Saltar al contenido

Vill du ha en högpresterande bil? Tänk EV

9 de septiembre de 2022
MachE Ford d2214e090c4a4b8497fb1934ade5f47d

En av de mest genomgripande myterna om elfordon (EV) är att de på något sätt inte presterar lika bra som bensindrivna fordon. Prestanda är ett komplicerat ämne, men elbilar presterar lika bra eller bättre än sina fossildrivna motsvarigheter inom vissa nyckelområden. Högpresterande elbilar skryter med blixtrande snabb acceleration, når imponerande topphastigheter och uppvisar också utmärkt hantering. Bensindrivna fordon erbjuder hård konkurrens och drar nytta av över 100 år av samlad forskning och utveckling, men det här är en tävling som kan bli tightare än du förväntar dig.

Hur staplas elbilar till bensindrivna fordon?

Elektriska och gasdrivna fordon finns i lågpresterande budgetmodeller, högpresterande lyxmodeller och allt däremellan. Det finns många fler gasfordon på vägen, vilket innebär att det finns fler lågpresterande och högpresterande gasmodeller än elfordon, men elfordon har en fördel i båda ändarna av spektrumet. Det enda som hjälper elbilar att stå sig bättre mot bensindrivna fordon är att elmotorer kan ge omedelbart vridmoment, som du inte kan få ut ur en gasmotor som är ansluten till en transmission. Det betyder att när du trycker på gaspedalen i ett elfordon börjar det röra sig nästan omedelbart, medan det tar en stund för ett bensindrivet fordon att rulla. Det förklarar varför elfordon uppvisar en så imponerande acceleration i den verkliga världen, där vissa når 0 till 60 MPH på mindre än två sekunder. De snabbaste gasdrivna superbilarna i världen kan komma nära det, men det är verkligen ett väldigt tight race. Alla elbilar drar nytta av detta också, inte bara de avancerade modellerna. Utöver ren acceleration måste du också ta hänsyn till topphastighet, hantering och andra faktorer när du jämför den totala prestandan. Elfordon står sig inte alltid lika bra i dessa områden, men det är från fall till fall. Vissa elbilar är snabbare än andra, och vissa avancerade elbilar ger utmärkt hantering medan andra missar målet, precis som gasdrivna fordon.

Är elbilar verkligen lika snabba som bensinbilar?

Elfordon har en fördel när det gäller acceleration, men det är bara en del av ekvationen. Medan de snabbaste elbilarna är snabbare utanför linjen än de snabbaste bensindrivna bilarna, är acceleration och topphastighet olika bestar. Om du tittar på de högsta uppmätta hastigheterna från de snabbaste bilarna globalt, så har gasdrivna bilar nått topphastigheter över 300 MPH, medan den snabbaste produktionen EV når upp till cirka 200 MPH. EV-hyperbilar skulle teoretiskt sett kunna matcha de snabbaste bensinfordonen i världen i framtiden, och testfordon har redan nått topphastigheter på runt 260 MPH. Ändå är detta alla hastigheter som den genomsnittliga föraren sannolikt aldrig kommer att uppleva i första hand. När du tittar på verkliga prestanda på verkliga vägar, erbjuder elbilar bättre acceleration och mer än tillräckligt med hastighet för att hålla jämna steg.

Har några elbilar vunnit lopp?

