Saltar al contenido

Kan Mac-datorer få virus?

29 de junio de 2021
GettyImages 763156853 01412d931c3640918036a185b2f8d982

Under många år hävdade Apple-fans som använde Mac-datorer att deras datorer inte kunde smittas av ett virus. Men kan du få ett virus på Mac? Det enkla svaret är ja, men MacKeeper kommer inte att hjälpa dig att skydda dig mot ett virus. Ett virus är inget annat än ett datorprogram som installeras på din dator. Istället för att göra något produktivt som ett kalkylprogram eller en webbläsare är ett Mac-virus ett program som försöker göra något skadligt mot din dator.

Varför Mac-datorer är mindre benägna att få virus

När användningen av Mac-datorer blev mer vanliga började fler hackare rikta sin uppmärksamhet mot programmeringsvirus som kan attackera Mac-datorer. Det är lite svårare att kringgå Mac OS-säkerhet, men det är inte omöjligt. Hur skyddar Mac-användare bättre användare än Windows OS?

 • Filkontroll: När du försöker ladda ner en fil till din Mac genomsöker Mac-operativsystemet filen efter skadlig kod.
 • Godkänd programvara: Det är inte tillåtet att installera applikationer på din Mac som inte redan har godkänts av Apple och är digitalt signerade. Användarna kan dock kringgå detta skydd genom att hålla ned Ctrl när du öppnar appen.
 • Xprotect: När du försöker öppna ett program genomsöker Macs Xprotect-verktyg automatiskt programmet för att se om det finns på Apples lista över kända skadliga program.
 • Automatiska uppdateringar: Till skillnad från Windows-datorer där användare kan antingen sakta ner eller till och med helt inaktivera uppdateringar. På en Mac sker alla uppdateringar automatiskt och håller systemet omedelbart uppdaterat och korrigeras när Apple identifierar sårbarheter.
 • Sandlåda: Godkända Apple-applikationer är blockerade från att utföra åtgärder som inte är godkända av Apple.
 • Safari Anti-Phishing: Safari, Mac-standardwebbläsaren, har inbyggd anti-phishing-teknik som upptäcker bedrägliga webbplatser och blockerar sidan från att laddas. Webbläsaren tillåter endast den senaste versionen av plugin-program som QuickTime, Java och Silverlight.

Dessa utmaningar gör att de flesta hackare vänder sig till att skriva Windows-virus istället för att Windows är lättare att manipulera. Det finns dock några hackare som känner sig tvungna att fokusera på att skriva Mac-virus på grund av dess växande användarbas.

De vanligaste Mac-virusen

Vi vet att Mac-datorer kan få virus eftersom de senaste åren har det funnits stora.

Följande är de vanligaste skadliga applikationerna som fortfarande är ett hot mot Mac-system över hela världen.

 • Word Macro Virus: Ordmakron är skript som körs i Word, men makrovirus loggar faktiskt tangenttryckningar eller stjäl privat information från datorn.
 • Safari-virus: Ett stort hot mot Safari-användare är en skadlig kod som kallas Safari-get. När din dator är infekterad med den (vanligtvis genom att klicka på en dålig webblänk) kommer viruset att överbelasta din Mac och försöka frysa den med ett fönster som visar ett falskt Apple-tekniskt supportnummer för att stjäla din kreditkortsinformation.
 • Pirrit: Dold inuti spruckna versioner av Adobe Photoshop och Microsoft Office, kan detta virus få root-behörigheter och ladda ner ytterligare skadlig programvara.
 • Dok: Den här skadliga programvaran avlyssnar all webbtrafik för att skrapa din privata eller känsliga information.
 • Fruktfluga: Den här skadliga programvaran, en gång på ditt system, stjäl filer som bilder, känsliga poster och andra filer genom att fånga skärmdumpar och tar till och med bilder från datorns webbkamera.
 • MaMi: Infektionsvägen introducerades först 2018 och är vanligtvis antingen skadliga webbplatsannonser eller nätfiskeförsök. Programvaran ändrar DNS-inställningar för att omdirigera webbtrafik och fånga känslig information.

Det har funnits andra Mac-virus genom åren. I vissa fall var de helt enkelt skrämmande för att få användarna att tro att deras system hackades när de inte gjorde det. Men vad den här listan klargör är att en Mac kan få ett Trojan-virus, skadlig kod, maskar och alla andra hot som Windows-användare möter.

Hur du skyddar din Mac från virus

Eftersom det finns många skydd redan på plats om du äger en Mac är det ganska enkelt att vara säker från dessa hot. Det bästa sättet att undvika att skadlig kod och virus infekterar din dator är att hålla sig till endast med godkänd programvara från Mac-butiken.

Skärmdump av Mac Store

Följande åtgärder kan ytterligare säkerställa att din Mac förblir ren:

 • Webbläsaruppdateringar: Att hålla Safari helt uppdaterad säkerställer att du har de senaste versionerna av Java, Silverlight och andra webbläsartillägg. Dessa har säkerligen de senaste korrigeringarna som kan skydda dig från alla virus.
 • Appuppdateringar: Håll alla appar du använder på din Mac helt uppdaterade. Detta förhindrar att nya säkerhetsproblem blir ett hot.
 • Akta dig för nätfiske: När du får ett e-postmeddelande med en länk, var mycket försiktig med att klicka på den. Om det är från ett företag du gör affärer med, undvik att klicka på e-postlänken och logga in på företagets webbplats direkt istället.
 • Undvik sociala annonser: Sociala medier blir snabbt en av de vanligaste plattformarna av hackare. Undvik att klicka på annonser på Facebook och någon annanstans. Om en vän skickar en «intressant video», undvik frestelsen att klicka på den.
 • Installera inte Flash: Eftersom HTML5 har gjort Flash föråldrad finns det ingen anledning att installera Flash Player. Flash är en betydande säkerhetsrisk, och att hålla det borta från ditt system kan förbättra din säkerhet avsevärt.

Hur man tar bort ett Mac-virus

Om du hittar din Mac infekterad med ett virus finns det några saker du kan göra för att rensa ett virus från din Mac.

 • Nedladdade filer: Virus kommer oftast från nedladdade filer. Så det första du vill göra är att gå till din nedladdningsmapp och rensa den. Kom ihåg att tömma papperskorgen efter.
 • Ta bort nya appar: Om du nyligen installerade en ny app, gå till Applikationer och dra ikonen till papperskorgen och töm sedan papperskorgen.
 • Avinstallera nya tillägg: Om ett skadligt webbläsartillägg är orsaken, hitta nyligen installerade tillägg i din webbläsare och avinstallera dem.
 • Malwarebytes: Denna applikation är en av de mest framgångsrika när det gäller att ta bort adware, skadlig programvara och virus. Installera Malwarebytes för Mac och kör en fullständig genomsökning på ditt system.

Det viktigaste du kan göra, oavsett om du har smittats, är att installera antivirusprogram för din Mac. Det finns ett antal mycket bra antivirusappar tillgängliga för Mac. Välj en och installera den.