Skip to content

VR Fitness: Hur Oculus Quest fick mig att röra mig (och kan göra detsamma för dig)

27 de juni de 2021
VRwoman South Agency GettyImages 522315648 cfdf7e31e5404987bb6f7bcfcec0ec1d

Jag är inte en fitnessfanatiker. Jag är inte ens nära att vara en och uppriktigt sagt ville jag inte ens försöka bli frisk nyligen. Sedan kom PlayStation 5 och Xbox Series X, två spelkonsoler som var det hetaste i spelvärlden under semestern. Jag försökte förgäves hitta en för barnen men insåg så småningom att det inte skulle hända. Då kom jag ihåg Oculus Quest 2. Säg vad du vill om Facebook; du har förmodligen rätt. Men det finns en sak som Facebook gör ibland chockerande bra: Förutse framtiden. 2014, när det förvärvade virtuellt verklighetsföretag Oculus, satsade det på VR i hemmet som en trend som så småningom slog fast. Den trenden blev min verklighet när jag fastnade i ett hem med fyra barn som var trötta på de vanliga konsolspelen. Jag kunde inte hitta de senaste konsolerna på marknaden och jag ville ha något – något – som skulle underhålla min familj. Ange Oculus Quest 2, den senaste posten på Oculus-linjen som Facebook har tyst utvecklat och stöttat i sex år.

Tröstpriskonsolen var en hit

Från det ögonblick som min man och jag började fundera på att köpa en var vi skeptiska. Skulle barnen spela det? Var headsetet så konstigt att vi inte skulle vilja ha det? Skulle spelen vara dyra? Hur lätt skulle det vara att använda? Jag skulle inte ha orolig. Den andra som headsetet och styrenheterna kom ur lådan var hela familjen intresserad. Mannen gick självklart först och ”testade” allt för oss. När jag såg flin i ansiktet när han försökte ett gratis berg-och dalbana-spel som ingår i Quest, ville jag prova det. Jag är en avslappnad spelare som främst spelar dåligt; mitt vanliga mål är att vara med barnen för att hålla koll på dem och veta vad de spelar. Jag spelar vanligtvis inte videospel bara för spark. Han överlämnade det, jag prövade det och jag var fast. Så hakad, faktiskt, jag stod upp från soffan och började röra mig. På en kollegas råd hade vi köpt Beat Saber, ett ganska enkelt spel med simulerade ljussabrar ala Star Wars för att slå ner flygblock och undvika andra hinder. Det roliga med spelet var det som fick mig att stå upp; adrenalin höll mig där. Innan jag insåg vad som hände svängde jag på block, duckade för att undvika att flytta väggar och rörde mig fram och tillbaka i mitt utsedda område. Jag hade kul. Rör på sig. MIG!

Räkna pennies: Virtual Reality är ett prisvärt sätt att komma i rörelse

Det visar sig att jag inte är ensam. Försäljningen av Oculus Quest 2 har skjutit i höjden för Facebook, enligt olika källor; delvis för att prispunkten ($ 299) har blivit tillräckligt överkomlig för att fler konsumenter som jag anser att det är ett livskraftigt, billigare alternativ till de större konsolerna från Sony och Microsoft. (Dessutom kan du hitta en i butikerna.) Spelen är också billigare: Beat Saber kostar $ 30, halva priset för ett vanligt PlayStation- eller Xbox-spel. Till det priset har jag råd att köpa två spel istället för ett. Supernatural, en ansluten fitnesstjänst för VR, kostar 20 dollar i månaden. Oavsett spelprissättning, jag tycker att Quest är värt pengarna. Det är att få hela min familj upp ur soffan.

Oavsett vilket spel du köper är det bästa sättet att spela det på dina fötter. Du kan sitta i en stol eller i soffan, ja, men de flesta spel spelas bäst upprätt så att du enkelt kan navigera i situationer, skjorta hinder eller bekämpa fiender.

VR-träningsspel för vinsten (föräldern)

Det finns dussintals spel tillgängliga för Quest 2, vilket utan tvekan kan orsaka kaos på en budget. (Vår familj satte en dollargräns och röstar varje månad på vilka nya spel som ska köpas.) Det som förvånar mig är att barnen inte bara ber om det vanliga videospelpriset som finns tillgängligt för konsolen. De vill ha boxning, bordtennis och dansspel. De frågar efter spel som kräver att de använder tanken tillsammans med handlingen också. Jag älskar fortfarande Beat Saber, men jag tittar på OhShape, ett spel som ska vara som Beat Saber för din kropp. Min man vill ha HoloFit, ett spel som låter dig träna din kärna, arm och axlar med tre virtual reality-sporter: rodd, cykling och löpning. Vi kommer att rösta om spel resten av året, uppriktigt sagt, för det finns så många tillgängliga. Det som är mest glädjande för mig som förälder är naturligtvis att se min familj flytta igen. Det känns som att vi befinner oss i ett slags tidssprång, och den enkla glädjen som den virtuella verkligheten har gett min familj är som en ledstjärna av hopp om att livet kan vara roligt, hälsosamt och aktivt i vårt hem.

Omfamna VR öppnar nya dörrar

Jag vet inte varför jag var så nervös för att köpa ett VR-headset. Kanske var det för många berättelser om virtual reality-sjukdom (ja, det är en sak, och jag rider inte berg-och dalbanor på min Quest längre); det var kanske den dåliga tanken att den virtuella verkligheten var ”svår” att använda. Jag kanske tyckte att det var för dyrt, eller att det var en kombination av allt ovanstående. Vad det än var som höll mig tillbaka, det är borta. Jag uppmuntrar alla jag känner att prova. En vän sa till mig att hon gav en till sin äldre far, och han älskade den, vilket innebär att den virtuella verkligheten i hemmet hämtar alla generationer. Virtuell verklighet försvinner inte. Om du letar efter sätt att hålla dig frisk, fortsätta att röra dig och ha lite gammalt roligt utan att lämna ditt hem, prova Quest eller ett annat virtual reality-headset. Mer kommer att finnas på marknaden de närmaste åren (det finns ett rykte om att Apple arbetar med en version av blandad verklighet), vilket innebär att det kommer att bli ännu mer prisvärd underhållning när tiden går. Fitness som är kul? Räkna med mig.