Saltar al contenido

iPad Pro vs MacBook Pro: Vad är skillnaden?

30 de junio de 2021
iPad Pro vs MacBook Pro 1d16280170a8448ba799c07305820d95

Apples iPad Pro och MacBook Pro används ofta för att utföra samma uppgifter. Du kan använda dem för att surfa på nätet, handla online, skicka e-post, redigera videor eller spela spel. Trots detta har iPad Pro och MacBook Pro olika prioriteringar. De flesta användare kan förvänta sig att endera enheten hanterar daglig användning, men det finns situationer där den ena klart slår den andra. Här är vad du ska veta innan du köper.

Övergripande resultat

iPad Pro

 • Lätt, bärbar och mångsidig
 • Har en pekskärm med stöd för Apple Pencil
 • Enkelt, intuitivt gränssnitt
 • Multitasking är möjligt men begränsat
 • Begränsat stöd för externa enheter och skärmar

MacBook Pro

 • Perfekt för multitasking
 • Utmärkt filhantering
 • Gott om anpassning
 • Ingen pekskärm
 • Gränssnittet kan vara förvirrande

IPad Pro och MacBook Pro är likartade på många sätt, och mer i dag än tidigare. Apples magiska tangentbord för iPad Pro och tillägget av musstöd för iPadOS betyder att du kan använda iPad Pro som en bärbar dator. MacBook Pro-linjen byter till Apple Silicon, vilket förenar processordesign över Apple-produkter. Du kan dock inte göra en MacBook Pro till en surfplatta, och det lyfter fram en grundläggande skillnad. IPad Pro kan användas vid ett skrivbord, stå i en buss eller ligga i sängen. Du kan bara använda MacBook Pro på en plan yta. Vad MacBook Pro saknar mångsidighet får den anpassning. En MacBook Pro kan köra mer programvara eftersom den kan komma åt appar utanför sin egen App Store. Du kan gräva i alternativ som du inte hittar på någon iPad. MacBook Pro kan också ansluta till fler externa enheter samtidigt.

Användarvänlighet och mångsidighet

Ett foto av Apple iPad Pro som används med en Apple Pencil

Du kan använda en iPad men du känner dig bekväm och iPadOS anpassar sig efter hur du använder den. Om du vill byta från surfplatta till bärbar dator öppnar du inte en låda för att göra det valet. Fäst bara Magic Keyboard och börja skriva. Apples MacBook Pro, som kör macOS, är stolt över sin användarvänlighet jämfört med Windows. Det är av goda skäl. MacOS är tillgängligt och Apple har använt lärdomar från iOS framgång för design av macOS. Ändå spårar macOS sin härstamning tillbaka till den ursprungliga Mac OS som släpptes 1984. Apple designade den för användning vid ett skrivbord med tangentbord och mus av människor som är kunniga om hemdatorer. Apple har tagit bort friktion från macOS genom åren, men det kommer aldrig att skaka detta arv. En MacBook kommer alltid att vara mer komplex än en iPad. Du bör bara räkna det som ett negativt om du letar efter enkelhet.

Göra flera saker samtidigt

Ett foto av Apple MacBook Pro med flera öppna program

IPad Pro och MacBook Pro stöder båda multitasking, men MacBook Pro är favoriten. IPad Pro: s multitasking är rudimentär. Du kan öppna två appar sida vid sida i Split View eller använda en funktion som heter Slide Over för att placera en app ovanpå en annan. IPad Pro stöder också bild-i-bild, och iPad har flera pekgester som är utformade för att göra det enkelt att bläddra mellan appar. MacBook Pro har ingen gräns för antalet appar du kan öppna och använda. Du kan titta på flera videor samtidigt. Du kan exportera en video från Adobe Premiere Pro medan du chattar på Slack med kollegor, tittar på dina favorit-TV-serier och håller koll på inkommande e-post. IPad Pro: s externa skärmstöd är begränsande. Du kan ansluta den till en extern skärm, men iPad Pro speglar bara skärmen. Alla MacBook Pros kan utöka användbart visningsutrymme till minst en extern skärm och hantera flera aspekter och upplösningar.

Pekskärm och Apple Pencil Support

Ett foto av Apple Pencil som används för att rita på en iPad Pro

Den här är uppenbar. Varje iPad Pro har en pekskärm och stöd för Apple Pencil, något som ingen MacBook Pro har. De flesta kommer att se detta som en bekvämlighetsfråga, men för många annonser går det djupare. En iPad Pro med en Apple Pencil är ett kraftfullt digitalt skapande verktyg ur lådan. En MacBook Pro-ägare som letar efter liknande funktioner måste köpa en specialbyggd ritplatta som en Wacom Cintiq 22, vilket är dyrare än en iPad Pro. Även då är Wacom-installationen endast lämplig för användning vid ett skrivbord i en studio. Den som spenderar mycket tid med en penna vill ha iPad Pro. Det är ett oslagbart värde för artister.

Anpassning

MacOS är komplicerat men stöder omfattande anpassningar. Här är bara ett exempel på alternativ som är tillgängliga på en MacBook Pro som en iPad Pro inte låter dig röra vid.

 • Upplösning eller bildförhållande för en inbyggd eller extern skärm
 • Inställningar för filkatalog
 • Avancerade skrivar- eller skannerinställningar
 • Avancerad energihantering, t.ex. väckning på LAN eller kritisk batterinivå
 • Installation av appar som inte hämtats från App Store

IPad Pro stöder inte många funktioner, särskilt de som är relaterade till externa enheter. Du kan inte använda en iPad Pro som en filserver. Du kan använda den med trådbundna skrivare, men det är inte lätt att ställa in. IPad Pro stöder inte externa skannrar. Apples App Store spärrar virtualiseringsprogramvara så att du inte kan köra Windows eller Linux i en virtualiseringsapp. Vid den här tiden kanske du undrar, «vem bryr sig?» De flesta bryr sig inte om uppgifterna ovan. Det är ändå viktigt att veta om dessa begränsningar innan du köper eftersom iPad Pro kanske inte stöder den ena nischfunktionen du behöver.

Du kan inte koda på en iPad

På tal om begränsningar, här är en viktig. IPad Pro är inte ett verktyg för programmerare. IPad Pro stöder inte Xcode, den integrerade utvecklingsmiljön som Apple tillhandahåller apputvecklare. Det är ironiskt eftersom Xcode används för att skapa iPad-appar, men det finns inga tecken på att Apple planerar att ändra riktning på denna punkt. Du kan inte heller använda iPad Pro för att köra andra mjukvaruutvecklingsmiljöer. Från Microsoft BASIC till Unity-spelmotorn har du tur. IPad Pro kan komma åt Internet så att du kan komma åt onlineverktyg som GitPod. Dessa verktyg räcker dock inte för att tillfredsställa de flesta programmerare, och du behöver andra enheter för att testa ditt arbete korrekt.

Den slutliga domen

Valet mellan iPad Pro och MacBook Pro är ett val mellan tillgänglig mångsidighet eller kraftfull anpassning och funktioner. IPad Pro är intuitiv och enkel att använda, men ändå användbar för många användare i många situationer. En digital artist kommer att använda den annorlunda än en videograf, som kommer att använda den annorlunda än en spelare, men alla tre kommer att hitta iPad Pro enkel. MacBook Pro är komplex och anpassningsbar. Du kan utöka dess funktioner på kraftfulla sätt för att utföra specifika uppgifter som iPad inte kan göra. Du kan använda den för att vara värd för filer, skapa en app för iPhone eller iPad eller driva en trippelmonitor-arbetsstation, men du måste lägga ner lite arbete.