Skip to content

Varför ska du få en begagnad bärbar dator under en brist?

3 de juli de 2021
GettyImages 1158697466 60e5f09c462547c48c9788376ed6248d

Viktiga takeaways

  • Billiga (nya) bärbara datorer saknas fortfarande.
  • En begagnad MacBook-, Dell- eller HP-bärbar dator är lika bra som en ny för de flesta college- och skolanvändningar.
  • Även om du verkligen behöver en helt ny maskin kan en gammal fortfarande tippa över dig i några månader.

Bärbara datorer har varit bristfälliga i sommar. I den billiga änden av marknaden är leveranserna fortfarande snäva – till exempel Dells prisvärda Inspirons är inte tillgängliga förrän i oktober. En gammal dator kan dock vara lika bra som en ny (speciellt för studenter). MacBooks beställdes i flera veckor på pandemins höjd, och billigare Chromebooks som gynnades av skolor var också bristfälliga. Medan MacBook Airs nu är tillgängliga med normala leveranstider är Amazons lager av Chromebooks fortfarande svårt att få. För skolstyrelser som behöver köpa bulk är utsikterna fortfarande dystra. Men för individer är det enklaste svaret en begagnad dator, som kan vara lika bra som en helt ny. Många föredrar också att hålla kvar sin gamla utrustning. ”Senaste uppgifter visar att fler britter vill reparera sina smartphones istället för att ersätta dem (47%), i motsats till att få en ny (45%)”, skriver ideell tech-reparationsförespråkare The Restart Project på Twitter. ”För bärbara datorer föredrar en stark majoritet (58%) att reparera snarare än att byta ut dem.”

Används är lika bra som nytt

Dina barn kanske inte vill ha en hand-me-down-dator, men om du har en antik anteckningsbok till förfogande bör de ta det, för du känner till dess historia. År till år förändras datorer inte riktigt det där mycket. Även en fem år gammal bärbar dator kan allt annat än det mest krävande videoredigeringsuppgiften eller spela 3D-spel. I en modern bärbar dator finns det faktiskt inte mycket att gå fel. Skärmgångjärnet, tangentbordet och styrplattan och de interna fläktarna är i stort sett de enda rörliga delarna. Den här maskinen behöver inte vara för evigt. Det måste bara köras tills det finns en leverans av nya maskiner för att ersätta den.

Vilka märken ska du köpa begagnade?

Om du, en familjemedlem eller en vän inte kan donera en anteckningsbok, kan du köpa second hand. Vissa märken är bättre än andra. MacBooks, till exempel, kan vara dyra att köpa nya, men de håller för evigt. Jag har en MacBook från 2008 som jag fortfarande använder efter att ha bytt ut den gamla, långsamma hårddisken med en snabb, tyst SSD, när MacBook-enhetens byte var lika enkelt som att öppna en panel och dra ut den gamla.

”Begagnade Apple Mac-datorer är definitivt ett bra alternativ”, sa den brittiska reparationstjänsten MacFixer Lifewire via Twitter. ”Apples egen renoveringsbutik är en bra utgångspunkt, men äldre modeller är fortfarande användbara och kan fås till mycket lägre kostnad.” På PC-sidan kanske du vill välja en maskin som är lätt att reparera. Ta en titt på iFixits poäng för reparationsbarhet för bärbara datorer. Det mest reparativa är HP EliteBook, med vissa Dell- och Asus-modeller nära. Mac-datorer är långt ner på listan eftersom de modernare är svåra att öppna och alla delar du kanske vill byta ut är lödda på plats. Å andra sidan tenderar Mac-datorer att vara mycket tillförlitliga. Om det redan har pågått några år kommer det troligtvis att fortsätta med lastbilen.

Uppgraderingar

För att göra en äldre bärbar dator mer välsmakande kan du överväga att uppgradera några av dess delar. Kanske är det lite kort på lagringsutrymme. Eller kanske har du sparat RAM och ditt barn insisterar på att hon behöver mer för sina musikredigeringsappar. Det är möjligt att bara uppgradera dessa delar och fortsätta använda samma maskin.

Interiören i EliteBook 800 G5 med RAM på sidan

Med en Mac är det här omöjligt på grund av den tidigare nämnda låsen. Du måste gå tillbaka till 2012-modellen för att få alternativ som kan bytas. HP: s EliteBooks kan uppgraderas av användaren, liksom Dells Inspiron Duo och Latitude 2017. Återigen bör du kolla iFixits lista.

Hur man undviker att köpa en citron

Att köpa en begagnad bärbar dator på Craigslist är ett recept på katastrof, såvida du inte riktigt vet vad du gör. Var noga med att ta en kunnig vän med dig. Din bästa satsning är att köpa från en leverantör av begagnade maskiner, en som ger garanti på begagnade föremål. Till och med en kort, tre månaders garanti räcker för att veta om maskinen är bra eller dålig. ”Helst, köp från någon som erbjuder garanti, eftersom eBay, etc. är ett minfält”, säger MacFixer. Och när du köper begagnad, finns det en viktig del av Mac-råd du måste följa. MacBooks som säljs mellan 2015 och 2020 har tangentbord som är benägna att gå sönder, så du bör testa nycklarna innan du köper.

Säkerhet

Oavsett vad du köper, se till att du rensar det, tar bort alla spår från den tidigare installationen och installerar sedan Windows eller macOS på nytt. Det här är det enda sättet att vara säker på att maskinen inte är förinstallerad med skadlig kod. Det här är lite ont, men alternativet är mycket värre. Nu har du inte bara sparat ett paket på Juniors nya college-kostnader, du lärde dem också om värdet av återanvändning och avfall. Det är ett ganska bra resultat.