Saltar al contenido

Hur du håller ditt Mac -tangentbord och mus ren

3 de agosto de 2021
GettyImages 475639554 1aa2da0572fe43c882b6b95dab078877

Vad man ska veta

 • Doppa en mikrofiberduk i rent vatten och gnid försiktigt med musen. Applicera inte vatten direkt på musen.
 • Fukta en ren mikrofiberduk med vatten och rengör den platta ytan på styrplattan och torka den sedan med en torr mikrofiberduk.
 • Använd tryckluft eller linda en tandpetare med ett enda lager av mikrofiberduken för att rengöra mellan tangentbordstangenterna.

Den här artikeln förklarar hur du rengör din Macs mus, styrplatta och tangentbord.

Rengör din Mac -mus

Oavsett vilken typ av mus du använder rengörs kroppen på ett liknande sätt för att ta bort oljor, till exempel fingeravtryck.

 1. Torka av muskroppen med mikrofiberduken.

 2. För envisa fläckar doppar duken i rent vatten och gnider musen försiktigt.

 3. Applicera tryck för att skrubba smutsiga fläckar på musen. Tryck bara inte på något rullhjul, lock eller spårningssystem.

Applicera inte vatten direkt på musen eftersom det kan droppa in i musens inre funktioner där känslig elektronik finns.

Städtillbehör

Börja med att stänga av din Mac och koppla ur musen, styrplattan och tangentbordet om de är trådbundna kringutrustning. Ta bort batterierna om tangentbordet, musen eller styrplattan är batteridriven. Ha följande saker till hands:

 • Mikrofiberduk
 • Burk med tryckluft med munstyckshalm
 • Rent vatten. Det behöver inte renas eller destilleras.
 • Bomullspinnar eller liknande rengöringsmedel
 • Tandpetare eller liknande

Särskilda överväganden

Vissa mustyper kräver extra uppmärksamhet.

Mighty Mouse

Om du använder en Apple Mighty Mouse måste rullbollen också rengöras. Fukta mikrofiberduken lätt och rulla rullbollen mot duken. Du kan också rengöra rullbollen med en bomullspinne. När rullbollen är ren, använd burken med tryckluft för att blåsa ut damm och smuts inifrån brunnen där rullbollen sitter. Luften torkar också rullbollen efter att du har rengjort den.

Magisk mus

Om du har en Apple Magic Mouse är rengöringen mycket förenklad. När du har rengjort beröringsytan med en våt eller torr mikrofiberduk, kör du mikrofiberduken längs de två styrskenorna på botten av den magiska musen. Om din magiska mus verkar ha spårningsfel, det vill säga att muspekaren stannar eller hoppar omkring, använd burken med tryckluft för att rengöra runt spårningssensorn på botten av den magiska musen.

Andra möss

Om du använder en mus från tredje part, följ tillverkarens rekommenderade rengöringsinstruktioner och rengör musen. I allmänhet använder du en mikrofiberduk för att rengöra utsidan av musen. Om musen har ett rullhjul kan du upptäcka att den rutinmässigt blir igensatt av skräp. Använd bomullspinnar för att rengöra rullhjulet och burken med tryckluft för att rengöra runt rullhjulet. I värsta fall kan du behöva öppna musen för att komma åt den optiska sensorn i rullhjulssystemet. Alla möss öppnas inte lätt, och vissa är svåra att sätta ihop igen när de öppnats. Utför inte musoperationer om du inte redan har en ny mus tillgänglig och inte har något emot att leta efter den lilla våren som seglade över rummet.

Apple Trackpad

Om du använder en styrplatta snarare än en mus kommer du att upptäcka att de är ännu enklare att rengöra:

 1. Ta ut batterierna från en trådlös styrplatta. Om du använder en trådbunden styrplatta, koppla ur den. Om styrplattan är inbyggd på din bärbara dator, stäng av den bärbara datorn och koppla ur den om den är inkopplad.

 2. Fukta en ren mikrofiberduk med vatten och rengör den platta ytan på styrplattan.

 3. Torka styrplattan med en torr mikrofiberduk.

Spraya inte vätska på styrplattan.

Rengör ett trådlöst eller USB -tangentbord från Apple

Så här rengör du ett Mac -tangentbord:

 1. Koppla bort tangentbordet från datorn eller ta ut batterierna från ett trådlöst tangentbord.

 2. Rengör tangentbordets yta med en mikrofiberduk. Linda en tandpetare med ett enda lager av mikrofiberduken för att rengöra mellan knapparna.

 3. För envisa ytor, fukta trasan med rent vatten, men se till att inte få fukt i några öppningar. Spraya aldrig vätska på tangentbordet.

 4. Använd burken med tryckluft för att blåsa ut ytterligare skräp från knapparna.

Om tangentbordsspill

Tangentbord och vätskor kommer inte överens. Om du spiller vatten eller vätska på ett tangentbord, stäng av det eller koppla ur det omedelbart. Torka av synlig vätska och vänd den upp och ner för att tömma på en mjuk trasa i minst 24 timmar innan du försöker använda den. Du kanske behöver ett nytt tangentbord. Om spillet finns på ett bärbart tangentbord, stäng av den bärbara datorn omedelbart och ta datorn till en Apple Store eller auktoriserad Apple -serviceleverantör för reparation. Hela datorn är i fara.

Rengör en fast nyckel på en bärbar dator

När ditt MacBook- eller MacBook Pro -tangentbord har en knapp som inte svarar eller som fastnar när du trycker på den, ta ut tryckluften med sugröret fäst vid munstycket för precisionskontroll.

 1. Håll den bärbara datorn i en vinkel så att tangentbordet är nära vertikalt.

 2. Spraya tangentbordet (eller en enda fast tangent) med tryckluften i ett vänster-till-höger och baksicksackmönster.

 3. Vrid Mac -datorn 90 grader till höger sida och spraya tangentbordet eller tangenten med tryckluft medan du flyttar luften i ett sicksackmönster.

 4. Vrid den bärbara datorn 180 grader till vänster och upprepa sprutprocessen.

Denna process fungerar också på alla externa tangentbord. Apple rekommenderar att du tar ditt tangentbord till en Apple Store eller Apples auktoriserade tjänsteleverantör för service om tryckluften inte löser problemet med fasta tangenter.

Varför rengöra ditt Mac -tangentbord och mus?

Dagen du packade upp och började arbeta med din nya Mac markerade dagen då din Macs tangentbord och mus eller styrplatta fungerade som bäst. Från den dagen har små smuts, damm och smuts byggts upp på dessa ofta använda kringutrustning. Uppbyggnaden av skräp får långsamt musen att känna sig mindre lyhörd och kan till och med få ditt tangentbord att missa ett eller två tangentklick då och då. Du kan naturligtvis alltid köpa ett nytt Mac -tangentbord, men ofta rengöring av ditt nuvarande kan hålla det användbart en bra stund.