Saltar al contenido

Ska du få AppleCare + med din iPad?

10 de julio de 2021
genius bar 580a3ba63df78c2c73631d93

AppleCare + är en utökad garanti för iPad och iPhone. Apple ger dig lite tid att bestämma om du behöver det. Du kan köpa den samtidigt som du köper din enhet eller inom 60 dagar efteråt, eller välja den månatliga prenumerationstjänsten som sprider priset över två år. Varje iPad levereras med ett års garanti och 90 dagars teknisk support. AppleCare + förlänger denna garanti med ett år – så den täcks totalt två år från det datum du köpte din iPad – och täcker hårdvara och teknisk support. Det täcker också upp till två incidenter av oavsiktlig skada. Varje anspråk är föremål för en serviceavgift på 49 USD plus skatt. Ändå är detta mindre än hela priset för en typisk reparation. AppleCare + ger dig också support dygnet runt via chatt och telefon, men är det värt extra kostnaden?

Förlängda garantier är ett spel

Det finns en enkel anledning till att företag erbjuder utökade garantier: De tjänar pengar. AppleCare + är inte en vinstfri tjänst som Apple erbjuder för att de gillar oss. Det är en extra intäktsström för företaget. För konsumenter är garantier spel på om de kommer att behövas. När saker går fel (och de gör det), utökade garantier är verkligen värt det. Men när tillförlitligheten hos fasta märken som Apple håller (som det ofta gör), ser dessa planer mindre värdefulla ut. Dessutom, om vi utökade garantierna för alla våra elektroniska enheter, skulle de flesta av oss spendera mer pengar på garantier än reparationer. Detta är sant även om vi endast utökade garantierna för våra dyraste saker, som datorer, surfplattor och TV-apparater.

Den sanna kostnaden för dig och Apple

Förlängda garantier kostar ofta 10 procent eller mer av enhetens pris och är bra i bara ett eller två år. Från och med 2021 är $ 69 AppleCare + -paketet för nybörjar-iPad nästan 20 procent av enhetens pris, vilket är dyrt med tanke på att Apples produkter är mer tillförlitliga än det genomsnittliga elektronikföretaget. AppleCare + -paketet på 129 $ för iPad Pro $ 799 är en bättre affär på 16 procent. Så, vad köper du med en utökad garanti? Den största fördelen med AppleCare + är täckning för oavsiktlig skada. Det är osannolikt att du får ett maskinvarufel som råkar inträffa år två. De flesta maskinvarufel inträffar under det första året på grund av en defekt, eller de uppstår efter flera års användning. Du kan dock tappa din iPad och knäcka skärmen när som helst. Om du är särskilt olycksutsatt eller använder din iPad i en utmanande miljö kan $ 69 köpa dig sinnesfrid.

Utökad garanti eller iPad-fodral

Ett alternativ till den utökade garantin är ett bra fodral för din iPad. Exempelvis är Smart Case som säljs av Apple billigare än garantin och kan skydda iPad om du tappar den. Den är också smal och formanpassad och väcker upp iPad när du öppnar locket. Du kommer inte att märka någon extra bulk i form av varken storlek eller besvär. Företag som Otterbox och Trident erbjuder också en mängd välgranskade ärenden som är billigare än ett års garanti. Dessa ger skydd som sträcker sig från vardagen, runt huset till jag-som-extremsport rustning.

Utökad garanti eller en burk pengar

En fördel med en utökad garanti är komforten att veta att du inte kommer att ha en enorm utbetalning om du har ett hårdvarufel eller tappar din iPad. Den serviceavgiften och AppleCare + -avgiften är billigare än kostnaden för att reparera en sprucken 9,7-tums iPad Pro-skärm, som för närvarande tappar upp till $ 400. Det finns ett annat sätt att få «försäkring». Observera priset på garantiförlängningen som erbjuds på alla enheter du köper och lägg halva pengarna i en burk. Efter några inköp bör du ha tillräckligt med att betala för en reparation på någon av dina enheter. Efter några år har du samma sinnesro till halva priset.

Kid Factor

Den enda situation där utökade garantier kan vara värda sina kostnader är när barn är inblandade, särskilt om iPad är avsedd för dessa barn. Även ett tungt fodral skyddar inte en sprucken skärm om iPad smälts mot hörnet på ett bord. En grundläggande iPad börjar för närvarande på $ 329, så $ 69 AppleCare + är nästan 20 procent av det priset, men en $ 129-garanti för en $ 799 12,9-tums iPad Pro ger lite mer mening till 16 procent av priset. Det är fortfarande en dyr garanti, men det kan skydda iPad Pro tills barnen är tillräckligt gamla för att inte utsätta den för den typ av missbruk som barnen vanligtvis rensar ut.

Ett annat alternativ

AppleCare + är inte det enda spelet i stan när det gäller utökade garantier. SquareTrade erbjuder också en iPad-garanti. Det är lite dyrare för det extra täckningsåret ($ 109), men 3-årsplanen kan vara en bra affär om du har små barn och vill gå med en garanti.

AppleCare + -domen

Skippa det. De flesta av oss har surfplattor, smartphones och andra elektroniska enheter, till exempel spelkonsoler och bärbara datorer. Istället för att köpa dyra utökade garantier för var och en av dem, avsätt lite pengar för eventuell reparation för att sannolikhet och statistik kommer att ge dig väg och ficka resten. Om du inte har omständigheter där oavsiktlig skada sannolikt sparar du pengar på lång sikt.