Skip to content

Xperia Pro är mer kamera än smartphone

25 de juni de 2021
XPERIA 6cf56e0c86d14d98b14a87163d6ded17

Viktiga takeaways

  • Xperia Pro är designad för videografer.
  • Den har en 4K-skärm, 5G-anslutning och inbyggd HDMI-port.
  • Förvänta dig att se mer specialiserade ”telefoner” i framtiden.

Sonys Xperia Pro är en smartphone med funktioner riktade till videografer, men priset på 2 500 dollar gör det nästan meningslöst. Det är en telefon, men det är inte en telefon. Xperia Pro har en 4K-skärm, 5G-anslutning och här är den intressanta biten en HDMI-port. Detta ansluter den direkt till videokameror, så den kan användas som en extern bildskärm och även för att livestreama video över 5G. Problemet är att det inte är tillräckligt bra, tillräckligt billigt eller tillräckligt fokuserat. ”Konceptet är verkligen intressant, och det kommer alltid att finnas tidiga personer,” sa Lensrentals videomarknadsföringsstrateg Ryan Hill Lifewire via e-post. ”Jag tror bara inte att det finns mycket efterfrågan från videografer som vill ha en kombination av mobiltelefon och videomonitor, speciellt till denna relativt höga prispunkt.”

Inte specialiserat nog

Problemet, säger Hill, är att Xperia Pro inte skiljer sig från dumma skärmar. Eller snarare gör det, men inte på något användbart sätt. ”Dedikerade bildskärmar med liknande eller bättre funktioner finns för under 1 000 dollar”, säger Hill. ”Du kanske inte får 4K-upplösning vid den prispunkten, men för en 5-tums fältmonitor skulle jag inte betrakta 4K som en nödvändighet.” Idén är verkligen en frestande idé. En fantastisk skärm med 5G, så att du kan se dina bilder när du skjuter och strömma den över 5G-anslutningen. Men även detta har en begränsad överklagande.

”Jag tror att nyckeln är 5G-streaming. Jag kan se överklagandet som en YouTuber, till exempel, att ha en kombinationsskärm och streaming-enhet om man ofta strömmar i fältet och inte vill jonglera flera enheter”, säger Hill . ”Återigen är dock den nischen inte så många människor.” En annan knock mot Xperia Pro är att för YouTubers och andra mobila videotillverkare kommer en vanlig telefon att göra allt. IPhone 12 har till exempel också en bra inbyggd videokamera, tillsammans med dess 5G-anslutning. En dedikerad kamera kan vara bättre, men är den ”bättre nog”?

Telefoner är datorer

Smartphones har gått från specialiserade enheter till flerfunktionsdatorer till att vara specialiserade enheter än en gång. Sonys satsning är intressant, men bristen på 5G-täckning i stora delar av världen, tillsammans med onödig inkludering av en sådan högupplöst skärm, ger en obalanserad enhet.

Xperia PRO strömmar videoinnehåll från kameran den är ansluten till med HDMI

Vi kan dock förvänta oss fler av dessa specialiserade telefoner i framtiden, eftersom tillverkarna kämpar för en del av marknaden. ”I USA. Apple, Samsung och LG har ungefär 80% av marknaden och lämnar massor av andra företag att slåss om de återstående 20%”, säger Hill. ”Det enda sättet att lyckas i den typen av miljö är att hitta ett eget specialhörn. Och jag tror att fotografer och videografer är vettiga som specialkunder att driva. Jag är bara inte medveten om några produkter som verkligen har lyckades med det målet. ”