Skip to content

Xbox Series X-pris, utgivningsdatum, specifikationer, spel och nyheter

23 de juni de 2021
XboxSeriesXwhitebackground 7324dffa3ef042b59c3c183d3ccce9a7

Xbox Series X är efterföljaren till Microsofts Xbox One-videospelskonsol. Series X är en helt ny konsol med ett exklusivt bibliotek med spel som inte fungerar på de äldre konsolerna (men oroa dig inte, det finns många spel som kan spelas istället).

När släpptes Xbox Series X?

Xbox Series X blev tillgänglig över hela världen den 10 november 2020. Dess systerkonsol, Xbox Series S, släpptes samma dag. Serie X laddas snabbt med riktigt fantastisk grafik. Vi testade det och blev imponerade av det över PS5.

Xbox Series X-priser

Xbox Series X är prissatt till 499 $. Även om det är hur mycket det kommer att kosta att köpa systemet direkt, är det inte ditt enda alternativ. Förutom standardprissättningen på $ 499 för att köpa en Xbox Series X direkt, erbjuder Microsoft också ett paketerbjudande med Xbox Game Pass Ultimate och EA Play. Med den här affären får kvalificerade köpare en Xbox Series X, Xbox Game Pass Ultimate och EA Play för en månadsavgift på $ 34,99 per månad. Den här affären kommer med ett tvåårigt kontrakt och du kommer att äga konsolen om du fullföljer alla betalningar. Spelare som köpte sin Xbox One via Xbox All Access och fortfarande gör betalningar kan ha möjlighet att byta sin Xbox One mot en Xbox Series X eller Xbox Series S och dra nytta av den nya affären.

De senaste nyheterna om Xbox Series X

Du kan få fler spelnyheter från Lifewire om Xbox Series X, andra system, spel och en mängd andra relaterade ämnen. Här är några av de senaste berättelserna om Xbox Series X / S.

Xbox Series X-funktioner

Förutom grunderna, som lokalt och onlinespel, stöder Xbox Series X följande funktioner:

  • 4K UHD-spel
  • HDR-TV
  • Gamepass Ultimate inklusive EA Play
  • UHD Blu-ray-spelare
  • Onlinebutik med spel och filmer
  • Bakåtkompatibilitet med Xbox, Xbox 360 och Xbox One
  • En mängd olika streamingappar
  • Taktila indikatorer över portarna

Gamepass Ultimate är en av Microsofts viktigaste funktioner för Xbox Series X och Xbox Series S. Den här prenumerationstjänsten ger tillgång till över 100 spel och du kan spela på din Xbox-konsol, Windows 10-dator eller till och med strömma till din telefon.

Xbox Series X Specifikationer och hårdvara

Xbox Series X är en kraftfull spelrigg med imponerande hårdvara. Den packas i en 1 TB NVME SSD, som är ännu snabbare än vanliga SSD-enheter som använder en standard SATA-anslutning. Det här är inte exakt den snabbaste tekniken, men skillnaden i laddningstider mellan en vanlig hårddisk och en NVME SSD är som natt och dag. Förutom den blixtsnabba NVME SSD stöder Xbox Series X också 1TB-utvidgningskort och externa USB 3.2-enheter, så att du inte behöver offra lagringskapacitet för hastighet. När det gäller processorkraft och grafik är serien X ett odjur. Den stöder äkta 4K-spel, med potential för 8K i framtiden, upp till 120 FPS och 12 teraflops kraft i en GPU som kan spåra strålar.

Specifikationer för Xbox Series X
Grafik 8K-stöd, 4K @ 60 FPS, anpassad Navi RDNA 2 GPU som stöder strålespårning
Bildhastighet Upp till 120 FPS
Optisk enhet 4K UHD Blu-Ray-enhet
Extern lagring Stöd för USB 3.2-enheter
Utbyggbar lagring 1 TB expansionskort
Intern lagring 1 TB anpassad NVME SSD
Minne 16 GB GDDR6 w / 320mb buss
Minnesbandbredd 10 GB @ 560 GB / s, 6 GB @ 336 GB / s
IO-genomströmning 2,4 GB / s (rå), 4,8 GB / s (komprimerad)
CPU Anpassad AMD Zen 2-processor, 8x kärnor vid 3,8 GHz (3,66 GHz med SMT)
GPU 12 TFLOPS, 52 CU: er vid 1,825 GHz
GPU-arkitektur Anpassad RDNA 2 GPU

Xbox Series X-spel och bakåtkompatibilitet

Microsoft och tredjepartsförlag har planer på att släppa några spel för både Xbox Series X och Xbox One under övergången till nästa generation, med Xbox Series X-spel som ger mjukare spel, kortare laddningstider och bättre grafik. Många spel är dock exklusiva för Xbox Series X / S. Denna video är en rolig titt på några Xbox Series X-förbättrade spel.

Microsoft har gått hårt på bakåtkompatibilitet med var och en av deras konsoler, och Xbox Series X är inte annorlunda. Konsolen stöder bakåtkompatibilitet för alla tre tidigare konsolgenerationer: Xbox, Xbox 360 och Xbox One. Dessutom stöder den nya konsolen varje Xbox One-spel, och du kan till och med spela Xbox One-spel som är installerade på en extern hårddisk omedelbart när du byter enhet från en Xbox One till en Xbox Series X. Om du vill spela din fysiska Xbox One- eller Xbox 360-spelskivor behöver du Xbox Series X. Den drivlösa Xbox Series S kommer inte att kunna spela spelskivor, även om den är kompatibel med nedladdade Xbox One-spel. Xbox Series X stöder flerspelarspel över flera generationer. Det betyder att du kan spela spel som Halo Infinite med dina vänner även om du har uppgraderat till Xbox Series X medan de fortfarande använder en Xbox One.

Xbox Series X Controller

Närbild av Xbox Series X-kontrollenheten.

Om du är bekant med Xbox One- och One S-handkontrollen kommer Xbox Series X-handkontrollen inte att ge dig kurvbollar. Styrenheten är extremt lik sin föregångare, ända ner till användningen av lätt utbytbara AA-batterier istället för ett batteripaket eller ett permanent installerat batteri. Den största skillnaden är inkluderingen av en dedikerad Share-knapp som är utformad för att fånga videoklipp och skärmdumpar. Den andra anmärkningsvärda skillnaden är att Xbox Series X d-pad har redesignats.

Ytan på själva dynan är kupad och vinklad som Xbox One Elite-kontrollen men är också bara lite mindre och har lite olika kurvor för vad Microsoft säger kommer att vara förbättrad ergonomi. Eftersom skillnaderna är så små kan du faktiskt använda dina Xbox One-kontroller med Xbox Series X och din Xbox Series X-controller med Xbox One. Xbox Series X-handkontrollen är också väldigt lätt att använda med Windows 10.