk har överdrivit förmågan hos ”självkörande” bilar.
  • Städer kan vara den svåraste miljön för autonoma fordon.
  • Förarlösa kollektivtrafiksystem har använts i årtionden.

Självkörande bilar ska vara svaret på alla våra stadstransport- och föroreningsproblem, men de kommer förmodligen aldrig att vara tillräckligt bra. Det närmaste vi har en självkörande bil på vägen idag är Tesla. Modeller levereras med Auto Pilot och ett beta FSD-läge (full självkörning), vilket Elon Musk driver som ett helt autonomt läge. I verkligheten är det lite mer än en snygg farthållare. Och nu har Tesla erkänt lika mycket och sagt att Musk ”extrapolerade” bilarnas autonoma förmågor. Kommer självkörande bilar någonsin att vara tillräckligt bra för städer? Och vill eller behöver vi dem ens? ”Det största hindret för autonoma fordon i städerna är deras oförmåga att navigera utan mänsklig inblandning när de ställs inför komplicerade trafikmönster eller oväntade omständigheter”, säger Electric Ride Labs Ibrahim Mawri till Lifewire via e-post. ”Som sådan kommer vi troligen inte att se att självkörande bilar blir allestädes närvarande när som helst.”

Städer och bilar blandas inte

För att en självkörande bil ska vara säker måste den känna till vägreglerna, veta exakt var vägen är och kunna upptäcka andra bilar på vägen. I staden kompliceras detta av närvaron av människor – fotgängare, cyklister, leveransförare, barn som jagar en förlorad boll som de är i en film från 1950-talet med allmän säkerhet etc. ”När man tänker på infrastrukturen för helautomatiserade bilar och lastbilar, kommer du att inse att det största hindret för tekniken inte ligger internt i dessa fordon utan snarare med miljön [in which] de verkar, säger Ravi Maharaj, IT-specialist i parlamentet i Trinidad och Tobago, till Lifewire via e-post.

Par taxibilar som väntar vid en korsning medan folk korsar gatan i bakgrunden

För dig och mig är det enkelt att upptäcka en väg. Men för datorer är det en enorm komplex uppgift. De kombinerar mycket noggranna kartor med kameror som ser på vägen framåt. Datorn måste sedan räkna ut vad den ser i farten. Det kan använda LiDAR för att skapa en 3D-karta över utrymmet och artificiell intelligens för att bättre gissa vad det ser, men det är ett stort jobb. ”Oavsett hur sofistikerad förarlös teknik blir, med antingen kameror, sensorer och AI-navigering, skulle de alltid stöta på samma problem som vanliga mänskliga förare om / när man hanterar de aktuella vägarna”, säger Maharaj.

Inget hopp

Här är ett exempel på hur långt vi är från nivå 5 (L5) autonomi, aka KITT från Knight Rider nivåer av självkörande autonomi. Elon Musks Boring Company har byggt ett nätverk av $ 53 miljoner tunnlar under Las Vegas Convention Center för att transportera besökare runt det enorma komplexet. Teslas inuti transporterar passagerare genom tunnlar, som har skräddarsys för bilarna, och ändå behöver de fortfarande mänskliga förare. Det är svårt att föreställa sig en miljö som är bättre lämpad för en självkörande bil än en kontrollerad uppsättning mänskliga tunnlar, och ändå kan Musks egna bilar inte hantera dem.

I huvudsak är projektet bara Uber i tunnlar. Och vilket problem löser självkörande bilar exakt? Du kan spela sudoku på morgonpendlingen, men du kan göra det på buss eller tunnelbana. Och vi har redan bilar du inte behöver köra: taxibilar. Och till skillnad från autonom Teslas behöver du inte äga en.

Var kan självkörning fungera?

Självkörning i städer kan vara dömd ändå, eftersom städer äntligen vaknar upp med att bilar inte har någon plats i dem. Men autonoma fordon har andra användningsområden. En är lastbilar. Motorvägar är en mycket mindre kaotisk miljö än städer, och lastbilar kan till och med köra i formation för att spara bränsle. Men det uppenbara fallet är kollektivtrafik. ”Det största hindret för autonoma fordon i städer är deras oförmåga att navigera utan mänsklig inblandning när de står inför komplicerade trafikmönster.”

Många kollektivtrafiksystem är redan autonoma. Londons Docklands Light Railway öppnade 1987 och fungerar utan förare. Många flygplatstransportsystem fungerar också självständigt. Stadståg går för snabbt och tar så lång tid att stanna att de fortfarande behöver förare, men i städer är kommunala järnvägssystem och tunnelbanestationer redan mestadels automatiska. Förare är där dels för att de alltid har varit, dels för att passagerare känner sig säkrare med en människa framför, även om de inte kör någon bil. Kanske kommer Tesla en dag att tillämpa sin teknik på kollektivtrafik, då kan det göra något bra.