Saltar al contenido

Hur man kan bli av med ett virus på en Mac

11 de julio de 2021
how to remove virus mac hero image 5c02595c46e0fb00016cf78e

Även om Mac-datorer är mindre utsatta för virus än datorer, är de inte immuna mot skadlig kod, adware och andra gissningar. Om du misstänker att något slags skadligt program har infekterat ditt system, här kan du identifiera problemet och rensa upp alla OS X- eller macOS-datorer.

Hur man vet om ditt system är infekterat

Din Macs beteende ger ledtrådar om att den har smittats. Till exempel går maskinen långsammare än vanligt, dess fläktar körs ständigt, den slutar svara eller startar plötsligt om. Om du hittar webbläsartillägg, verktygsfält eller plugin-program som du inte installerade, märker applikationer från tredje part som du aldrig har bett om, eller om webbläsarens inställningar har mystiskt förändrats är skadlig programvara troligen den skyldige. En infektion med adware avslöjar sig med oväntade annonser och popup-fönster på skrivbordet, webbläsarens startsida eller andra webbplatser du besöker. Generellt pekar konsekvent udda, oförklarliga beteenden, särskilt i förhållande till internetaktivitet, till en infektion med skadlig kod.

Typer av infektioner

En mängd olika buggar och skadlig programvara kan infektera din Mac, men borttagningsprocessen är i allmänhet densamma. Att förstå villkoren kan vara till hjälp.

Skadlig programvara

Skadlig programvara, förkortad för skadlig programvara, är all programvara som avsiktligt skadar en dator eller utför användarfientliga åtgärder. Det är en samlingsperiod som inkluderar:

 • Adware, som visar oönskade annonser.
 • Spionprogram, som spårar ditt beteende.
 • Ransomware, som krypterar dina användarfiler och kräver betalning för att dekryptera dem.
 • Trojaner, som verkar oskyldiga på ytan men innehåller dolda problem.

Potentiellt oönskad programvara (PUP)

Ett potentiellt oönskat program kan utföra en värdefull funktion, men det kommer med oönskade biverkningar. En PUP kan ändra din hemsida och sökmotor, lägga till skadlig kod på din dator eller stjäla din kreditkortsinformation när du betalar för programmets tvivelaktiga «tjänst». Ofta installerar människor PUP: er eftersom de luras av oärliga annonser eller klickar igenom installationsstegen utan att läsa dem. PUP är den vanligaste typen av skadlig kod som finns på Mac.

Virus

Ett virus sprider sig från dator till dator som en sjukdom och fäster vid andra filer för att infektera fler och fler enheter. Virus använder internet, lokala nätverksanslutningar eller USB-enheter för att sprida sig. Det finns några steg att ta för att städa upp ditt system och ta bort oönskad skadlig kod för gott. Mac-virus är praktiskt taget okända, men termen har blivit ett generiskt ord för att beskriva alla typer av infektion med skadlig kod.

Döda löpande processer

Det första steget i att spåra och eliminera en dålig aktör i ditt system är att stänga appar och processer. Här är hur:

 1. Öppna Aktivitetsövervakaren.

 2. Leta efter okända applikationer. Om du inte är säker på vad du letar efter kan du läsa Malwarebytes lista över aktuella virus och skadlig kod för Mac eller kolla in en lista över äldre buggar.

 3. Om du hittar skadlig programvara listad i Aktivitetsövervakaren väljer du applikationen och väljer Avsluta processen ikonen till vänster i toppmenyn (det ser ut som ett stoppskylt med ett X).

 4. På frågan om du är säker på att du vill avsluta processen väljer du Sluta.

Hitta och avinstallera det skadliga programmet

Därefter är det dags att hitta och avinstallera det oönskade programmet. Även om du inte såg någon skadlig kod i Aktivitetsövervakaren, gå fortfarande igenom den här processen.

 1. Öppna Applikationer mapp.

 2. Om du känner till namnet på skadlig programvara, hitta programmet i listan. Om du inte är säker på namnet, leta efter något misstänkt program som du inte kommer ihåg att installera. Var uppmärksam på nya mappar och nyligen installerade applikationer.

 3. Hitta programmets programmapp. Högerklicka på mappen och välj Flytta till papperskorgeneller dra den till papperskorgen.

