Skip to content

Varför ska du investera (eller inte) i kryptovaluta

23 de juni de 2021
GettyImages 1266123239 c1b094ea59894d5abf07e8bb62809d99

Viktiga takeaways

  • Priset på kryptovalutor ökar i värde och lockar vissa nykomlingar att investera.
  • PayPal började nyligen tillåta kunder att köpa några kryptovalutor.
  • Crypto har gjort vissa investerare mycket pengar, men det finns ingen garanti för betydande avkastning.

Priserna på kryptovalutor skjuter upp, men experter säger att nybörjare bör vara försiktiga med att hoppa in på marknaden. PayPal började nyligen tillåta kunder att köpa några kryptovalutor som en del av en växande rörelse för att göra det lättare att investera i krypto. Men var försiktig vars råd du tar när du investerar. ”Det verkar inte finnas någon brist på självutformade” kryptoinvesteringsexperter ”som erbjuder rådgivning på sociala medier och forum, allt lovande att veta den hemliga formeln för kryptoinvesteringars framgång,” David Janczewski, medgrundare och VD för kryptoprogramföretaget Coincover , sa i en e-postintervju. ”Men de vet inte riktigt.”

Flockar till Crypto

Många människor går in i kryptovaluta, uppmuntrat av stigande priser. Enligt en färsk rapport från Crypto.com har kryptoanvändarna ökat med 15,7% från december 2020 (92 miljoner) till januari 2021 (106 miljoner). Användarvänlighet är en annan anledning till att många investerar i krypto. Från och med förra hösten kan PayPal-användare i USA handla kryptovalutor på sin plattform, inklusive Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum och Litecoin. ”Jag skulle beskriva vilken typ av användare på vår plattform just nu som mer av den krypto-nyfiken”, säger John Rainey, PayPals finansdirektör, under ett inkomstsamtal. ”Vi får inte dessa tunga dagshandlare i krypto – det är mer en avslappnad kund som är lite fascinerad av detta.”

Att öppna ett konto med ett stort utbyte som Coinbase eller Binance är det enklaste sättet att komma igång med att investera, säger Harumi Urata-Thompson, ekonomichef för Bitcoin-transaktionstjänsten Celsius Network, i en e-postintervju. ”När du har gått igenom KYC-processen (KYC), vilket är mycket enklare än att öppna ett fysiskt bankkonto och öppnar ett konto, handlar det om att välja ett mynt du vill köpa och följa uppmaningen för att komma till ”köpskärmen”, sa han. Men att köpa kryptovaluta var inte alltid en relativt smärtfri process. Edmund McCormack, grundare och VD för utbildningswebbplatsen Dchained, förklarade i en e-postintervju att Bitcoin inte alltid hade en pålitlig och lättanvänd marknadsplats. ”Med PayPal och Square steg in för att göra krypto lätt att köpa och sälja, kunde processen inte vara enklare för konsumenterna”, tillade han.

Bitcoins på ditt visakort

Det kan snart bli ännu lättare att investera i kryptovalutor. McCormack sa att finansiella institutioner har börjat ställa upp för att lobbya för godkännande för att erbjuda Bitcoin ETF till sina kundbaser. Kreditkort kan också snart vara ett alternativ, med Visa tillkännagav nyligen sitt Bitcoin Rewards Visa-kort. ”Från BlackRock till Fidelity kommer det att vara lika enkelt att investera i Bitcoin i din favoritbank som att öppna en CD”, sa McCormack. ”Jag skulle beskriva vilken typ av användare på vår plattform just nu som mer av krypto-nyfiken.” Det finns en förvirrande mängd kryptovalutor att navigera från Ethereum till Litecoin, och de är inte alla desamma. Vissa kan vara mer populära, men de har också allvarliga problem. ”Dogecoin, till exempel, även om det är mycket meme-kompatibelt, är inte en knapp valuta som Bitcoin är – genom att ett oändligt antal dogecoins kan präglas”, sa Aubrey Strobel, kommunikationschef på Bitcoin shoppingwebbplats Lolli, i en e-postintervju . ”Man bör noggrant undersöka skillnaderna mellan olika mynt innan man fattar ett beslut att investera.” Och glöm inte säkerheten när du investerar. Janczewski säger att det finns mer än några skräckhistorier om att människor tappar tillgång till sina värdefulla investeringar eftersom de helt enkelt glömde sitt lösenord.

Närbild av Litecoin, Bitcoin och Ripple värden ökar och minskar

”Så när du utvärderar alternativ”, säger Janczewski, ”kolla om den tjänst du överväger erbjuder några säkerhetsfunktioner, till exempel säker nyckellagring, så att dina nycklar kan återställas eller replikeras om du tappar åtkomst eller försäkring för att ersätta dig om du var offer för stöld eller bedrägeri. ” Trots hur lätt det är att komma in i krypto, låt inte berättelser om investerare som tjänar mycket pengar lura dig. Janczewski säger att det fortfarande inte finns någon garanti för betydande avkastning. ”Istället, som alla andra investeringar, bör människor som köper in krypto fokusera på långsiktiga vinster, diversifiering,” tillade han. ”De borde förstå – och vara bekväma med – det faktum att priserna kan fluktuera över tiden.”