
Apple levererar ett praktiskt program för att arbeta med hårddiskar som heter Disk Utility, men det saknar ett verktyg för att defragmentera de enheter som är anslutna till din Mac. Anledningen: En Mac som kör någon version av OS X senare än 10.2 eller macOS behöver inte defragmenteras. OS X och macOS har sina egna inbyggda skyddsåtgärder som förhindrar att filer blir fragmenterade i första hand. Informationen här avser Mac OS X version 10.2 och senare samt alla versioner av macOS.
Anti-fragmentering är inbyggd
Mac: s HFS + -filsystem försöker att inte använda nyligen frigjort filutrymme på en disk. Istället letar det efter stora lediga områden som redan finns på enheten och därigenom undviks fragmentering av filer bara för att passa dem i tillgängligt utrymme. Mac OS samlar dynamiskt grupper med små filer och kombinerar dem automatiskt till stora områden på din disk. Processen med att skriva filerna till en ny större plats defragmenterar alla filer i gruppen. OS X och macOS implementerade Adaptivt kluster för het fil, som övervakar ofta åtkomna filer som inte ändras (skrivskyddad) och sedan flyttar dessa ofta åtkomna filer till en speciell hetzon på startdisken. Under processen att flytta dessa filer defragmenterar operativsystemet dem och lagrar dem i det område på enheten som har snabbast åtkomst. När du öppnar en fil kontrollerar Mac om den är mycket fragmenterad (mer än 8 fragment). Om så är fallet defragmenterar operativsystemet filen automatiskt. Resultatet av alla dessa skyddsåtgärder är att en modern Mac sällan, om någonsin, behöver ha sitt diskutrymme defragmenterat. Det enda verkliga undantaget från detta är när din hårddisk har mindre än 10% ledigt utrymme. Vid den tidpunkten kan operativsystemet inte utföra sina automatiska defragmenteringsrutiner, och du bör överväga att ta bort filer eller utvidga din lagringsstorlek.
Finns det någon anledning att inte defragmentera min Mac-enhet?
Vissa typer av uppgifter kan dra nytta av defragmenterade enheter – specifikt datainsamling och manipulation i realtid eller nästan i realtid. Tänk på video- eller ljudinspelning och redigering, komplex vetenskaplig datainsamling eller arbeta med tidskänslig data. Detta gäller endast standardhårddiskar. Om du använder en SSD eller en Fusion-enhet ska dess data aldrig defragmenteras. Om du gör det kan det leda till skrivförstärkning, en vanlig orsak till för tidigt fel på SSD. SSD-enheter har ett begränsat antal skrivningar som kan utföras. Du kan tänka på det som att minnesplatsen i SSD blir skör med åldern. Varje skrivning till en minnesplats ökar cellens ålder.
Kommer defragmentering att skada min enhet?
Som vi nämnde kan defragmentering av en SSD eller någon flash-baserad lagringsenhet (detta inkluderar Fusion-baserade enheter som använder en liten SSD / flash-enhet tillsammans med en vanlig hårddisk) leda till för tidigt fel genom att öka mängden slitage (skrivning och avläsning av lagringsceller). När det gäller en konventionell hårddisk, som använder en mekanisk roterande tallrik, finns det ingen betydande risk för skada vid defragmentering. Det enda negativa är den tid det tar att utföra defragmenteringen.
Vad händer om jag bestämmer att jag verkligen behöver defragmentera?
Tredjepartsverktyg som Drive Genius 4 kan defragmentera din Macs enheter. Det inkluderar också möjligheten att övervaka enhetens hälsa och reparera de flesta hårddiskproblem.