Saltar al contenido

Så här konfigurerar du Linux -fildelning med Samba

13 de agosto de 2021
office 2717014 1920 5c23983946e0fb00012202f3

Linux skapades för att vara på ett nätverk, varför det erbjuder en hög nivå av säkerhet och flexibilitet. Om du har flera datorer i ett enda nätverk kan du behöva dela mappar från ditt Linux -skrivbord. Tack vare Linuxs inneboende flexibilitet kan du enkelt göra detta med hjälp av Samba.

Vad är Samba?

Samba är Linux -implementeringen av Server Message Block (SMB) -protokollet, som används för nätverksfildelning. I Windows -operativsystemet kallas detta helt enkelt SMB. Samba är gratis, öppen källkodsprogramvara som är lätt tillgänglig för installation från de flesta standardförråd. Samba, som ursprungligen utvecklades av Andrew Tridgell, tillhandahåller fil- och utskriftstjänster och kan (från Samba version 4) integreras med en Microsoft Windows Server -domän (antingen som en domänkontrollant eller som en domänmedlem). För vissa Linux -skrivbordsdistributioner är installationen av Samba några snabba klick från framgång. Innan vi undersöker hur man ställer in det på det enkla sättet, låt oss gå den andra vägen. Vi kommer att demonstrera genom att dela filer mellan Elementärt operativsystem och Ubuntu Desktop 18.04.

Hur man installerar Samba

Det bör noteras att på Ubuntu Desktop iteration av Linux behöver du inte gå igenom den manuella processen för att installera Samba. Eftersom detta inte är fallet för varje Linux -skrivbord, låt oss installera.

 1. Logga in på ditt Linux -skrivbord och öppna ett terminalfönster.

 2. Uppdatera och uppgradera med kommandot: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

 3. När uppgraderingen är klar startar du om skrivbordet (endast nödvändigt om kärnan är uppgraderad). Installera Samba med kommandot: sudo apt -get install samba -y

  class = «ql-syntax»>

  Installera Samba på Linux.

 4. Starta och aktivera Samba med kommandona: sudo systemctl start smbd
  sudo systemctl aktivera smbd

  typ = «kod»>

 5. Samba är nu redo att konfigureras.

Hur man konfigurerar Samba

Samba är inte så svårt att konfigurera. När du använder GNOME på Ubuntu Desktop behöver du inte bry dig om att konfigurera Samba manuellt via en konfigurationsfil. På Elementary OS (och andra distributioner) krävs det dock att konfigurera Samba från en textbaserad konfigurationsfil. Här är hur:

 1. Öppna ett terminalfönster på skrivbordet.

 2. Ge kommandot: sudo nano /etc/samba/smb.conf

 3. Leta upp linjen arbetsgrupp = WORKGROUP och ändra det till något unikt (eller, om du redan har en arbetsgrupp i ditt nätverk, ändra det till det).

  arbetsgrupp = WORKGROUP

 4. Lägg till raden under arbetsgruppslinjen netbios namn = NAME (Där NAME är namnet eller värdnamnet på din stationära dator).

 5. Låt oss säga att du vill dela mappen Dokument i din hemkatalog (vi kallar det /home/jack/Documents, så de som använder resursen kan skapa nya mappar och filer. Längst ner i smb.conf -filen lägger du till: comment = NAME Documents
  sökväg =/home/jack/Documents
  skrivbart = ja
  bläddrande = ja
  gäst ok = ja
  skapa mask = 0775

  type = «code»> Där NAME är samma namn som du använde för alternativet netbios. Spara och stäng filen smb.conf.

 6. Därefter måste du lägga till din användare till Samba. Detta görs med följande två kommandon: sudo smbpasswd -a $ USERNAME
  sudo smbpasswd -e $ USERNAME

  type = «code»> Du kommer först att bli ombedd att ange ditt sudo -lösenord och sedan skriva och verifiera ett nytt SMB -lösenord för användaren.

  Alternativ förklaras

  I kommandona ovan lägger alternativet -a till användaren och alternativet -e möjliggör användaren.

 7. Slutligen starta om Samba med kommandot sudo systemctl starta om smbd.

Om du vill lägga till mer än bara en delning, skapa den nya under [Documents] dela, med samma konfigurationsmodell.

Skapa en Samba -delning med Ubuntu Desktop

Du bör nu kunna ansluta till den nyskapade Samba -resursen från alla skrivbordsfilhanterare i ditt nätverk som stöder SMB -protokollet (som är de flesta av dem). Hur detta görs beror på vilket operativsystem som ansluter till Samba -resursen och vilken filhanterare som används. Om Ubuntu Desktop är din valda distribution är det mycket enklare att skapa en Samba -aktie. Vi delar samma katalog (/home/jack/Documents). Gör så här:

 1. Öppna filhanteraren.

 2. Högerklicka på Dokument mapp och klicka Delning av lokalt nätverk från menyn.

  Delning av lokalt nätverk

 3. Markera kryssrutan för i det resulterande fönstret Dela den här mappen och markera sedan rutorna för Låt andra skapa och ta bort filer i den här mappen och Gäståtkomst.

  Mappdelning

 4. Skriv en beskrivande kommentar i Kommentar avsnitt (valfritt).

 5. Tryck Skapa delning.

  1628817961 293 Sa har konfigurerar du Linux fildelning med Samba Skapa delning» class=»lazyload» id=»mntl-sc-block-image_1-0-101″ >

 6. Tryck på när du uppmanas Lägg till behörigheterna automatiskt.

  Lägg till behörigheterna automatiskt

 7. Du ska nu kunna komma åt/home/jack/Documents från valfri skrivbordsfilhanterare i ditt nätverk.