Skip to content

Varför smartphones och promenader inte blandas

23 de juni de 2021
GettyImages 1134465091 8bfb52d9e296474ab11b498fa8246513

Viktiga takeaways

  • Hundratals människor skadas varje år på grund av distraktioner när de går och använder sin smartphone.
  • Google arbetar enligt uppgift med en ny funktion som kommer att uppmana användare att sluta titta på sina telefoner medan de går.
  • En stad i Japan har till och med förbjudit användning av telefoner när man går.

Att gå när du använder en telefon kan vara farligt, men nya appar kan hjälpa distraherade fotgängare. Enligt en färsk rapport får Android-enheter en ny funktion som uppmanar användare att sluta stirra på sina telefoner medan de går.

Det är en av en mängd olika programvarulösningar för att hjälpa människor som fortsätter att använda sina telefoner trots att de stöter på objekt. Den nya programvaran har inte rullats ut ännu, men fungerar tydligen genom att ge dig en påminnelse om att ”titta på ditt steg med heads up”, enligt nyligen avslöjade skärmdumpar. ”Precis som distraherad körning är distraherad gång ett betydande säkerhetshot eftersom människor inte är helt fokuserade på sin omgivning”, säger Karen Condor, en säkerhetsexpert med 4AutoInsuranceQuote.com, i en e-postintervju. ”Trots vår frekventa önskan att multitaska, har den mänskliga hjärnan utvecklats till att bara fokusera uppmärksamheten på en uppgift åt gången.”

Programvarulösningar för att bekämpa en verklig fara

Det finns ett antal mjukvarulösningar som hjälper dem som inte orkar att lägga bort telefonen medan de går. iType2Go, till exempel, placerar kamerans vy direkt under meddelandet du skriver, vilket ger dig tillräckligt visuellt hjälpmedel för att hjälpa dig att undvika hinder. Appen Type n Walk är ett liknande koncept som visar en transparent visningsvy av vad som är direkt framför dig. ”Detta, i kombination med din perifera syn, är bara tillräckligt med visuell information för att hjälpa dig att undvika hinder – som att gå ansiktet först in i ett träd”, hävdar utvecklarna på sin webbplats. ”Precis som distraherad körning är distraherad gång ett betydande hot mot säkerheten eftersom människor inte är helt fokuserade på sin omgivning.”

En rapport från National Safety Council 2015 visade att promenader under sms ökar risken för olyckor. Mer än 11 ​​000 personer skadades mellan 2000 och 2011 när de gick och pratade i sina telefoner. Yamato City i Japan har till och med förbjudit fotgängare att använda sina telefoner medan de går. Fenomenet att gå medan man ringer är så utbrett att det till och med finns en term på japanska för människor som gör det: aruki-sumaho (bokstavligen smartphone-promenader). Förra året genomförde staden en studie som visade att cirka 12% av dess 6000 inspelade fotgängare använde sina telefoner när de gick.

Lucas Travis förstår farorna med att prata i telefon medan han går. Han var nyligen på väg till ett lokalt kafé medan han rullade igenom nyheterna. ”Som vanligt rullade jag igenom mitt flöde och jag minns att jag skrattade åt det här meme”, sa han. ”Jag tappade fokus på vart jag var på väg och stötte huvudet i en stolpe eftersom jag inte var uppmärksam. Några människor såg mig och det var verkligen pinsamt.”

Tips om du verkligen måste gå och ringa

Condor har några råd för blivande telefonvandrare. Om du måste hantera din telefon medan du går, håll telefonen högre upp i ditt synfält så att du kan se potentiella risker att undvika, sa hon. ”Titta bort från din enhet med några sekunders mellanrum för att bedöma din omgivning och installera programvara som läser upp meddelanden och som använder röstigenkänningstyp så att du inte behöver titta kontinuerligt på din skärm”, tillade hon.

”Jag tappade fokus på vart jag var på väg och stötte huvudet i en stolpe eftersom jag inte var uppmärksam.” Men det bästa rådet kan vara att bara inte använda telefonen medan du går. ”Rör dig ur vägen och stanna på trottoaren”, rådet hon. Carla Diaz, grundare av Broadband Search, erkände också att hon gick in i föremål medan hon tittade på sin telefon. ”När du har mycket på din tallrik måste du ibland arbeta eller komma ikapp med meddelanden medan du går”, sa hon. Men idag motstår Diaz frestelsen att göra för mycket multitasking. ”Jag tror att nyckeln till att inte bli distraherad av din telefon medan du går är att sätta bort den och i tyst läge”, sa Diaz. ”När allt kommer omkring, om det inte ligger i din hand, kommer du inte att frestas att lyfta upp det och börja göra vad det än är som distraherar dig.”