Skip to content

Varför tar telefonmaskiner bort laddare?

23 de juni de 2021
samsung mocking apple no charger iphone 12 fb9eab30f45449bd98820032833cc03b

Viktiga takeaways

  • Samsungs Galaxy S21-telefoner levereras utan laddare i lådan.
  • De flesta av dina gamla laddare är USB-A, inte USB-C.
  • Gallium Nitrate (GaN) laddare är små och effektivare än dina gamla kiselladdare.

När Apple lanserade iPhone 12 tog den bort laddaren och EarPods från lådan. Samsung hånade Apple i en annonskampanj som avbildade en laddare med texten ”Ingår med din Galaxy.” Nu, överraskande ingen, har Samsung också slutat leverera en laddare. Det verkar konstigt att du kan köpa en smartphone för $ 800 som inte har något sätt att ladda den, men Apple förklarade att borttagning av laddaren från lådan skulle gynna miljön, och nu följer andra tillverkare. Men hjälper det verkligen planeten, eller är det bara ett annat sätt att pressa lite extra vinst? Och vilka alternativ finns det nu när du inte får en laddare i lådan? ”Jag gillar USB-C-laddare från GaN, som gör att även de mest hungriga enheterna – och mer än en på en gång – kan laddas extremt snabbt i fotspår som är mycket mindre än Apples suddigaste laddare,” sa teknikförfattaren John Brownlee till Lifewire via direktmeddelande.

Grön, som i pengar

Fallet för att inte lägga till laddare är starkt. För det första behöver Apple inte göra tiotals miljoner laddare som aldrig kommer att användas. Det behöver inte heller skickas, så iPhone-lådor kan vara smalare och fler av dem kan bäras på ett plan. Och för dem som gillar nya prylar erbjuder detta en möjlighet att köpa mindre, effektivare laddare. Detta argument försvagades något när Apple också meddelade MagSafe-laddaren för iPhone, särskilt för att MagSafe-laddaren i sig själv levereras utan laddare. Du måste leverera din egen kraftsten, och om du använder fel kanske den inte fungerar som den ska.

Uteslutandet av slösaktiga tillbehör är ändå ett bra drag, och trots Samsungs hån kommer det också nu att leverera Galaxy S21-linjen utan en laddare i lådan. De kommer, precis som iPhone, att innehålla en USB-laddningskabel. Samsung är den sista av de tre stora telefontillverkarna som har laddat laddare efter att Xiaomi gjorde samma sak i december 2020.

Vilken laddare ska du använda?

De flesta av oss kan fortsätta använda laddarna från våra tidigare telefoner eller någon annan gadget, men det finns en stor glitch i den här gröna planen: USB-C. IPhone och Galaxy levereras med en kabel, men det är en USB-C-kabel. Samsungs är USB-C till USB-C, och Apples USB-C till Lightning. Om du fortfarande har en gammal USB-A till blixtkabel runt kan du fortsätta använda den. Eller så kan du använda slöseri, ineffektiv ”trådlös” Qi-laddning. De flesta laddare som vi redan äger är USB-A, den välbekanta rektangulära typen USB som har funnits i flera år. USB-C erbjuder dock flera fördelar.

Vilken USB-C-laddare?

Det är inte svårt att hitta rekommendationer för de bästa USB-C-laddarna att köpa, men om du vill veta lite mer om varför USB-C är bra, håll dig kvar. För det första är USB-C-kontakten dubbelriktad, vilket innebär att du alltid kommer att ansluta den korrekt första gången. Jämför detta med de gamla USB-A-kontakterna, som kan ta två eller tre försök. USB-C kan också bära mycket mer kraft. Jämfört med de 5 watt som den lilla iPhone-laddaren har levererat kan USB-C MacBook-laddare leverera upp till 80-90 watt. Om du ansluter din iPhone till den laddas den. Det tar inte hela eldslangen med juice, men det tar vad den behöver.

Om du är ute efter en ny laddare bör du veta om galliumnitrat, aka GaN. GaN-baserade laddare är mindre och effektivare än de kiselbaserade laddare vi är vana vid. Eftersom de kan leda el bättre, kräver färre komponenter inuti laddarna och har flera andra tekniska fördelar, blir GaN-laddare mer populära. Vid användning behöver du bara veta att de är mindre och inte blir så heta, vilket är tillräckliga skäl för att välja dessa över kisel. Det är lite ont att behöva betala för något så grundläggande som en laddare, men i praktiken kan du fortsätta använda de saker du har i flera år till. Och när du måste köpa en ny laddare kan du vara glad att veta att du hjälper planeten.