Skip to content

Windows-tangentbordsekvivalenter för Mac: s specialtangenter

10 de juli de 2021
GettyImages 1009393888 1c4d04b4d2a3450588392ce89dfe5480

Nykomlingar och gamla proffs använder Windows-tangentbord med Mac. Varför kasta ett perfekt bra tangentbord bara för att du bytte plattform? Vissa människor föredrar bara hur nycklarna känns till de som Apple levererar. Alla trådbundna USB-tangentbord eller Bluetooth-baserade trådlösa tangentbord fungerar bra med en Mac. Faktum är att Apple säljer till och med Mac Mini utan tangentbord eller mus. Det finns bara ett litet problem med att använda ett tangentbord som inte är från Apple: att räkna ut några av tangentbordets motsvarigheter.

 

Windows- och Mac-tangentbordsskillnader

Minst fem tangenter har olika namn eller symboler på ett Windows-tangentbord än på ett Mac-tangentbord, vilket kan göra det svårt att följa Mac-relaterade instruktioner. Till exempel kan en programvaruhandbok berätta att du håller ner kommandotangenten (⌘), som verkar saknas på ditt Windows-tangentbord. Det är där; det ser bara lite annorlunda ut. Här är de fem vanligaste specialtangenterna på en Mac och motsvarande Windows-tangentbord.

Mac-tangent Windows-nyckel
Kontrollera Ctrl
Alternativ Alt
Kommando (klöverblad) Windows
Radera Backspace
Lämna tillbaka Stiga på

Använd dessa för att styra olika Mac-funktioner, inklusive användning av Mac OS X-genvägar. En annan användbar information för nya Mac-användare är att veta vilka menytangentsymboler som motsvarar vilka tangenter på tangentbordet. Symbolerna som används i Mac-menyerna kan vara lite konstiga för de som är nya på Mac, såväl som gamla händer som kan vara mer musmakare än tangentbordet.

 

Kommandot och alternativtangentbytet

Förutom Windows- och Mac-tangentbord som har lite olika namn byter de också positionerna för två ofta använda modifieringsnycklar: kommandot och alternativtangenterna. Om du är en Mac-användare som länge byter till ett Windows-tangentbord, är Windows-tangenten, vilket motsvarar Mac-kommandot nyckel, kan inta alternativets fysiska position på ett Mac-tangentbord. På samma sätt är Windows-tangentbordets Alt-tangent där du förväntar dig att du hittar Mac-kommandotangenten. Om du är van att använda modifieringsnycklarna från ditt gamla Mac-tangentbord kommer du troligen att stöta på problem ett tag när du lär dig om nyckelplatserna.

 

Så här tilldelar du nyckelplatser på en Mac

Istället för att behöva lära om nyckelplatser använder du tangentbordet i Systeminställningar för att tilldela ändringsknapparna.

 1. Starta systeminställningar genom att klicka på dess ikon i Dock eller klicka på Äpple menyn till vänster i menyraden och välj sedan Systeminställningar.
 2. Välj fönstret Systeminställningar som öppnas Tangentbord inställningsfönster.

  Tangentbordsikon i Systeminställningar

 3. Klicka på Modifieringsnycklar knapp.

  Knappen Modifier Keys i fönstret Systemtangentbord

 4. Använd popup-menyn bredvid Alternativ och kommando för att välja den åtgärd som du vill att ändringsknapparna ska utföra. I det här exemplet vill du att alternativtangenten (Alt-tangenten på ett Windows-tangentbord) ska utföra kommandot, och kommandotangenten (Windows-tangenten på ett Windows-tangentbord) för att utföra alternativåtgärden. Oroa dig inte om det här låter lite förvirrande, det blir vettigare när du ser rullgardinsfönstret framför dig. Om saker och ting blir lite blandade, klicka också på Återgå till grundinställningarna för att sätta tillbaka allt som det var.

  Listrutan för modifierarknappar som visar alternativen Caps Lock, Control, Option, Command och Function

 5. Gör dina ändringar och klicka på OK och stäng sedan Systeminställningar.

Med modifieringsnycklarna ombildade borde du inte ha några problem med att använda något Windows-tangentbord med din Mac.

 

Tangentbordsgenvägar

Människor som är nya på Mac men som är skickliga med tangentbordsgenvägar för att påskynda sitt arbetsflöde kan bli lite förvånade över notationen som används i Mac: s menysystem för att indikera när en kortkommando är tillgänglig. Om det finns en kortkommando för ett menyalternativ visas genvägen bredvid menyalternativet med följande notation:

Menyalternativ Nyckel
Kontrollera
Alternativ
Kommando
Radera
Retur eller Enter
Flytta