Saltar al contenido

5 Skadliga robotar och hur man undviker dem

25 de junio de 2021
rise of the machines as robot gets ready to work after being assembled 1021826290 5b999a6fc9e77c0050726e41

En webbrobot eller internetrobot, vanligtvis kallad «bot», är en programvara som utför repetitiva jobb. Bots indexerar sökmotorer och analyserar information från webbtjänster. Chatbots kan till och med svara på användarnas frågor om en produkt eller tjänst. Även om det finns hjälpsamma bots finns det också skadliga bots som är utformade för att infiltrera ditt system och stjäla information. Här är en titt på fem typer av skadliga robotar, hur man känner igen dem och hur man skyddar sig.

Spambots och Spimbots

Spambots syftar till att bombardera din inkorg med skräppostmeddelanden eller avbryta dina chattmeddelanden med oönskade snabbmeddelanden («spim»). Vissa skrupelfria annonsörer använder spambots för att rikta in sig på individer baserat på demografisk information som erhållits från användarens profil. Dessa bots är vanligtvis lätta att upptäcka eftersom de vanligtvis inte försöker engagera dig i konversation. Istället skickar de ofta en länk för att klicka på tillsammans med någon krok för att få dig intresserad. Spambots mål är att sprida skräppostmeddelanden över hela internet. När de är mest godartade bombarderar de dig med oönskade annonser och länkar. I värsta fall innehåller de nedladdningar av skadlig programvara och försöker upprätthålla bedrägerier.

Webrobotar som representerar spamrobotar

Zombie Bots

En zombie-bot är en komprometterad dator som har blivit ett verktyg för någon skändlig enhet som kontrollerar den tillsammans med hundratals eller tusentals andra datorer som en del av ett botnet. Cyberkriminella använder dessa zombiedatorer för att samordna storskaliga attacker där alla zombiedatorer agerar i samförstånd och utför de primära botnetägarens kommandon. Dessa infektioner kan vara svårt att upptäcka och utrota. Många ägare av zombie-bot-infekterade datorer vet inte ens att deras datorer är infekterade.

Zombie-datorer anslutna till ett botnet

Skadlig fildelningsbots

Användare av peer-to-peer-fildelningstjänster har nästan säkert stött på skadliga fildelningsbots. Dessa bots tar användarens frågeterm (dvs. en film- eller sångtitel) och svarar på frågan och säger att de har filen tillgänglig och ger en länk till den. I verkligheten tar boten sökfrågen, genererar en fil med samma namn (eller liknande namn) och injicerar sedan en skadlig nyttolast i den falska filen. Den intet ont anande användaren laddar ner den, öppnar den och infekterar omedvetet sin dator.

Begreppet skadlig fildelning med en datoranvändare på ena sidan och en skadlig bot i andra änden

Skadliga chatterbots

Webbplatser och appar för dejtingtjänster är ofta tillflyktsort för skadliga chatterbots. Dessa chatterbots låtsas vara en person, som efterliknar mänsklig interaktion och ofta lurar människor på andra sidan. Många människor faller för dessa skadliga chatterbots och inser inte att de är skadliga program vars mål är att få personlig information, inklusive kreditkortsnummer, från intet ont anande offer.

Flicka som kommunicerar på den skadliga bedragaren i en tecknad filmillustration

Bedrägeribotar

Bedrägeribotar är en allmän kategori som innehåller många typer av bots som syftar till att bluffa intet ont anande människor för ekonomisk vinst. Många sådana robotar är mer som manus som genererar falska klick för annonsintäktsprogram, skapar falska användare för utdelningar eller till och med genererar tusentals falska röster för något som skaparen är för eller emot.

Internetbedrägeribot som ses i ett hav av siffror

Skydda dig från skadliga bots

Det är viktigt att vara medveten och vara vaken när du interagerar på internet. Eftersom många antivirusprogram inte upptäcker botnet-relaterad programvara, överväga att installera och använda en «second opinion» -skanner, till exempel Malwarebytes, för att se om ditt primära antivirusprogram saknade något. Malwarebytes uppdateras ofta och kan upptäcka många skadliga programformer som traditionella virusscannrar saknar. Var också mycket försiktig med att klicka på länkar eller lämna ut personlig information när du chattar online med främlingar, oavsett om det är en dejtingsapp eller webbplats eller ett socialt nätverk. Även när du kommunicerar på Facebook, om du märker något udda med en fråga som din vän ställer dig, ring eller sms till dem för att se om det verkligen är dem.