Skip to content

Vilken kameraupplösning behöver jag?

21 de juli de 2021
GettyImages 606353201 c07b8fb72b444db5993cf074fe908207

När du tar bilder med din digitalkamera kan du ställa in den så att den tar bilder med en upplösning som är utformad för att tillgodose dina behov. Men vilken behöver du?

 

Hur planerar du att använda fotot?

För foton som du planerar att bara dela på internet eller skicka via e-post kan du ta bilder med lägre upplösning. Om du vill skriva ut fotot måste du ta en högre upplösning. Men om du inte är säker på exakt hur du planerar att använda den, är det bäst att bara ta bilderna med den högsta upplösningen du har tillgänglig med din kamera. Även om du bestämmer dig för att inte vilja skriva ut fotot kanske du vill skriva ut sex månader eller ett år på vägen, så det är nästan alltid det bästa valet att fotografera majoriteten av dina foton med högsta upplösning. En annan fördel med att fotografera med högsta möjliga upplösning är att du senare kan beskära fotot till en mindre storlek utan att förlora detaljer och bildkvalitet.

 

Välja rätt kameraupplösning

Att bestämma hur mycket kameraupplösning du i slutändan behöver för en utskrift beror på storleken på utskriften du vill göra. Tabellen nedan ska hjälpa dig att välja rätt upplösning. Innan du tittar på hur upplösningsbelopp relaterar till fotoutskriftsstorlekar är det värt att komma ihåg att upplösning inte är den enda faktorn i fotokvalitet och utskriftskvalitet. Dessa faktorer spelar också en viktig roll för att bestämma hur dina digitala foton kommer att se ut på datorskärmen och på papper:

  • Korrekt belysning
  • Objektivkvalitet
  • Kamerastabilitet
  • Autofokus på rätt motiv
  • Korrekt slutartid för rörligt eller stillastående motiv
  • Rengör utrustningen

Den andra faktorn som spelar en viktig roll i bildkvaliteten, som i sin tur kommer att avgöra hur stor du kan skriva ut, är kamerans bildsensor. Som en allmän regel kan en kamera med en större bildsensor skapa foton av högre kvalitet jämfört med en kamera med en mindre bildsensor, oavsett hur många megapixlar upplösning varje kamera erbjuder. Att veta vilken storlek du vill göra kan också hjälpa dig när du handlar efter en digitalkamera. Om du vet att du vill göra stora utskrifter hela tiden måste du köpa en modell som erbjuder en hög maximal upplösning. Å andra sidan, om du vet att du bara vill göra små utskrifter ibland, kan du välja en digitalkamera som ger en genomsnittlig upplösning, vilket kan spara lite pengar.

 

Ett referensdiagram för kameraupplösning

Denna tabell ger dig en uppfattning om hur mycket upplösning du behöver för att göra utskrifter av genomsnittlig kvalitet och högsta kvalitet. Att skjuta med den upplösning som anges här gör det inte garanti du kan göra en högkvalitativ utskrift med den angivna storleken, men siffrorna ger dig åtminstone en utgångspunkt för att bestämma utskriftsstorlekar.

Upplösning Genomsnitt Kvalitet Bästa kvalitet
0,5 megapixlar 2×3 tum NA
3 megapixlar 5×7 tum. 4×6 tum.
5 megapixlar 6×8 tum. 5×7 tum.
8 megapixlar 8×10 tum 6×8 tum.
12 megapixlar 9×12 tum 8×10 tum
15 megapixlar 12×15 tum 10×12 tum
18 megapixlar 13×18 tum 12×15 tum
20 megapixlar 16×20 tum. 13×18 tum
25+ megapixlar 20×25 tum 16×20 tum.

Du kan också följa en allmän formel för att bestämma den bästa upplösningen som du ska ta för den exakta storleksutskriften du vill göra. Formeln förutsätter att du skriver ut med 300 x 300 punkter per tum (dpi), vilket är en vanlig utskriftsupplösning för högkvalitativa foton. Multiplicera bredden och höjden (i tum) för storleken på fotot du vill göra med 300. Dela sedan med en miljon för att bestämma antalet megapixlar som ska spelas in. Så, om du vill göra en 10- till 13-tums utskrift, skulle formeln för att bestämma minsta antal megapixlar se ut så här: (10 tum * 300) * (13 tum * 300) / 1 miljon = 11,7 megapixlar