Saltar al contenido

Allt du behöver veta om det mindre kommandot

16 de septiembre de 2021
Yl34ycYiDw 8465994b08434db39e575817241c880b

De mindre kommandot är en mer kraftfull version av Mer kommando som visar information till terminalen en sida i taget. Många av omkopplarna är desamma som de du använder med kommandot mer, men massor av extra är också tillgängliga.

Så här använder du kommandot ‘mindre’

Visa en textfil med kommandot less genom att skriva följande i ett terminalfönster: mindre filnamn

Om filen har fler rader än utrymme på skärmen visas ett enda kolon (:) längst ner, och du har ett antal alternativ för att gå vidare genom filen. Det mindre kommandot fungerar med utdata som ledas genom ett annat kommando. Till exempel: ps -ef | mindre

Ovanstående kommando visar en lista över processer som körs, en sida i taget. Tryck på mellanslagstangenten eller F för att bläddra framåt.

Ändra antalet rullade rader

Som standard rullar det mindre kommandot en enda sida i taget. Ändra antalet rader som rullar när du trycker på blanksteget och F genom att trycka på siffran direkt innan du trycker på knappen. Till exempel, ange 10 följt av antingen mellanslag eller F för att gå framåt på skärmen med 10 rader.

Om du vill ange detta värde som standard anger du numret följt av Z nyckel. Om du vill bläddra en rad i taget trycker du antingen på Stiga på, e eller j nycklar. Ändra standard så att det rullar ett visst antal rader genom att ange ett nummer före de angivna knapparna. Till exempel, ange 5 Innan e för att få skärmen att rulla 5 rader varje gång. Om du vill bläddra tillbaka listan använder du b nyckel. Till skillnad från kommandot mer fungerar rullning med både filer och piped output. Du kan också rulla horisontellt med vänster och höger piltangenter.

Visa utmatningen igen

Använd små bokstäver r för att måla om skärmen eller en versal R för att måla om skärmen, kassera eventuell utmatning som du har buffrat.

Flytta till en specifik position i en fil

För att återgå till början av utmatningen, tryck på gemener g. För att gå till slutet, tryck på versaler G. För att gå till en specifik rad, ange ett nummer innan du trycker på g eller G nycklar.

Letar efter ett mönster

Leta reda på text i utdata med hjälp av framåt-snedstreck-tangenten följt av den text du vill söka eller ett vanligt uttryck. Till exempel, /»Hej världen» kommer hitta Hej världen. För att söka efter filen, ersätt snedstrecket med ett frågetecken. Till exempel, ?»Hej världen» kommer hitta Hej världen tidigare utmatats till skärmen.

Hur man lämnar mindre

För att avsluta kommandot mindre, tryck på q. Mindre stöder ganska många switchar. Springa mindre -hjälp eller man mindre för ytterligare information.