Skip to content

Varför SSL Big Six är den första riktiga mixern för moderna musiker

30 de april de 2022
BiGSiXproductpagehero JPG 6a59e4a9dbf84b8eb521464af0ef4bd5

Nyckel takeaways

  • SSL Big Six är en hybrid analog studiomixer och USB-ljudgränssnitt.
  • Det tar SSL:s legendariska ljudklipp och gör dem digitala.
  • Den mest imponerande delen av $3K Big Six är dess absurt flexibla ljuddirigeringsalternativ.
Storbritanniens Solid State Logic har kommit med en hybrid analog/USB-mixer så väl genomtänkt att det kan vara den sista mixern du någonsin kommer att köpa. De flesta mixers är antingen byggda för scenen eller för att spela in band, med massor av mikrofoningångar, eller så är de mer som USB-gränssnitt, med stereoingångar och USB, men inga fysiska kontroller. De sex stora är båda; SSL-kvalitet men med massor av användbara stereoingångar och utgångar. Det är ganska perfekt för hemmet eller den lilla proffsstudion, och du behöver inget annat. Men alla är förstås inte nöjda. ”Jag hade föredragit om de inte inkluderade ett gränssnitt och gett oss separata outs på alla kanaler istället,” sa den Chicago-baserade musikern Hold My Beer till Lifewire via forummeddelande. Men vi går före oss själva.

Sex överklagande

$3 000 SSL Big Six är det större syskonen till den redan populära SSL Six. Den ursprungliga Six hade sex ingångskanaler (mer eller färre), därav namnet. Big Six är större, men ”Six”-delen är inget annat än en nick till den äldre modellen. Den har åtta huvudingångar till att börja med. Det finns gott om analoga mixrar som också har ett USB-ljudgränssnitt, som digitaliserar ljudet innan det skickas till din dator för inspelning. Och flera mixers har mer än en eller två stereoingångar och flexibla routingalternativ. Men Big Six är en av de enda enheterna som klarar allt. Och även om $3K verkar vara mycket, är det förvånansvärt billigt i detta sammanhang. Om du skulle köpa SSL:s egna analog-till-digital-omvandlare i deras fristående format, skulle du redan betala mer. SSL är också välkänt som ett high-end ljudföretag. Deras studiokonsoler är legendariska, och av allt att döma lyckas Six-sortimentet föra in denna ljudmagi i ditt hem.

Ins och Outs

Föreställ dig att du är en musikproducent i sovrummet. Du har en mikrofon och kanske en gitarr, men mest troligt är majoriteten av din installation grooveboxar, syntar, trummaskiner och samplers. Det vill säga stereoutrustning. Men mixers byggs fortfarande nästan alltid för att spela in eller mixa livemusiker, vilket innebär monoingångar för mikrofoner och gitarrer. Sångare använder mikrofoner, gitarrförstärkare spelas in med mikrofoner och trummor använder flera mikrofoner för att fånga kitet. Den elektroniska musikern måste alltså antingen köpa en låda med ett gäng mikrofoningångar och förförstärkare som de aldrig kommer att använda eller nöja sig med ett USB-ljudgränssnitt med ingångarna men inga fysiska kontroller. The Big Six är svaret, och forumen har blivit vilda. Den erbjuder allt ovan, plus en oberoende USB in/ut för varje kanal. Den har också extra ställen för att koppla in en bandmaskin eller andra enheter, och – här är den goda delen – två stereoeffekter skickar utgångar. De låter dig dirigera dina olika instrument genom externa ljudeffekter—reverb, delay, distorsion, sånt.

Big SiX mixer läsvy

”The Big Six är mittpunkten i ett modernt hybridstudioekosystem – till ett rimligt pris,” sa den tyska musikern Monotrack till Lifewire via forummeddelande. ”Det är kul att [record] och blanda med Big Six, och det är ännu mycket roligare att koppla ihop lite avancerade [outboard devices] att gå mycket längre.” Den här flexibla routingen är det som har gjort folk så upphetsade. Du kan skicka ljud från datorn, genom dina analoga effekter och tillbaka till exempel. Du kan använda Big Six:s EG och kompressor för dina syntar, men även ditt datorgenererade ljud. The Big Six kanske inte är för alla, men om det är det kommer du att veta det omedelbart och att $3K kommer att verka som ett fynd.