Skip to content

Vilka är de olika typerna av DSL -teknik?

7 de september de 2021
GettyImages 470161505 b3c38791802345b4974529496f879a00

DSL (digital abonnentlinje) höghastighetsinternettjänst för hem och företag konkurrerar med kabel och andra typer av bredbandstjänster. DSL levererar ett bredbandsnät med en koppartelefonlinje. DSL -internettjänst är antingen asymmetrisk eller symmetrisk; de flesta DSL -tjänster är asymmetriska. Tjänsten som är bäst för dig beror på om du strömmar mycket eller behöver stöd för samtidig röst- och videokommunikation.

Asymmetrisk DSL

Asymmetriska typer av DSL -anslutningar är snabbare och ger mer nätverksbandbredd för nedladdning från internetleverantören till abonnentens dator än för uppladdning åt andra hållet. Genom att minska den tillgängliga bandbredden uppströms kan tjänsteleverantörer erbjuda mer bandbredd nedströms, vilket återspeglar den typiska abonnentens behov. Asymmetrisk DSL -teknik är bäst lämpad för prenumeranter som för det mesta kräver nedströms bandbredd. Former för asymmetrisk DSL inkluderar:

 • ADSL (asymmetrisk digital abonnentlinje) har en nedströmshastighet på upp till 8 Mbps och en uppströmshastighet på 384 Kbps. Den stöder telefontjänster och dataöverföring samtidigt.
 • ADSL 2+ levererar nedladdningshastigheter på upp till 20 Mbps och uppladdningshastigheter på upp till 850 Kbps.
 • ADSL Lite eller G.Lite erbjuder långsammare hastigheter upp till 1 Mbps nedströms och 512 Kbps uppströms.
 • R-ADSL (hastighetsanpassad digital abonnentlinje) levererar samma överföringshastigheter som ADSL, men överföringshastigheten kan justeras av modemet.
 • VDSL (mycket hög bithastighet digital abonnentlinje) är den snabbaste DSL-tjänsten. Den erbjuder nedströms hastigheter på upp till 52 Mbps och uppströms hastigheter på upp till 2,3 Mbps över en enda koppartråd.

Symmetrisk DSL

Symmetriska DSL -anslutningar ger lika stor bandbredd för både uppladdningar och nedladdningar. Företagsklass DSL-tjänster tenderar att vara symmetriska eftersom företag har större behov av att överföra data än bostäder har. Symmetrisk teknik fungerar bäst för samtidig röst- och videokommunikation, som kräver höga hastigheter i båda riktningarna för effektiv kommunikation. Former för symmetrisk DSL inkluderar:

 • SDSL (symmetrisk digital abonnentlinje) erbjuder samma överförings- och nedströmsöverföringshastigheter upp till 1,54 Mbps.
 • SHDSL (symmetrisk höghastighets digital abonnentlinje) är samma teknik som SDSL, men de två standarderna godkändes separat. SHDSL godkändes av International Telecommunications Union och SDSL godkändes av European Telecommunications Standards Institute.
 • HSDL (hög bithastighet digital abonnentlinje) utvecklades i början av 1990-talet, vilket gör det till en av de äldsta formerna av symmetrisk DSL. HDSL erbjöd datahastigheter upp till 2,048 Mbps men krävde flera telefonlinjer, vilket så småningom gjorde det föråldrat.

Andra typer av DSL

IDSL (ISDN digital abonnentlinje) är en hybrid DSL/ISDN -teknik. Den utvecklades med andra typer av DSL men används sällan på grund av dess låga hastigheter (144 Kbps maximal datahastighet). IDSL erbjuder en alltid ansluten anslutning, till skillnad från ISDN. Vanliga frågor

 • Vilka fördelar har DSL jämfört med kabel?

  Även om DSL nästan alltid är långsammare, är DSL billigare och mer allmänt tillgängligt, även på landsbygden.

 • Hur gammal är DSL -tekniken, och när användes den första gången?

  DSL -tekniken utvecklades för decennier sedan och den kom in i mainstream för första gången på 1990 -talet.