  Flytta skadlig programvara till papperskorgen

 4. Töm papperskorgen.

Ta bort inloggningsobjekt

Inloggningsobjekt är program som startas automatiskt när din dator startar. Om du ser programmets fönster så snart du loggar in på din Mac är det ett inloggningsobjekt. Malware ställer ofta in sig som ett inloggningsobjekt så att det kan starta om varje gång din dator startar. Så här hittar du och tar bort dem:

 1. Från Äpple menyn, välj Systeminställningar.

  Kommandot Systeminställningar under Apple-menyn

 2. Välj Användare och grupper.

  Användare och grupper i Systeminställningar

 3. Välj Inloggningsobjekt flik.

  Fliken Inloggningsobjekt

 4. Om du ser något i listan som du inte känner igen, eller om du ser känd skadlig kod, markerar du objektet och väljer Avlägsna (minus tecken) ikonen längst ner.

Rengör dina webbläsare

Många former av adware och malware installerar någon form av webbläsartillägg eller ändrar webbläsarinställningarna på något sätt. Vanligtvis ändrar de din startsida, sökmotor eller ny fliksida. Så här ser du till att dina webbläsare är rena.

 1. I Chrome väljer du Mer ikon (tre vertikala prickar).

  Mer ikon

 2. Välj inställningar.

  Inställningar i Chrome-menyn

 3. Klick Tillägg.

  1625962126 710 Hur man kan bli av med ett virus pa en Tillägg» class=»lazyload» id=»mntl-sc-block-image_1-0-104″ >

 4. Undersök dina tillägg och se till att du vet vad var och en gör.

  Skärmdump av Chrome-tillägg

 5. Om du hittar ett tillägg som inte borde finnas, välj Avlägsna.

 6. Titta sedan på din webbläsare och internetinställningar. Gå till Chrome i Chrome inställningar > Sökmotor och se till att sökmotorn och webbläsarinställningarna är vad du vill. Om inte, välj Hantera sökmotorer och ta bort alla oönskade sökmotorer.

  1625962126 374 Hur man kan bli av med ett virus pa en Sökmotor» class=»lazyload» id=»mntl-sc-block-image_1-0-116″ >

  I Chrome, gå också till inställningar > Standard webbläsare och se till att din webbläsare är vald.

 7. Upprepa denna process för varje webbläsare som är installerad på din dator.

Kör en skadlig programvara

För att se till att du har tagit bort alla skadliga programvaror, kör en pålitlig scanner för skadlig programvara som Malwarebytes. Malwarebytes söker igenom ditt system efter känd skadlig kod. Om det finns farliga filer överförs de till Karantän avsnitt där de kan raderas.

 1. Besök Malwarebytes webbplats och välj Gratis nedladdning.

  Malwarebytes webbplats

  I Malwarebytes gratisversion måste du köra programvaran manuellt för att ta bort adware och skadlig kod. Den betalda versionen blockerar automatiskt skadlig programvara som försöker komma åt din enhet.

 2. Från Nedladdningar väljer du mappen PKG fil.

 3. Ett Installera Malwarebytes för Mac fönstret öppnas. Välj Fortsätta några gånger för att gå vidare.

  Skärmdump av installationen av Malwarebytes

 4. Välj Hålla med att godkänna licensvillkoren.

 5. Välj Installera, ange de lokala administratörsuppgifterna och välj Installera om igen.

  Installerar Malwarebytes

 6. Välj Stänga när installationen är klar.

 7. Välj Komma igång.

  Skärmdump av installationen av Malwarebytes

 8. Välj Personlig dator och välj sedan Använd Malwarebytes Free.

 9. Ange din e-postadress om du vill få uppdateringar och välj sedan Öppna Malwarebytes gratis.

 10. Välj Skanna för att börja söka efter skadlig kod.

  Skärmdump för skanning av Mac efter skadlig kod med Malwarebytes

 11. När skanningen är klar ser du en lista över hittad skadlig kod eller ett meddelande om att din Mac är fri från skadlig kod.

 12. Välj Karantän.

  Malwarebytes hittade skadlig kod

 13. Malwarebytes tar bort de problematiska filerna. Du kan behöva starta om datorn.

  Skärmdump av efterbehandling av Malwarebytes

Extra: Tips för att förbli skadlig programvara

Även om macOS har några inbyggda säkerhetsfunktioner är det viktigt att ändra dina surfvanor för att vara skadlig. Här är några tips:

 • Undvik opålitliga nedladdningar, särskilt torrents från webbplatser som BitTorrent.
 • Var alltid medveten om vad du installerar. Läs varje ord i ett installationsprogram för att undvika att oavsiktligt samtycka till att installera oönskad programvara.
 • Håll din programvara uppdaterad. Ladda ner alltid de nya versionerna av macOS, särskilt säkerhetsuppdateringarna.