Skip to content

Varför ska du omfamna iOS-genvägar

14 de juli de 2021
ScreenShot2020 09 02at1.27.25PM 7ce69f7b757d48878dd851a85af598c5

Viktiga takeaways

  • Genvägar är ett enkelt sätt att automatisera tråkiga, repetitiva uppgifter.
  • Genvägar kan köras automatiskt vid en viss tidpunkt eller när du når en plats.
  • Det är enkelt att skapa dina egna anpassade mini-appar.

Kommer du ihåg iPod Music Quiz-spelet? Det spelade utdrag av låtar från ditt bibliotek, och du var tvungen att gissa melodin. Nu är samma spel tillgängligt på din iPhone. Var? Det är en genväg i automatiseringsappen för genvägar. Med genvägar kan du automatisera nästan vad som helst på din iPhone, iPad eller dina HomeKit-enheter. Bara genom att dra några steg i den ordning du vill att de ska spela upp kan du göra fantastiska och förvånansvärt kraftfulla automatiseringar. Många tittar på genvägarna och avvisar den som för komplex, men det är tvärtom. Att använda genvägar gör det faktiskt enklare, snabbare och lättare. Du kan även ladda ner genvägar som skapats av andra människor. ”De bästa genvägarna är alltid de mindre komplicerade.” ”Det är intressant att stanna upp och leta efter mönster i din [everyday life], Berättade Simon B. Støvring, utvecklare av Shortcuts Companion-appen Scriptable Lifewire via direktmeddelande. ”När det finns ett beteendemönster, något du gör varje dag, kan det finnas en möjlighet att bygga en genväg som gör det lättare.”

Hur genvägar fungerar på iOS

Genvägar är en iPhone (och iPad) -app som låter dig bygga enkla eller komplexa automatiseringar genom att dra ”actionblock” till en lista. Dessa åtgärdsblock tillhandahålls av dina appar, och många är bara inbyggda. När du utlöser en genväg körs dessa block i ordning. Låt oss ta ett enkelt exempel för att få idén. Nedan följer Apples egen Text Last Bildgenväg.

Genvägen till Apple-textens sista bild på en iPad

Den här genvägen tar tag i det senaste fotot du tog och skickar det till den eller de personer du väljer. Du lägger till namnlistan genom att trycka på knappen ”Mottagare” och sedan välja från en lista. Varje gång du kör genvägen skickar den omedelbart bilderna till dessa personer. Du kan köra genvägar på många sätt. Du kan sätta en ikon på startskärmen, precis som en app. Du kan köra dem från delningsark (den lilla skjutpanelen som låter dig skicka saker via andra appar och tjänster, som meddelanden och AirDrop), och du kan till och med få dem att köras automatiskt vid en viss tidpunkt, eller när du anländer eller lämnar en plats. Och även om det är möjligt att göra vansinnigt komplexa genvägar, är det inte alls nödvändigt. ”De bästa genvägarna är alltid de mindre komplicerade”, berättade genvägsförfattaren Jordan Merrick Lifewire via e-post.

Varför plåga med genvägar?

”När du gör rätt kan automatisering spara tid och ansträngning”, säger Merrick. ”Att automatisera en uppgift som innehåller flera steg innebär att du inte behöver göra dem själv.”

Det kan ta en kort stund att komma fram till genvägen, men när du väl gör det behöver du aldrig utföra de tråkiga, repetitiva stegen igen. Det är ju vad datorer är till för. ”När du väl har automatiserat en uppgift för att göra den effektivare är det vanligtvis också mer bekvämt för dig”, säger Støvring.

Komma igång

Det här är lätt. Öppna genvägar-appen på din iPhone eller iPad just nu (eller ladda ner den från App Store) och ta en titt på exempelgenvägarna inuti den. Gå vidare och kolla in Apples genväg till Music Quiz medan du håller på med det. Du kan gräva in i ”koden” för genvägen för att se hur den byggdes, vilket är ett bra sätt att lära sig. Ett annat bra ställe att hitta genvägar finns på denna subreddit.

Vad kan du göra med genvägar?

IPhone kan läsa NFC-taggar, så du kan trycka på en klistermärke på en Bluetooth-högtalare, då kan en genväg ansluta din iPhone till den. Du kan till och med sätta klistermärken på kort med favoritalbum och sedan spela dem genom att knacka på iPhone. Här är en jag använder. När jag startar min filmapp på iPad ansluts den automatiskt till en högtalare, slår på Stör ej och ställer in skärmens ljusstyrka på 100%. Allt utan mitt ingripande. Ta nu en titt på skärmdumpen ovan, den med den snygga iPad-ramen runt den. Ramen runt bilden lades till på ett ögonblick med en anpassad genväg. Låt oss avsluta med Simon B. Støvrings favoritgenväg. ”Jag är nästan alltid den sista personen i mitt hushåll som går och lägger sig”, säger Støvring, “så jag har en genväg som jag kör varje gång jag går och lägger mig som säkerställer att alla lampor i min lägenhet är släckta och börjar sova spårning med AutoSleep-appen. ” Nu låter det ganska praktiskt.