Skip to content

Windows Experience Index: Bedömning av datorns prestanda

12 de september de 2021
BD0282 001 56a104325f9b58eba4b6a5f9

Windows Experience Index bör vara ditt första stopp på vägen för att göra din dator snabbare. Windows Experience Index är ett klassificeringssystem som mäter olika delar av din dator som påverkar prestanda. de inkluderar processor, RAM, grafikfunktioner och hårddisk. Att förstå indexet kan hjälpa dig att reda ut vilka åtgärder du ska vidta för att påskynda din dator. Instruktionerna i denna artikel gäller för Windows 7. Från och med januari 2020 stöder Microsoft inte längre Windows 7. Vi rekommenderar att du uppgraderar till Windows 10 för att fortsätta ta emot säkerhetsuppdateringar och teknisk support.

Så här får du åtkomst till Windows Experience Index

Gör följande för att komma till Windows Experience Index:

 1. Välj Start.

 2. Välj Kontrollpanel.

  Kontrollpanelen i Windows 7

 3. Välj System och säkerhet.

  "System och säkerhet" i Windows 7 -inställningar

 4. Under Systemet, Välj Kontrollera Windows Experience Index.

  Kommandot "Kontrollera Windows Experience Index" i Windows 7

 5. Windows Experience bör börja köras, om inte, välj Kör bedömningen igen längst ner till höger. Det är lämpligt att köra utvärderingen igen efter att du har uppgraderat hårdvaran.

  Kommandot "Kör bedömningen igen"

 6. När bedömningen är klar ser du poängen för Processor, Minne, Grafik, Spelgrafik, och Primär hårddisk.

  Bedömningen pågår.

Hur Windows Experience Score beräknas

Windows Experience Index visar två uppsättningar siffror: en övergripande Baspoängoch fem Delbetyg. De Baspoäng, i motsats till vad du kanske tror, ​​är inte ett genomsnitt av delpoängen. Det är helt enkelt en omarbetning av din lägsta totala delpoäng. Det är datorns minsta prestanda.

Vad ditt baspoäng betyder

Om din baspoäng är 2,0 eller lägre har du knappt tillräckligt med ström för att köra Windows 7. En poäng på 3,0 räcker för att du ska kunna utföra grundläggande arbete och köra Aero-skrivbordet, men inte tillräckligt för att göra avancerade spel, videoredigering och annat intensivt arbete. Poäng i området 4.0–5.0 är tillräckligt bra för stark multitasking och avancerat arbete. Allt som är 6,0 eller högre är en prestanda på högre nivå, vilket gör att du kan göra allt du behöver med din dator. Microsoft säger att baspoängen är en bra indikator på hur din dator kommer att fungera i allmänhet, men det är lite missvisande. Säg till exempel att en dators baspoäng är 4,8, men det beror på att det inte har ett avancerat grafikkort av speltyp installerat. Det är bra om det inte är för en spelare. För de saker som man kan använda sin dator för, som främst involverar de andra kategorierna, är det mer än kapabelt. Eftersom Windows 7 är ett ganska gammalt operativsystem kanske många moderna applikationer inte körs så bra som denna poäng indikerar.

Windows Experience Score -kategorier

Här är en snabb beskrivning av kategorierna, och vad du kan göra för att din dator ska fungera bättre i varje

Processor

Hur snabbt din processor, hjärnan i din dator, kan göra saker, mäts i beräkningar per sekund; Desto mer desto bättre. Du kan uppgradera datorns processor, men vi rekommenderar det inte. Det är inte lätt eller billigt och kan få oavsiktliga konsekvenser. Om du inte är ett riktigt proffs, lev bara med det du har här.

Minne (RAM)

RAM-minnet är höghastighets, tillfällig lagring. För Windows 7 -system rekommenderar vi minst 2 GB (gigabyte) RAM -minne. Detta är den enklaste och billigaste uppgraderingen att göra. Om du har 1-2 GB skulle det påskynda ditt system avsevärt att flytta till 4 GB eller mer.

Grafik

Windows beräknar två kategorier här: Windows Aero -prestanda och spelgrafik. Spel och 3D-grafik är mycket mer extrema än vad som behövs för den vanliga användaren, så om du inte gör avancerad (dvs. professionell) videoredigering, datorstödd design, seriös nummerknasning eller live för spel, är Aero-prestandanumret viktigare för dig. Detta är den näst enklaste uppgraderingen att göra. Det finns massor av PC -grafikkort tillgängliga i en mängd prisklasser och prestanda; det är inte heller svårt att installera dem, även om det i allmänhet tar lite mer arbete än att slå in RAM.

Primär hårddisk

Detta är ett mått på hur snabbt din hårddisk flyttar data runt (det är inte ett mått på hur stor din hårddisk är). Återigen, snabbare är bättre, särskilt eftersom hårddiskar idag är vanligtvis den långsammaste komponenten i prestandan. Interna hårddiskar kan bytas ut, men det är inte alls lika lätt som att byta ut RAM eller ett grafikkort och kan innebära att du trasslar med hoppare, byter enhetsbokstäver och andra saker som inte är svaga i hjärtat. Att sätta i en ny hårddisk som din primära hårddisk innebär också att du installerar om ditt operativsystem, program och data, så det är också ganska tidskrävande.

Om din dator fungerar dåligt

Om din dator fungerar dåligt inom tre eller fyra områden i Windows Experience Index kan du överväga att skaffa en ny dator istället för att göra många uppgraderingar. I slutändan kanske det inte kostar mycket mer, och du får en dator med all den senaste tekniken.