Elbilar är inte nya, och de har en historia som är lika lång som bensindrivna bilar. Ett elfordon vann en av de första biltävlingarna som ägde rum på en bana i USA. Enligt vissa bedömningar var det det första sådana loppet. Två elfordon tävlade i det loppet mot en rad gasdrivna bilar och Riker Electric Vehicle Company vann. Sedan den första tävlingen för mer än ett sekel sedan fortsatte gasdrivna fordon att dominera vägarna medan elfordon bleknade i relativt dunkel. På grund av de stränga regler som de flesta tävlingar har angående vilken typ av fordon som får delta, har relativt få moderna elfordon tävlat mot gasdrivna fordon. Det har dock funnits en handfull undantag, och elbilar har vunnit moderna tävlingar mot gasdrivna fordon. 2015 tog elbilar de två bästa platserna i Pikes Peak International Hill Climb unlimited-divisionen. Denna uppdelning tillåter nästan vad som helst att komma in, så länge som fordonet uppfyller säkerhetsinspektioner, så detta är en tävling där elbilar kan tävla med gasdrivna fordon head to head. Ett bensindrivet fordon kom tillbaka för att vinna året därpå, men de som kom på andra och tredje plats var elbilar. Sedan dess har elfordon fortsatt att konkurrera och vinner ofta också. Förutom de sällsynta fall där elbilar kan tävla direkt mot gasdrivna fordon, finns det många helelektriska racingserier. Dessa tävlingar ställer EV mot EV i olika konfigurationer och kategorier, vilket leder till nya utvecklingar och genombrott inom elmotorsport.

Fungerar även prisvärda elbilar bra?

Även om prestandan hos avancerade elfordon är lätt att se, är faktum att mer prisvärda elbilar har många av samma fördelar. Samma snabba acceleration som gör att elbilar kan skryta med de lägsta 0-60 gångerna sipprar ner till även de mest blygsamma prisvärda familjesedanerna. Till exempel har den helelektriska Chevy Bolt halvkombi en 0 till 60 MPH-tid på sex sekunder. Ett annat liknande fordon, den bensindrivna Chevy Bolt, tar mer än 10 sekunder att gå från 0 till 60 MPH. Så även om prisvärda elbilar inte presterar upp till samma standard som dyra elbilar, står de sig fortfarande mycket bra mot liknande gasdrivna fordon i samma kategori.

Hur man väljer en högpresterande elbil

Om du vill ha en elbil som presterar lika bra eller bättre än gasdrivna fordon i samma kategori, behöver du inte tänka på prestanda alls. Titta på saker som passagerar- och lastutrymme, batterikapacitet och räckvidd, och den maximala laddningshastigheten, och du kommer vanligtvis att sluta med ett fordon som presterar lika bra eller bättre än något gasdrivet fordon i samma kategori. Om prestanda är ditt främsta bekymmer, kommer du att titta mer på den höga delen av saker, så du måste ha mer utrymme i din budget. Du måste fortfarande tänka på saker som batterikapacitet och räckvidd om du planerar att använda fordonet som en daglig förare och inte bara för att flexa dess kraft, utan du vill också vara uppmärksam på tiden 0 till 60 MPH, topp hastighet och andra faktorer som hantering.

Framtiden för EV-prestanda

Elfordon har funnits lika länge som gasdrivna fordon, men de har främst funnits i skymundan. Nästan all forskning och utvecklingstid och pengar har gått till gasdrivna fordon, och all den tekniska produktionen visas i de fordon du ser på vägen och racerbanan idag. Med den ökande populariteten för elfordon och fler av dem på vägarna för varje år som går, kommer utvecklingen och framstegen sannolikt att accelerera med samma intensitet som en högpresterande EV som hoppar av linjen. Fokus ligger redan på elbilar i lopp som Pikes Peak Unlimited Hill Climb, och en mängd olika biltillverkare har siktet inställt på den högpresterande marknaden. Gasdrivna fordon har elbilar i toppfart just nu, men framtida elbilar kommer sannolikt att täppa till det gapet. Till exempel toppade Tesla Model S på cirka 160 MPH och ledde produktionspaketet för elbilar ett tag, tills den nyligen släppta Tesla Model S Plaid blåste precis förbi det med en topphastighet på över 200 MPH. Andra experimentella elbilar har tagit det ännu längre, som Rimac Nevera, med en topphastighet på 258 MPH. När dessa och andra elbilar börjar ta över den högpresterande marknaden, kommer många av dessa framsteg sannolikt också att leda till förbättringar av prisvärda elbilars prestanda.