Googles kalkylblad COUNT-funktion kan användas för att räkna kalkylbladsceller som innehåller nummerdata. Dessa siffror kan vara:
- Nummer listade som argument i själva funktionen.
- I celler inom ett valt intervall som innehåller siffror.
Om ett nummer senare läggs till i en cell i intervallet som är tomt eller innehåller text uppdateras räknesumman automatiskt.
Siffror i Google Kalkylark
Förutom alla rationella nummer – som 10, 11.547, -15 eller 0 – finns det andra typer av data som lagras som nummer i Google Kalkylark och de kommer därför att räknas om de ingår i funktionens argument. Dessa uppgifter inkluderar:
- Datum och tider.
- Funktioner.
- Formler.
- Ibland booleska värden.
COUNT-funktionens syntax och argument
En funktions syntax refererar till funktionens layout och inkluderar funktionens namn, parenteser, kommaseparatorer och argument. Syntaxen för COUNT-funktionen är:
= COUNT (värde_1, värde_2, värde_3, … värde_30)
value_1 – (krävs) de siffror eller värden som ska summeras. value_2, value_3, … value_30 – (valfritt) ytterligare datavärden eller cellreferenser som ska inkluderas i räkningen. Maximalt antal tillåtna poster är 30.
COUNT funktionsexempel
I bilden ovan ingår cellreferenser till nio celler i värde argument för COUNT-funktionen. Sju olika datatyper och en tom cell utgör intervallet för att visa vilka datatyper som fungerar och inte fungerar med COUNT-funktionen. Stegen nedan anger hur COUNT-funktionen och dess värde argument i cell A10.
Ange COUNT-funktionen
Googles kalkylark använder inte dialogrutor för att ange en funktions argument som finns i Excel. Istället har den en automatisk förslagslåda som dyker upp när namnet på funktionen skrivs in i en cell.
-
Ange följande i celler A1 genom A8:
- 11
- 15
- 33
- 2015-12-27
- 10:58:00
- SomeText Data
- = GENOMSNITT (C1: C10)
- FALSK
-
Välj cell A10 för att göra den till den aktiva cellen – det är här resultaten av COUNT-funktionen visas.
-
Skriv likhetstecken (=) följt av funktionens namn räkna.
När du skriver, kommer föreslå automatiskt rutan visas med namn och syntax för funktioner som börjar med bokstaven C. När namnet RÄKNA visas i rutan, tryck på Stiga på på tangentbordet för att ange funktionsnamnet och öppna den runda fästet i cell A10.
-
Markera celler A1 till A8 för att inkludera dem som funktions intervallargument.
-
tryck på Stiga på på tangentbordet för att ange en stängande rund konsol ()) och slutför funktionen. Svaret 5 ska visas i cell A10 eftersom endast fem av de nio cellerna i området innehåller siffror.
-
När du klickar på cellen A10 den färdiga formeln = COUNT (A1: A8) visas i formelfältet ovanför kalkylbladet.
Varför svaret är 5
Värdena i de första fem cellerna (A1 till A5) tolkas som taldata av funktionen och resulterar i svaret på 5 i cell A8. Dessa fem första celler innehåller:
- Ett talcell A1.
- SUM-funktionen – cell A2.
- En tilläggsformel – cell A3.
- En datumcell A4.
- En tidscell A5.
De följande tre cellerna innehåller data som inte tolkas som taldata av COUNT-funktionen och ignoreras därför av funktionen.
- Textdata – cell A6.
- En formel som genererar felvärdet # DIV / 0! – cell A7.
- Det booleska värdet FALSK – cell A8.
Vad räknas
Som nämnts ovan räknas inte alltid booleska värden (SANT eller FALSK) som siffror av COUNT-funktionen. Om ett booleskt värde skrivs in som ett av funktionens argument räknas det som ett tal. Om, som visas i cell A8 i bilden ovan, dock cellreferensen till platsen för ett booleskt värde anges som en av värde argument räknas inte det booleska värdet som ett tal av funktionen. Därför räknar COUNT-funktionen:
- Siffror eller booleska värden anges direkt som ett av funktionens argument.
- Individuella cellreferenser till platsen för nummerdata i kalkylbladet.
- Ett antal cellreferenser.
- Ett namngivet intervall.
Det ignorerar tomma celler och cellreferenser till celler som innehåller:
- Textdata.
- Felvärden.
- Booleska värden.