Saltar al contenido

Rengör ditt Apple MacBook-tangentbord

6 de mayo de 2023
GettyImages 981522310 558f42416d7545c7908e359a3d1594e6

Som med vilken apparat eller teknik som helst, räcker rutinunderhåll på ditt MacBook-tangentbord långt. Gör några pass på att ta hand om din MacBook var sjätte månad eller så, och det kommer att löna sig i det långa loppet. Att underhålla ett rent tangentbord verkar vara en tillräckligt enkel uppgift. Här är några tips för att hjälpa till att rengöra och underhålla ditt MacBook-tangentbord.

Hur du rengör ditt MacBook-tangentbord med tryckluft

Tryckluft är det rekommenderade sättet att rengöra ditt MacBook-tangentbord, såväl som Mac-datorn och dess tillbehör. Innan du sprejar ner din MacBook, stäng av den och koppla loss allt som är anslutet till USB-porten eller andra portar. Ta också bort tangentbordsskyddet, om du använder ett.

  1. Med din MacBook öppen, håll den i ungefär en 75-graders vinkel så att tangentbordet är nästan vertikalt.

  2. Spraya tangentbordet med en burk med tryckluft. Flytta i ett sicksackmönster från vänster till höger för att lossa eventuellt damm eller smulor som kan fastna i nycklarna.

  3. Vrid datorn 90 grader så att Flik och Caps Lock nycklar är överst.

  4. Upprepa samma sick-zaggande rörelse med den komprimerade luften, återigen flytta uppifrån och ner, från vänster till höger.

    spraya nycklar med tryckluft

  5. Rotera MacBook och upprepa processen en sista gång, med Flik och Caps Lock på botten.

  6. Dra slutligen en luddfri mikrofiberduk över tangentbordets yta för att torka bort allt som finns kvar på tangentbordet.

Mikrofiberdukar är billiga, kan användas för en mängd olika rengöringsuppgifter och kan återanvändas efter tvätt.

Hur man rengör MacBook-tangentbordet med hjälp av alkohol och rengöringsslem

Om du har klibbighet eller rester på ditt MacBook-tangentbord kan du behöva en djupare rengöring. Dina två bästa alternativ är att rengöra slem eller tvättsprit.

Rengörande Slime

Rengörande slem är en klibbig goop som kan ta sig djupt ner i sprickor för att dra ut fångade partiklar och damm från ditt tangentbord. Tryck försiktigt ner slime på tangentbordet och dra sedan tillbaka det. Om det görs på rätt sätt kommer det att ta med sig enorma mängder smuts. Precis som när du använder tryckluft, se till att din dator är avstängd och att allt är urkopplat från den innan du startar processen.

Rengöringssprit

Om något envist har fastnat på en specifik nyckel kan alkohol vara det bästa alternativet. Tillsätt några droppar på en bomullspinne och applicera den på de stötande områdena på ditt tangentbord. Se till att tvättsprit inte sipprar in under nycklarna. Håll den endast på ytan av nycklarna.

Om ett rent MacBook-tangentbord inte fungerar, få det reparerat

Om ditt tangentbord fortfarande har problem även efter att du har använt dessa rengöringsmetoder, finns det förmodligen något större att oroa sig för där inne. Boka ett möte med Apple Genius Bar och ta med din MacBook till en lokal Apple-butik, eller kolla online för att få den reparerad om det inte finns några Apple Stores i närheten. Kontrollera om din MacBook fortfarande är under garanti också. Om det har allvarliga problem kan du behöva skicka in det för reparation.